Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Orosz-magyar középiskolai vetélkedő eredménye
2015. szeptember 21.

Múlt héten lezajlott Az orosz klasszikusok nyomában és az Együtt Európában című vetélkedő magyar és orosz középiskolások részvételével. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület által meghirdetett, több fordulós megmérettetés eredményeit a tovább gombra kattintva olvashatják.

Abból a több mint száz magyar középiskolás csapatból, amelyik az immár harmadik alkalommal meghirdetett orosz kulturális vetélkedőnk első fordulójára jelentkezett, idén is húsz csapat jutott tovább a szeptember 15-étől Lakiteleken megrendezett második fordulóra. A szeptemberi megmérettetésre a diákoknak alaposan ismerniük kellett Bulgakov művét, A Mester és Margaritát, valamint Tolsztoj Szevasztopoli elbeszéléseit, hogy ebből a ciklusból egészen más – az egyszerű ember által megélt élményvilág felől megrajzolt - kép bontakozhasson ki bennük a krími háborúról, mint amit a történelmi szakmunkák tükröznek, s a Vándorfestők műveinek alapos ismeretéről se feledkezhettek meg. Az első versenynapon – mint ahogy az előző két évben is – mind a húsz továbbjutó csapat tagjai versengtek. Miután több kreatív feladaton keresztül számot adtak arról, hogy milyen alaposan olvasták Bulgakov regényét, s hogy mennyire értik/érzik annak filozófiai mélységeit, a krími háború kapcsán a háborút megelőző „keleti kérdést” is fejtegetniük kellett.

Orosz-magyar középiskolai vetélkedő eredménye

Az első versenynap azonban további „izgalmakat” is rejtegetett: mielőtt kiderült volna, hogy melyik az a tíz csapat, amely a húszból továbbjut a másnapi versenyre, a diákok Csikos Sándort, a Csokonai Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművészét egyfelől egy nagymonológ erejéig Pozdnisev, a Kreutzer-szonáta főhősének szerepében, másfelől Puskin Anyeginje egy részletének tolmácsolójaként láthatták.

A középiskolások a művész úr csodálatos előadása után értesültek róla, hogy nekik is színészkedniük kell egy kicsit: az aznap esti eredményhirdetésen szembesültek azzal, hogy másnapra a szintén előzetesen elolvasott Örkény-darabból, a Voronyezsből kell egy rövid jelenetet készíteniük. Mivel ekkor már igen későre járt, úgy éreztük, hogy még valamivel inspirálni kell őket: ekkor árultuk el nekik, hogy másnap délelőtt a közben Lakitelek felé tartó szentpétervári csoportokkal együtt fogják a jeleneteiket előadni, hisz az orosz diákok szintén olvasták Örkény művét, s tudták, hogy számukra az ebből készült produkcióval veszi kezdetét szeptember 16-án az Együtt Európában című vetélkedő.

Orosz-magyar középiskolai vetélkedő eredménye

Így szeptember 16-án – miután a magyar középiskolásokkal még „Tolsztojoztunk” cseppet – elkezdődött a közös, orosz-magyar szereplés. Hogy az Örkény-jelenetek megítélése valóban szakmai alapon történjen, az előző napi zsűrihez, Olajos Istvánhoz és Agócs Sándorhoz ekkor csatlakozott a Nemzeti Színházból Bilku Marina és Kozma András dramaturgok. Annak ellenére, hogy a magyar csapatoknak csak egy éjszakájuk volt a megvalósításra, kidolgozott, jól felépített jeleneteket, az orosz diákok részéről pedig igazán komoly színpadi alkotásokat láthattunk.

Orosz-magyar középiskolai vetélkedő eredménye

A zsűri értékelését követően kora délutánra derült ki a magyar diákok számára a végeredmény: idén az első helyezett a budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumból, a második helyezett a veszprémi Lovassy László Gimnáziumból, a harmadik helyezett pedig a veszprémi Vetési Gimnáziumból került ki. A verseny győztes csapatának jutalma egy moszkvai városlátogatás lesz.

A magyar csapatok hazautazását követően az orosz diákokkal folytatódott a verseny, nem kis meglepetésünkre és örömünkre: az előzetesen kiadott olvasmányok és történelmi témák alapos, nagyon komoly munkát tükröző ismeretéről adtak számot. A korántsem könnyű Ottlik-regény, az Iskola a határon egyik alapproblémájáról, a regény idővel kapcsolatos aspektusairól például egy órán keresztül írtak esszét. De nem volt gond azzal sem, hogy mi a Pragmatica Sanctio, kik voltak a jakubinusok, vagy épp ki volt a legnagyobb magyar, s mi mindent vitt véghez. A szeptember 17-éig tartó vetélkedőn a szentpétervári 2-es számú, igen rangos középiskola diákjai győztek, akik jutalomból Budapest és Bécs nevezetességeivel fognak megismerkedni. Az eredményhirdetés után Szarvasra, az Arborétumba vittük őket, hogy szeptember 18-án még több élménnyel távozhassanak a verseny helyszínéről, a Lakiteleki Népfőiskoláról.

Orosz-magyar középiskolai vetélkedő eredménye

Budapest, 2015. 09. 18.

Dr. Gyürky Katalin - a verseny szervezője és lebonyolítója

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
18:00 Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép