Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Írások, interjúk
Pongrátz Gergely ravatalánál

 

Gyászoló Gyülekezet! 56-osok! Corvin-köziek!


Pongrátz Gergely ravatalánál a Rákóczi-zászló fölirata jut eszembe, visszhangzik magyarul bennem: „Istennel a hazáért, a szabadságért!"

A Nagy Fejedelem felkelése óta ezt a mondatot kivételes helyzetekben, kivételes életekben ajándékozza a sors. Azoknak, akik egy rendkívüli történelmi pillanatban készek voltak föltenni életüket a legnagyobb ügyre: a haza és a szent szabadság ügyére.

Itt a Corvin-közben, a pesti srácok vérével szentelt helyén ezzel az áldozatvállalással emelkedett Pongrátz Gergely sorsa magyar történelemmé. Az ő fegyveres és parancsnoki, irányító helytállásán is múlott, hogy 1956 forradalma az európai szabadságküzdelmek legszebb napjait írta.

Tudjuk, személye élő legendává lett, de neki magának nem a legendát kellett élnie, hanem a valóságos és sok keserűséggel, fájdalommal is megterhelt életet. Harca és helytállása pályabéreként kapta előbb a száműzetést, majd a hazatérés után az újabb csalódásokat és méltánytalanságokat. Ám a harcot mégis ott folytatta, ahol abbahagyta, csak más körülmények között. Prófétája lett a szabadságharcnak, hirdetője, magyarázója, tanárok helyett is tanára. Múzeumot, kápolnát és táborhelyet épített haza- és szabadságeszményének. A fiatalokhoz fordult, azzal a hittel, nemzeti elkötelezettséggel, amely egész életének kormányzója volt. Hitte, hogy ifjú szívekbe kell hinteni a magot a magyarság erkölcsi megújulásáért. Mi pedig hisszük, hogy ő maga is ifjú szívekben él tovább 1956 fegyelmező és figyelmeztető történetével, eszméjével, erkölcsével együtt.

Köszönjük Pongrátz Gergelynek élete példázatát, azt, hogy keserű kudarcokon, megpróbáltatásokon át örökül hagyta reánk a szabadságért való küzdelem pátoszát, a történelmi haza szolgálatát, a keresztény magyar jövő hitét.

Történelmi életrajzok igazolják, hogy aki a hazát védelmező fegyveres harcban hősiesen helytáll, az békében ritkán találja meg helyét, közfeladatát, küldetését.

Pongrátz Gerely teljes életet élt, mindenkor a nemzeti függetlenség és a szabadság harcosa maradt. Elhanyagolt véres szíve meggyötört hitünkért - Ady Endrét idézem - megküzdött a magyar Pokollal is. Ez vesztünk vagy győzelmünk: sorsunk.

Gergely, köszönöm ezt az életet, köszönöm minden tanító mondatodat. Vigyázunk a nyulacskára, ügyelünk a füvecskére.

Életed példázatával meg tudjuk különböztetni a nemzeti érdeket a nemzetközitől, meg tudjuk különböztetni a terroristát a szabadságharcostól.

Gergely, a kiskunmajsai örökséget gondozzuk, megóvjuk, erősítjük. Minden erőt mozgósítunk annak érdekében, hogy az ideiglenesen hazánkban állomásozó hitetlenséget elűzzük. Általad is maradt veszélytudatunk épségben, egészségben: „Istennel a hazáért, a szabadságért!"

Gergely, Isten Veled!

Isten velünk!


Budapest, Corvin-köz, 2005. május 28.Lezsák Sándor

 

Képtár


Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép