Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Ősök Napja volt Bugacon
2017. augusztus 14.

Tradicionális seregszemle, harci bemutatók, lovas versenyek és vetélkedők, íjászprogramok, a magyar-hun-avar örökséget bemutató kiállítások, népzenei és magyar táltos-zenei programok várták az érdeklődőket a hétvégén, Bugacpusztán, az IV. Ősök Napja háromnapos hagyományőrző fesztiválon.

A Magyar Turán Szövetség a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket a kétévente megrendezett Ősök Napja hagyományőrző fesztivállal. A rendezvény területén egy hatalmas jurtatábor épült, voltak kézműves-bemutatók és a Kárpát-medence legnagyobb kézművesvásárát szervezték meg, amelynek kiemelt vendége idén Kárpátalja volt. A helyszínen felépült Atilla sátra, ahol régészeti és antropológiai kiállítás mutatta be a hunok, avarok, magyarok életét a Kárpát-medencében, az Ősök sátrában pedig a honfoglaló ősök hagyatékát bemutató tárlatot rendeztek be. A rendezvényen gyermekprogramok és tudományos-ismeretterjesztő előadások is voltak.

Ősök Napja volt Bugacon

A három nap alatt számos versenyre is nevezhetnek a helyszínre látogatók amatőr és profi kategóriában. Volt övbirkózó-bajnokság, lovas gyorsasági verseny és megszervezték a pusztai lovas nomád csapatsportot, a köbörebajnokságot is, amelyben az egymással összecsapó csapatoknak egy kecske testét kellett megszerezniük.

Az ország szinte minden részéből és a határon túlról, a magyarok lakta területekről is érkeztek Bugacpusztára a vendégek. Több ezren voltak kíváncsiak a tradicionális seregszemlére, a gyalogos és lovas harci bemutatókra, lovas versenyekre, pusztavágtára, a népzenei és magyar táltos-zenei programokra. Voltak, akik jurtasátrat állítottak, és több napot töltöttek a hagyományőrző találkozón.

Ősök Napja volt Bugacon

A kirakodóvásáron a legkülönfélébb kézműves termékeket kínálták, a ruha-, a bőr-,­ a fa-, a fém- és szerszámkészítők széles palettája mutatkozott be. A különböző népi hangszerek mellett komoly hangsúlyt kapott a karikás ostor is, sokan ki is próbálták. A nyilazás fortélyai iránt is sokan érdeklődtek, a lovasíjász-bemutató és gyalogos-lovas hagyományőrzők felvonulása érdekes látnivalót kínált. A legtöbben visszatérő látogatók voltak, akik a tavalyi Kurultájon is részt vettek, és nem csak érdekli őket az ősi magyarok története, a hagyományok, hanem ápolják is azokat.

Ősök Napja volt Bugacon

A közel háromezres lélekszámú Bugac számára komoly kitörési lehetőséget kínálnak ezek a rendezvények. A falu polgármestere, Szabó ­László szerint ugyanakkor szeretnék, ha a hagyományőrzők nemcsak egy hétvégén látogatnának el ide, hanem egész évben be tudnák mutatni a lovas-nomád, a türktudatú népek közös múltját, közös hagyományait, lovas-íjászközponttal, kézműves-bemutatókkal, és egy olyan lovasrendezvény-központtal, ami alkalmas más nagy, szabadtéri rendezvények lebonyolítására is.

Ősök Napja volt Bugacon

Sajátos összejövetel a találkozó

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a program fővédnöke köszöntőjében kiemelte, hogy ez a találkozó egy sajátos összejövetele a Kárpát-medencének, mert a kultúra minden területe megjelenik a három nap alatt, az ősi mesterségektől a sportjátékokig, a tudományos előadásoktól a különféle bemutatókig. Mint mondta, jó érzés tudni, hogy évről évre egyre bővül azoknak a látogatóknak a tábora, akik ­azonosulni tudnak az ősök kultúrájával és maguk is aktívan bekapcsolódnak a különböző kézműves- vagy hagyományőrző programokba.

baon.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Karácsonyi pásztorjáték a lakiteleki templomban
2017. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
A rendszerváltás tudományos feldolgozása c. konferencia
Lakitelek Népfőiskola
2017. december 13-14.
Kölcsey Kör: Atilla fia, Csaba királyfi

Budapest, Polgárok Háza
2017. november 22. 18.00

Meghívó Sass Kálmán mellszobrának avatására
Érmihályfalva (Partium)
2017. november 19.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép