Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Poljakov: Nehéz lenyelni, hogy más úton járunk
2012. november 7.

Oroszország saját utat választott, akkor is, ha ezt a Nyugatnak nehéz lenyelnie – mondta lapunknak Jurij Poljakov, akit a hétvégén tüntetett ki a Bethlen Gábor Alapítvány Budapesten.

z orosz író szerint „butaság” ugyan börtönbe zárni az orosz egyházat és Putyint gyalázó Pussy Riot zenekar tagjait, de azt se felejtsük el, hogy a botrányos klip megrendelésre készült, és más lenne a külföldi visszhang, ha egy muszlim, izraelita vagy katolikus kegyhelyet gyaláztak volna meg. „Oroszország lakosságának többsége Vlagyimir Putyinra szavazott. Ez elég demokratikusnak tűnik” – mondta a Lityeraturnaja Gazeta főszerkesztője arról, demokrácia van-e náluk.

A Bethlen-díjasokról és a Márton Áron-emlékéremmel kitüntetettekről szóló összeállításunkban Sára Sándorral is beszélgettünk.

Bethlen-díjak és Márton-emlékérem

Huszonkilencedik alkalommal adta át díjait a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriuma azon művészeknek, akik munkásságukkal kiemelkedően védik a magyar kultúra értékeit. Az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében Bethlen Gábor-díjjal tüntették ki mások mellett Sára Sándor operatőr-filmrendezőt, Márton Áron-emlékéremmel jutalmazták Agócs Sándor költőt, valamint Tamási Áron-díjat kapott Szakolczay Lajos közíró, kritikus. Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta: tevékenységükkel Magyarország jövőjét kell szolgálniuk.

November 2-án, Illyés Gyula születésének száztizedik és a Bethlen Gábor Alapítvány fennállásának harmincadik évfordulóján huszonkilencedik alkalommal adták át a Bethlen Gábor- és Tamási Áron-díjakat, valamint a Márton Áron-emlékérmet az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az alapítvány kuratóriumának elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta: Illyés életművének része a Bethlen Gábor Alapítvány, amelynek alapító tagjai együtt vállaltak szolidaritást a nemzeterősítő gondolatokkal. „A szervezet létrehozásával az örök melegű holnap ígéretét kaptuk. Tekintetünket az élet felé kell fordítanunk, és tevékenységünkkel Magyarország jövőjét kell szolgálnunk” – fogalmazott.

Az alapítvány azon vállalkozásokat támogatja elismerésével, amelyek tudatosítják, őrzik és védik a magyarság felhalmozott értékeit. Ennek szellemében idén Bethlen Gábor-díjjal tüntették ki Sára Sándor operatőrt, filmrendezőt, a Duna Televízió alapító elnökét. „Alkotó személyiség, akinek értékteremtő erő van jelen minden művében. Tudott nemet mondani, pedig a közszolgálatban dolgozók sokszor érezték és érzik, hogy céljaik eléréséhez mindent vállalniuk kell” – összegezte laudációjában Bakos Edit, az Uránia igazgatója életművét. Mellette díjat kapott Péntek János magyar nyelvtudós, egyetemi tanár Kolozsvárról, akit Kiss Jenő nyelvészprofesszor az erdélyi magyar nyelv ügyének fáradhatatlan munkásaként nevezett meg. „Nyelvünk mindenes szolgálója, aki szerint térdig járunk a kincsekben, ezért bátran kiáll a nyelvhasználat méltóságáért” – mondta.

Jurij Poljakov orosz író, kritikus, a Lityeraturnaja Gazeta főszerkesztője Moszkvából az első orosz díjazottként vehette át elismerését. Márton Áron-emlékérmet kapott Pákh Tibor jogász, a nemzeti ellenállás jeles képviselője, Kunckelné Fényes Ildikó fizikus, a Latin-Amerikai Magyar Országos Szervezetek Szövetségének elnöke Caracasból és Agócs Sándor költő, szerkesztő, a lakiteleki Antológia Könyvkiadó vezetője. Ács Margit író Agócs munkáival kapcsolatban kiemelte, ő volt az, aki „a rendszerváltáskor elprivatizált könyvnyomdák ellenében teret adott a nemzeti érzelmű írók műveinek. Elhazudott történelmünk köztudatba emelése volt célja.”

Tamási Áron-díjjal ismerték el Szakolczay Lajos közíró, kritikus munkásságát.

Oroszország egyszerűen más utat választott

Poljakov: Nehéz lenyelni, hogy más úton járunk

„Oroszország lakosságának többsége Vlagyimir Putyinra szavazott”
(Fotó: Kövesdi Andrea)

Oleg Trudovics Basmakov a negyvenes évei közepén járva elhatározza, hogy megszökik hazulról. Miközben titokban a holmiját csomagolja, a kezébe akadó tárgyak felidézik egész életét: munkahelyi sikereit és kudarcait, magánélete kacskarin­góit, szerelmeit, barátságait, és nem utolsósorban három évtized orosz valóságának társadalmi, politikai változásait – alulnézetből. Jurij Poljakov Szökni szeretnék című könyve jobb a beharangozónál, aki mai oroszt akar érteni, mindenképp olvassa el.

– Nagyjából egy éve, a választások előtt adott interjút a Magyar Hírlapnak, mondta, Oroszországra szavaz. Putyin Oroszország?

– Putyin az Putyin. Az elmúlt időben kétszer is beszéltünk, ismerem, komoly ember, a szavának van súlya, ha azt várja, szidni fogom, csalódni fog. Ostoba divat.

– „Divat”? Ne féltsük az orosz demokráciát?

– Értem, hogy a Nyugatnak ezt nehéz lenyelnie, de Oroszország saját utat választott. Orosz utat. A parlamenti és elnökválasztások előtt a „mi” liberálisaink nyíltan beismerték: az 1996-os voksolást elcsalták, hogy a kommunista Zjuganov helyett Jelcin legyen az elnök. Azért ismerték el, hogy most ugyanazzal vádolják Putyint. Azonban ma, tetszik ez vagy sem bárkinek, Oroszország lakosságának többsége Vlagyimir Putyinra szavazott. Ez elég demokratikusnak tűnik.

– Semmi értelmiségi gőg, nem becsmérli a „rettenetes diktatúrát”, amely rács mögé zárta a Pussy Riot lányait?

– Butaság börtönbe zárni őket, ha egyáltalán ez marad az ítélet. Azon azonban érdemes elgondolkozni, hogy mi lenne a reakció, ha a vatikáni Szent Péter-bazilikában rendeznének istenkáromló performance-ot,
netán valamilyen izraelita vagy muszlim kegyhelyen.

– De a Pussy Riot Putyint szidta, nyilván ezért a szigor.

– Nem szidták. A moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban csak a valláson gúnyolódtak, emberek hitét figurázták ki. Az internetre felkerült anyagba később vágták bele a Putyin-sztorit. Ez szánalmas, megrendelésre készült anyag. Kicsit olyan ez, mint amikor legutóbb Amerikában azt kérdezték tőlem, hogy mi a helyzet az oroszországi fasizmussal.

– Mit válaszolt?

– Mit lehet a provokatív abszurdra reagálni? Mondtam, hogy pontosan ez a véleményem erről, mint az amerikai demokráciáról.

– Belegondoltunk a válaszba. A nincs érdekes szó, de hogy békésebb vizekre evezzünk, ez a véleménye a mai olvasási szokásokról is?

— Az emberek nem hülyék. Butítják őket lelkesen, de nem azok. A nyomtatott könyvet szerintem nem lehet helyettesíteni. A könyv illatát, az olvasás hangulatát. Azonban nem „isten elleni” vétek, ha mindezt valaki valamilyen modern eszközön teszi.

– Első magyarul megjelent regénye, a Gödölye tejben nagy sikert aratott. Az értelmiség érték- és pénzvívódásai nálunk sem jelentenek újdonságot. Mostani könyve főhőse egy bőröndbe gyűjti életét. Ön mit pakolna?

– Hova? Nyaralásra és munkára is mást…

– Érdekes lenne tudni, hogy egy orosz író hogyan nyaral? Vodka, saslik, Hawaii?

– Olvas. Érdekes szokás. Érdemes kipróbálni!


Film készül a Pussy Riotról

Kirakatper – A Pussy Riot története címmel film készül az orosz női punkzenekarról, amelynek három tagját ősszel szabadságvesztésre ítélték, miután a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban egy „punkimában” azért fohászkodtak Szűz Máriához, hogy szabadítsa meg őket Vlagyimir Putyin orosz elnöktől. A zenekar két tagját még augusztusban két év, munkával szigorított letöltendő börtönbüntetésre ítélték, harmadik társuk felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A Moszkovszkij Komszomolec című lap úgy tudja, a filmet már januártól forgalmazni fogják világszerte. A film elkészítéséről egy olyan cég állapodott meg a britekkel, amelynek egyik tulajdonosa a Pussy Riot ügyvédjének, Mark Fejginnek a felesége. A cég 37 500 euró előleget kapott. Cserébe felvételeket kellett küldenie a zenekar tagjairól.

Mindenkivel és mindenki ellen

Poljakov: Nehéz lenyelni, hogy más úton járunk

„Szinte mindig magamnál tartom a fényképezőgépemet” (Fotó: Kövesdi Andrea)

„Minden egyes filmért meg kellett küzdeni, és ez a jövőben sem fog változni” – mondja Sára Sándor Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, akit Bethlen Gábor-díjjal tüntetett ki november 2-án a Bethlen Gábor Alapítvány.

– Kevés olyan film készül ma, amely sajátosan magyar problémákra fókuszál. Hogyan lehetne javítani az arányokon?

– A hazai filmgyártás olyan hagyományokkal rendelkezik, amelyek megkövetelnék, hogy szép számban kerüljenek jó magyar filmek a nézők elé. Érdemes lenne megpróbálni ismét létrehozni alkotóműhelyeket. Filmgyártásunk legnagyobb sikereit akkor hozta, amikor többé-kevésbé hasonló gondolkodású filmkészítők együtt alkottak, és segítették egymást, ezzel pedig a művek létrejöttét.

– A rendezők gyakorta nem kapják meg azt a támogatást, amivel széles közönséghez elérhetnek. Hogyan látja ezt a helyzetet?

– Filmet készíteni mindig roppant nehéz. Jules Dassin francia filmrendező mondta egyszer, hogy egy filmrendezőnek kell tudni filmet készíteni mindenkivel és mindenki ellenében. Ez egy kemény küzdelem: soha nem volt olyan a helyzet, hogy azt mondhattuk volna, ennél már nem is lehet jobb. Minden egyes alkotásért meg kellett küzdeni, ez a jövőben sem fog változni.

– Milyen tervei vannak?

– Amikor otthagytam a Duna Televíziót, voltak kész játékfilm-forgatókönyveim, később lemondtam róluk, és nem hiszem, hogy kikerülnek a fiókból. A filmkészítés a friss, ugrásra kész, találékony fiatalemberek műfaja, hiszen nemcsak szellemileg, hanem fizikailag is bírni kell a filmes munka terhét.

– Filmes munkássága mellett fényképez is, legutóbb az Országos Széchényi Könyvtárban állított ki. Ezt folytatja?

– Szinte mindig magamnál tartom a fényképezőgépemet, mindent megörökítek, amit észreveszek. A napokban került kezembe ötven–hatvan nagyított fénykép, amelyekről szinte el is feledkeztem. Úgy tűnik, érdemes belekotorni a fiókokba és esetleg létrehozható még egy kiállítás.

– A Duna Televízió alapító elnökeként rálátása van a hazai televíziózás helyzetére. Mi a véleménye a jelenlegi közszolgálati médiáról?

– Romlott a közszolgálati televíziók minősége, és még elkeserítőbb a helyzet a kereskedelmi csatornák esetében. Ilyen viszonyok közepette nem mutat előre, hogy a közszolgálat szükségtelenül megpróbál versenyezni. Nem a hirdetőkre kell kacsintani, hogy minél több reklámfelületet értékesíthessenek, hanem ténylegesen értékeket kellene megkeresni és jobb, tartalmasabb műsorokat létrehozni.

– Hogyan értékeli a Bethlen Gábor Alapítvány munkáját? Ön szerint miért fontos a létük?

– Jelen voltam a kezdeténél is, végigkövettem a munkáját, ahol lehetett, segítettem. Nagyon fontosnak tartom a létezését: végigtekintve a kitüntetettek és a laudátorok során, olyan személyeket láthatunk, akiknek példája segíthet az igaz értékek felismerésében és helyükön való megtartásában.

(Forrás: Magyar Hírlap)


Képtár


Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép