Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Ősök napja Bugacpusztán harmadszor
2015. augusztus 17.

Lezsák Sándor: fontos emlékezni a régmúltra - A háromnapos, tegnap zárult, nagyszabású eseményen a Magyar Természettudományi Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum és a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum együttműködésével egyedülálló hun régészeti és antropológiai kiállítást is megtekinthettek a látogatók.

A bugaci ősök napja a szellemi honvédelem egyik csúcsteljesítménye – emelte ki Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szombaton, az immár harmadszor megrendezett eseményen. „Ami itt történik, az nemzetünk válasza az európai uniós durrdefektre, amely veszedelmes tévútra sodorta Európát, és a felismerhetetlenségig roncsolta az alapítók eredeti szándékát, a független európai nemzetek szövetségét” – hangsúlyozta a hagyományőrző rendezvény fővédnöke. Lezsák fontosnak nevezte az emlékezést a régmúltra, a magyar ősökre, az évtizedek, évszázadok, évezredek messzeségében élőkre, a történelmi próbatételek névtelen és neves hőseire. „Ők adnak erőt, bátorságot, nyugalmat és biztonságot, akik Árpád hadi népétől az 1956-os pesti srácokig életüket és vérüket adták szülőföldjükért, a magyar hazáért” – fogalmazott az alelnök.

 Ősök napja Bugacpusztán harmadszor

A legzajosabb közönségsikert a színpompás lovas felvonulás aratta
(forrás: kurultaj.hu)

Bíró András Zsolt, a szervező Magyar-Turán Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, a Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző rendezvényével szeretnének hozzájárulni a „magyarság valódi történetével jobban egybeeső, korszerű őstörténeti kép kialakításához”. Bemutatták a Keleti vihar elnevezésű monumentális csatajelenetet, amelyben gyalogos és lovas harcosok csaptak össze. A rendezvényt kísérő kiállítások a Kárpát-medence hun és avar időszakának régészeti és antropológiai hagyatékából adtak ízelítőt. A többi között a Magyar Természettudományi Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum és a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum együttműködésével egyedülálló hun régészeti és antropológiai kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők.

Mások mellett Kelemen András, az Országgyűlés elnökének külpolitikai tanácsadója Közös világunk emlékképe az oguz (türk) hagyományban címmel tartott előadást. A háromnapos, tegnap zárult eseményen száznál több jurtából álló sátortábor, félszáznál több program, több száz hagyományőrző bemutató és egy nagyszabású kiállítás várta a látogatókat.


Ismét megépítették a világ legnagyobb jurtáját

2 perces interjú: Szakács Árpád sajtófőnök

– Hányan látogattak ki az eseményre?

– Végleges adatot még nem tudok mondani, szerdára készül el a parkoló autók alapján az összesítés, de a szombati nap becslése szerint – a nagy meleg ellenére – legalább hetven–százezren voltak.

– Melyik volt a legnépszerűbb program?

– Kétségtelenül a lovas  és a csatajelenetek, az íjászbemutatók. Érdekességként említeném, hogy meglepően sok külföldi csoport, hollandok, dánok, németek, olaszok látogattak ki Bugacpusztára, ami kultúrdiplomáciai szempontból nagyon jó és fontos, hiszen így a vendégek megismerhették a Kárpát-medencében élő magyarság múltját. Árnyékolókkal, a terep folyamatos locsolásával próbáltunk védekezni a hőség ellen, szerencsére a programok déli, kora délutáni kezdése sem vette el a látogatók kedvét. A megnyitón Törökország, Kazahsztán és Azerbajdzsán magyarországi nagykövetségének képviselői is részt vettek, sőt a távolról érkezett vendégek közül sokan a felállított jurtákban szálltak meg.

– Milyen különlegességet emelne ki?

– Felépült a világ legnagyobb jurtája, a több mint húsz méter átmérőjű Atilla sátra, melyben a látogatók megcsodálhatták A hunok bejövetele című festményt, Kertai Zalán alkotását.

MK

(Forrás: MagyarHírlap.hu)


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép