Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Írások, interjúk
Pongrátz Gergely ravatalánál

 

Gyászoló Gyülekezet! 56-osok! Corvin-köziek!


Pongrátz Gergely ravatalánál a Rákóczi-zászló fölirata jut eszembe, visszhangzik magyarul bennem: „Istennel a hazáért, a szabadságért!"

A Nagy Fejedelem felkelése óta ezt a mondatot kivételes helyzetekben, kivételes életekben ajándékozza a sors. Azoknak, akik egy rendkívüli történelmi pillanatban készek voltak föltenni életüket a legnagyobb ügyre: a haza és a szent szabadság ügyére.

Itt a Corvin-közben, a pesti srácok vérével szentelt helyén ezzel az áldozatvállalással emelkedett Pongrátz Gergely sorsa magyar történelemmé. Az ő fegyveres és parancsnoki, irányító helytállásán is múlott, hogy 1956 forradalma az európai szabadságküzdelmek legszebb napjait írta.

Tudjuk, személye élő legendává lett, de neki magának nem a legendát kellett élnie, hanem a valóságos és sok keserűséggel, fájdalommal is megterhelt életet. Harca és helytállása pályabéreként kapta előbb a száműzetést, majd a hazatérés után az újabb csalódásokat és méltánytalanságokat. Ám a harcot mégis ott folytatta, ahol abbahagyta, csak más körülmények között. Prófétája lett a szabadságharcnak, hirdetője, magyarázója, tanárok helyett is tanára. Múzeumot, kápolnát és táborhelyet épített haza- és szabadságeszményének. A fiatalokhoz fordult, azzal a hittel, nemzeti elkötelezettséggel, amely egész életének kormányzója volt. Hitte, hogy ifjú szívekbe kell hinteni a magot a magyarság erkölcsi megújulásáért. Mi pedig hisszük, hogy ő maga is ifjú szívekben él tovább 1956 fegyelmező és figyelmeztető történetével, eszméjével, erkölcsével együtt.

Köszönjük Pongrátz Gergelynek élete példázatát, azt, hogy keserű kudarcokon, megpróbáltatásokon át örökül hagyta reánk a szabadságért való küzdelem pátoszát, a történelmi haza szolgálatát, a keresztény magyar jövő hitét.

Történelmi életrajzok igazolják, hogy aki a hazát védelmező fegyveres harcban hősiesen helytáll, az békében ritkán találja meg helyét, közfeladatát, küldetését.

Pongrátz Gerely teljes életet élt, mindenkor a nemzeti függetlenség és a szabadság harcosa maradt. Elhanyagolt véres szíve meggyötört hitünkért - Ady Endrét idézem - megküzdött a magyar Pokollal is. Ez vesztünk vagy győzelmünk: sorsunk.

Gergely, köszönöm ezt az életet, köszönöm minden tanító mondatodat. Vigyázunk a nyulacskára, ügyelünk a füvecskére.

Életed példázatával meg tudjuk különböztetni a nemzeti érdeket a nemzetközitől, meg tudjuk különböztetni a terroristát a szabadságharcostól.

Gergely, a kiskunmajsai örökséget gondozzuk, megóvjuk, erősítjük. Minden erőt mozgósítunk annak érdekében, hogy az ideiglenesen hazánkban állomásozó hitetlenséget elűzzük. Általad is maradt veszélytudatunk épségben, egészségben: „Istennel a hazáért, a szabadságért!"

Gergely, Isten Veled!

Isten velünk!


Budapest, Corvin-köz, 2005. május 28.Lezsák Sándor

 

Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép