Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Polgármesterek találkoztak a Lakitelek Népfőiskolán
2018. április 20.

Bács-Kiskun megye 118 polgármesterét hívta szakmai fórumra a megyei önkormányzat csütörtökön és pénteken. A tanácskozást minden évben más településen rendezik meg, ezúttal a Lakitelek Népfőiskola adott otthont az eseménynek.

Rideg László a megyei közgyűlés elnöke a baon.hu-nak elmondta, a kétnapos fórumnak kettős célja van. Az egyik, hogy a polgármesterek kötetlen beszélgetés során tanuljanak egymástól, ismerjék meg egymás jó gyakorlatait. A másik pedig, hogy szakmai előadásokon a hétköznapok során felmerült kérdésekre, aktualitásokra kapjanak választ.

A közgyűlés elnöke azt is hozzátette: a megyében soha ennyi nyertes pályázat nem volt mint most, ám ezek megvalósításához nincs elegendő szakember az önkormányzatoknál, különösen a kistelepüléseken nem győzik kapacitással a plusz feladatokat. A megyei önkormányzat ezt felismerve alkalmazott negyven olyan szakembert, akik segítik a kistelepüléseket a projektek megvalósításában. A sikeres együttműködésnek köszönhetően már számos projekt befejeződött a megyében.

Polgármesterek találkoztak a Lakitelek Népfőiskolán

Rideg László beszámolt a Bács-Kiskunban itthon vagy! című tanulmányi ösztöndíj pályázatról is, melynek kertében évente akár 500 ezer forint támogatást kaphatnak programban résztvevő diákok. A pályázatra még április 27-ig jelentkezhetnek a fiatalok.

A csütörtöki tanácskozás vendége volt többek között Oláh Gábor a regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár. A Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársa arról tájékoztatta a polgármestereket, hogy Településfejlesztési Operatív Program keretében 1345 milliárd forint uniós forrás fordítanak fejlesztésekre hazánkban. Ebből 2100 hektárnyi iparterületet alakítanak ki országszerte, 10 690 bölcsődei férőhely létesül, 60 ezer ember térhet vissza a munkaerő-piacra, és 433 kilométer út épül. Bács-Kiskun megyébe 63 milliárd, míg Kecskemétre 23,1 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik.

Polgármesterek találkoztak a Lakitelek Népfőiskolán

A polgármesterek arra hívták fel az államtitkár figyelmét, hogy számos projekt megvalósítása került veszélybe a megemelkedett építőipari árak miatt. Ugyanakkor nincs elég szakember, a kivitelező cégek nem győzik a sok munkát. Oláh Gábor a felvetésekre reagálva elmondta, az április közepétől működő elektronikus közbeszerzési rendszer bevezetésének is árleszorító szerepet szántak. Ám, azt is hozzátette, ha az önkormányzatok végképp nem tudnak saját forrást biztosítani az árkülönbözet finanszírozásához, akkor szigorú feltételek mellett igényelhetnek plusz forrást, de arról minden esetben a kormány dönt majd.

Lakiteleki tanácskozás vendége volt dr. Batbayar Zeneemyadar magyarországi mongol nagykövet is, aki előadásában a két ország gazdasági kapcsolatának megerősítését szorgalmazta. Arról beszélt, hogy Mongóliában hatalmas lehetőségek várják a magyar befektetőket.

Mess Gabriella a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. munkatársa a Településképi Arculati Kézkönyvek elkészítésének fontosságára hívta fel a polgármesterek figyelmét. A megyében ugyanis még mindig vannak olyan önkormányzatok, amelyek nem készültek el a kézikönyvvel határidőre. Hozzátette: májusban újabb szakmai fórumot szerveznek, amelynek az arculati kézikönyv lesz a fő témája.

baon.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

 

Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítő Társaskör XI. összejövetele
Időpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Művelődési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Időpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselői fogadóóra Kiskunfélegyházán
Időpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép