Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Országleltár Lakitelek után
2008. július 8.

Lakiteleken az Európa Szabadegyetem résztvevői a különböző műhelyvitákban párhuzamot vontak a múlt század húszas évei és napjaink között, és sok tekintetben hasonlóságot találtak. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke, a Lakiteleki Népfőiskola alapítója a Magyar Hírlapnak adott interjúban a japán példát idézte fel, mert tudatos nemzetpolitikai stratégiával a romokon is építkezni tudtak.

- Mit gondolunk önmagunkról, és milyennek látnak bennünket, magyarokat a világban? Huszonkilenc év elteltével hangzott el ismét Lakiteleken ez a két kérdés. Hogyan változott a képalkotás az elmúlt évtizedekben?

- Az utóbbi húsz évben gyökeresen megváltozott önmagunk megítélése, ebben nagy szerepe volt a rendszerváltáskor elszalasztott lehetőségeknek és az azóta ismét hatalomra kerülő szocialista kormányoknak. Takarékossági szempontokra hivatkozva leépítették, megszüntették a kulturális központokat, korlátozták az egyetemi jelenlétet, a fiatalok szerepét a közösségi gondolkodásban. Hallatlan nagy károkat okoz, hogy a kormány a világban ugyancsak pénzügyi okok miatt csökkentette a magyarság szellemi és gazdasági jelenlétét. Szükség lesz a veszteségek és a meglévő erőforrások leltárára. Ezután pedig egy Klebelsberg Kunóhoz, a 20. század legnagyobb formátumú és hatású kultúrpolitikusának programjához mérhető munkának kell következnie.

 

- Klebelsberg a trianoni országcsonkítás utáni oktatási és kulturális intézményrendszer létrehozásában alkotott hatalmasat. Olyan súlyosnak értékelték a lakiteleki Európa Szabadegyetem résztvevői az ország jelenlegi helyzetét, mint az elődök 1920-as években?

- A hatvan előadás, műhelybeszélgetés, vita során gyakran előkerült a párhuzam a két korszak, napjaink és a húszas évek között. Felidéztük Japánt is, amelyet a második világháború végén földig romboltak. A romokon tudatos nemzetpolitikai stratégiával azonban példaértékű gazdasági és erkölcsi megújulást valósítottak meg.

 

- Vannak olyan erőtartalékai a magyarságnak, mint voltak 1920 táján vagy éppen 1979-ben, amikor a kommunizmus szorításában az értelmiség egy csoportja, többek között Illyés Gyula közreműködésével ugyancsak Lakiteleken nem éppen kockázatmentesen kereste az igazodási pontot nemzeti önismeretében?

- A majdnem harminc évvel ezelőtti találkozón kifinomult érzékkel kellett a sorok között olvasnunk. Mindenki értette a metaforák jelentését, és ismertük a szókimondás határait. Ma ebből a szempontból zaklatottabb a helyzet, mert valójában egy politikai hidegháború kellős közepén vagyunk. Ugyanakkor jó érzés, hogy van olyan fiatal, keresztény értelmiségünk, amely pontosan tud kérdezni, érti a lényeget és a feltett kérdéseire kapott választ. Ami talán a legfontosabb, tudja, hogyan lehet a lehetőségek határait kitolni.

 

- Közös műhelyekben dolgoztak, esténként együtt ültek le a tábortűz köré a rendszerváltás emblematikus személyiségei és a fiatalok. Elhangzottak kritikai élű megjegyzések az ifjúság részéről, mit kellett volna másképpen csinálni 1989-ben?

- Százötven fiatal értelmiségi kapcsolódott be a műhelymunkába. Bírálat helyett inkább arra törekedtek, hogy tisztán lássanak, mi és miért történt úgy, ahogy. Partnerek voltak az együtt gondolkodásban, rendkívül izgalmas diskurzus folyt például a gazdaság talpra állításáról, ugyanúgy, mint a közművelődésről. Számos olyan elképzelés is körvonalazódott, amely a Nemzeti Fórum szeptemberi országos gyűlésére már törvényjavaslat lehet, és a parlament elé kerülhet, a többi között a kettős állampolgárság ügye, a tanyatörvény vagy a hungarikumok hasznosítása. A közös gondolkodás után közös építkezésnek kell kezdődnie, ez a Kárpát-medencei új többségre vár.

 

Sándor Csilla
Magyar Hírlap


Képtár


Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép