Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Politika és társadalom a Horthy-korszakban
2008. június 30.

Az újszegedi Rendezvényház Kht. adott helyet a szombati, Politika és társadalom a Horthy-korszakban című előadássorozatnak. A konferenciát a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke, Zakar Péter történész nyitotta meg. Miklós Péter, a Csongrád megyei Móra Ferenc Múzeum történész-muzeológusa a Horthy-korszak politikai és ideológiai tendenciáiról tartott előadásával kezdte meg a tudományos értekezések sorát.

Zombori István, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója a kormányzó szegedi kötődését, a városhoz fűződő kapcsolatait, a korszak szimbólumává vált "szegedi gondolat" kialakulását mutatta be az ország minden tájáról érkező több száz érdeklődőnek. Vincze Gábor történész, a Tornyai János Múzeum munkatársa a Bethlen Istvántól Teleki Pálig terjedő időszakot, továbbá a kormány húszas-harmincas években kifejtett Erdély-politikáját ismertette. Csath Magdolna, a Szent István Egyetem tanára a Horthy-korszak gazdaságpolitikájáról beszélt.

Szakály Sándor egyetemi tanár a magyar haderő két háború közti történetéről tartott előadásából megtudhattuk, hogy a második világháborút végigharcoló ismertebb katonai vezetők - például Werth Henrik, Szombathelyi Ferenc, Lakatos Géza, Nagy Vilmos, Jány Gusztáv, Sztójay Döme, Vörös János vagy Miklós Béla - pályájuk során megfordultak a Tanácsköztársaság idején megalakított Vörös Hadseregben is.

Pál József, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára a korszak irodalmi életéről, illetve irányzatairól tartott referátumát követően Oláh János, a tudományegyetem oktatója megnyitotta a Tárgyak és pillanatok a Horthy-korszak Magyarországáról című kiállítást. A relikviák között a látogatók megtekinthették az államfő tengeren eltöltött éveihez kapcsolódó osztrák-magyar hadihajók részletes kidolgozású makettjeit.

Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke Klebelsberg Kunó oktatáspolitikájáról tartott előadásában kifejtette, hogy tanulmányai során őt még az egykori oktatási miniszter által kinevelt pedagógusnemzedék tanította. A politikus a Horthy-Klebelsberg-éra nevelési tapasztalatait és érdemeit nélkülözhetetlennek tartja - ahogyan fogalmazott - a jövő "nemzeti reneszánszához." Lezsák szerint ennek a korszaknak a tankönyvkiadása szabadabb szellemű volt, mint amilyen a napjainkbeli. A parlament alelnöke kitért a hazai sportélet két világháború közötti fejlődésére is.

Különösen nagy sikert aratott Lóránt Csaba rendvédelmi kutató referátuma a Magyar Királyi Csendőrségről. Az előadó szerint a kor két legjobb szervezettségű állománya Európában a hazai rendvédelem meg a római katolikus egyház volt. A hazai rendészet mai állapotát ismerő hallgatóság számára már igen furcsán hangzik a kötelező fegyverhasználat vagy a gyávaság miatti felelősségvonás fogalma.

Szintén hatalmas érdeklődés övezte a Haág Zalán újságíró, Szeged város kulturális bizottságának alelnöke által moderált kerekasztalbeszélgetést a néhai államfőről, A. Sajti Enikő egyetemi tanár (SZTE), Sipos József egyetemi docens (SZTE), Zakar Péter, valamint Miklós Péter részvételével. A különféle álláspontokat markánsan megjelenítő vitában Zakar Péter megjegyezte: Horthy csodával határos teljesítményt ért el, az utókornak meg kellene emlékeznie személyéről. Miklós Péter az antiszemitizmus vádjáról kifejtette: a rendszer támogatói között a hazai zsidóság képviselői is jelen voltak. Kitért arra is, hogy amíg a környező államokat etnikai üldözések jellemezték a két világháború között, addig hazánkra ez nem volt jellemző. Sipos József hozzászólásában természetesnek tartotta a kormányzó képének újrakonstruálását.

Rózsavölgyi József, a rendezvény fő szervezője lapunk kérdésére elmondta, hogy az esemény mindenképpen sikeresnek mondható. "Ennyi esztendő után végre sikerült tető alá hozni egy olyan tudományos konferenciát, amelyen a pró és kontra véleményeket meghallgatták, s így hozzájárulhattunk az időszak reális megítéléséhez. A meghívott előadók a korszak legnagyobb ismerői, mindannyian publikáltak már a tárgykörben, és örömmel vállalták a megszólalást a témában" - tette hozzá. Rózsavölgyi Józseftől megtudtuk azt is: ígéretet kaptak Kenderes polgármesterétől, hogy a település otthont ad majd a jövő évi Horthy-konferenciának.

A szervező köszönetét fejezte ki az előadóknak: a hajómaketteket rendelkezésükre bocsátó Hüvös Ferencnek, továbbá Szanka Ferencnek, aki a korszakot hűen ábrázoló relikviagyűjteményével gazdagította a Rendezvényház anyagát, rajtuk kívül Molnár Csabának, a Rendezvényház ügyevezetőjének, s végül, de nem utolsósorban a szegedi Móra Ferenc Múzeumnak.


Koncsek Krisztián
Magyar Hírlap

 


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép