Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Országzászló harangavatással
2011. augusztus 31.

Nyolcvannyolc, határon túli magyar tette le a magyar állampolgársági esküt szombaton délelőtt Lakiteleken. Az ünnepséggel egy időben felavatták az új lakiteleki országzászlót és az emlékezés harangját a Templom téren.

Akár történelmi metafora is lehetne, hogy egy könnyű szellő is felborítja a Zászlónkat – utalt Lezsák Sándor köszöntőbeszédében arra, hogy az ünnepségen kihelyezett zászlókat több alkalommal is felborította a szél.

Borogatta az elmúlt másfél évezredben is több alkalommal, de mindig akadt, aki felállította, odaállt mellé, őrizte és vigyázott rá - mondta. Az Országgyűlés alelnöke emlékeztetett arra, hogy a mostani ünnepi esemény ékes bizonyítéka annak, hogy a nemzetünket egyesítő történelmi folyamat feltartóztathatatlan és megállíthatatlan. Korszakváltás. Magyarország, a magyar nemzet újjászervezésnek cselekvő részesei vagyunk. Ma és a jövőben úgy kell cselekedni, hogy megerősödjünk hitben, erkölcsben, lélekszámban, gazdaságban, a Kárpát-medencei közjó érdekében történő összefogásban.

Lezsák Sándor szerint képesek leszünk olyan törvényekkel irányítani az országot, amelyek az egészséges, erős Magyarország, a trianoni diktátumokkal szétszabdalt nemzetünk újraegyesítése felé mutatnak. - Küzdelmes, közel negyedszázad után, de jóval nehezebb esztendők előtt állunk itt Lakiteleken, a megújult Templom téren mondta a honatya. Köszönet illeti ezért Felföldi Zoltán polgármestert és munkatársait, hogy megújították Lakitelek arculatát. Lezsák Sándor elmondta: megtiszteltetésnek érzi, hogy a Lakitelek Népfőiskola támogathatta a Lantos Györgyi és Máthé István szobrászművész által elkészített turulszobrot.

Az állampolgári eskü szövegét Felföldi Zoltán olvasta fél. Az eskütevők egyenként vehették át a honosítási okiratot a polgármestertől, sokan a könnyeikkel küszködve. Az új állampolgárok ajándékot is kaptak, egyebek között egy tűzgrafika technikával elkészített emlékplakettet az országzászlón is látható angyalos címerrel és felirattal: „Hiszek Magyarország feltámadásában”.

Wetzel Tamás, az állampolgársági törvény végrehajtásáért felelős miniszteri biztos örömét fejezte ki , hogy az eskütétel után már mindenki ugyanolyan magyar állampolgár. - Sok munka van emögött. A magyar állampolgárság minden magyar embernek alanyi joga. Minden egyes eskütétel győzelem és örömünnep.

Az elmúlt év május 26-án szavazta meg az Országgyűlés azt, hogy minden magyar ember, bárhol éljen is a világban, magyar állampolgár lehessen. Ez egy igazi nemzetegyesítési folyamat. köszönetet mondott a lakitelekieknek az ünnepség megszervezéséért, és azoknak is, akik a határon túlról érkeztek, és felvállalták a magyar állampolgárságot.

Felföldi Zoltán polgármester záróbeszédében kiemelte, hogy a most felállított emlékművek az eskütétellel együtt egy szent hellyé tették a Templom teret. Magyar küldetésként a Kárpát-medence belakását, magunkévá tételét fogalmazta meg. Erre a küldetésre emlékeztet az országzászló és az emlékezés harangja is. A nemzetegyesítés egyik lépése az állampolgári eskütétel.  A mostani honosítással mindenki a jogos jussát kapta meg - mondta.

A polgármester figyelmeztette az új állampolgárokat: nem azért lettek magyar állampolgárok, hogy az új személyi igazolványt zsebbe téve átköltözzenek csonka-Magyarországra, hanem azért, hogy erőt merítsenek az otthoni kitartáshoz.

A polgármester mindenkinek köszönetet fejezte ki, aki segítséget nyújtott abban, hogy elkészülhetett az országzászló és az emlékezés harangja.

A megújult Templom tér egy összefogás eredménye. Ígéretet tett arra, hogy az elkövetkezendő időben is minden ilyen – és hasonló – kezdeményezésnek az élére fog állni.

 

Honfitársak köszöntése - Nyolcvannyolcan mondták az eskü szövegét

Zobókiné Kiss Anita anyakönyvvezetőnek nagy szerepe volt abban,hogy ilyen sokan letehették az állampolgári esküt. Így szólt a jelenlévőkhöz.

„Kedves Honfitársaink! Ezzel a szóval köszöntöm Önöket, amelyet Oly méltatlanul kénytelenek voltunk nélkülözni évtizedeken keresztül. Ezzel a szóval, mely annyi örömöt és bánatot, büszkeséget és gyötrelmet hordozott magában, mely egyszerre többet is és kevesebbet is jelent, mint a nemzet. A nemzethez tartozik az az ötmillió magyar is, aki a történelem kényszere, vagy egyéni sorsa alakulása miatt a Magyar Köztársaság határian kívül él. Honfitársunk minden magyar állampolgár, legyen az bármilyen nemzetiségű. Önök számára is elérkezett a pillanat, melyre régóta vártak. Honosítási kérelmüket a köztársasági elnök elfogadta. A törvény előírása szerint magyar állampolgárrá akkor válhatnak, ha polgármesterünk előtt esküt tesznek."

Ezt követően nyolcvannyolc torokból hangzott fel, hogy ,,én, … esküszöm, hogy Magyarországot hazámnak tekintem. A Magyar Köztársaságnak hű állampolgára leszek. Alkotmányát és törvényeit tiszteletben tartom és megtartom. Hazámat erőmhöz mérten megvédem, képességeimnek megfelelően szolgálom. Isten engem úgy segéljen!"

 

Az eseményhez kapcsolódó képeket ide kattintva megtekinthetik a képtárban


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép