Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Prohászka Ottokár katolikus püspök emlékét gyalázta Gusztos Péter
2008. október 16.

Gusztos Péter (SZDSZ) a Parlamentben napirend előtti felszólalásában, a Gyurcsány Ferenc kormányfő által kiötlött Magyar Demokratikus Charta szóvivői pedig közleményben támadták Balog Zoltánt és Lezsák Sándort a Prohászka Ottokár szoboravató miatt.

Szerintük ugyanis ezzel a legnagyobb ellenzéki párt soraiban ülő politikusok szalonképessé tették az antiszemitizmust. A chartások egyenesen azt követelték a Fidesztől, hogy vonja vissza Lezsák és Balog mandátumát. Prohászka Ottokár mellszobrát a múlt pénteken, a katolikus püspök születésének százötvenedik évfordulóján avatták fel a Lakiteleki Népfőiskola keresztény panteonjában. A szabad demokrata politikus a nyilvánosság előtt gyalázta meg Prohászka Ottokár emlékét – reagáltak az érintett képviselők. Közös közleményükben arra szólították fel Gusztost, vonja vissza felszólalását, és kövesse meg a püspök emlékét tisztelőket, valamint a nevét viselő intézményeket, iskolákat.


Spányi Antal
székesfehérvári megyéspüspök lapunknak történelmi csúsztatásnak nevezte a liberális politikus megnyilvánulását. "Akinek minden rezdülése a szociális érzékenységről, a felebaráti szeretetről szólt, nem vádolható olyan bűnökkel, amelyeket csaknem húsz évvel a halála után követtek el" – mondta lapunknak a püspökről. Hozzátette: történelmi tény, hogy Prohászka híresen jó viszonyt ápolt a zsidósággal, az országos főrabbi például rendszeresen meghallgatta előadásait, s a Tanácsköztársaság bukását követően pedig, a keresztényi megbocsátásra hivatkozva, a püspök maga járt közben azokért, akiket a népharag fel akart akasztani. Tette mindezt annak ellenére, hogy a kommunisták korábban meggyalázták a püspöki palotát, s erőszakkal kidobták őt az épületből. Spányi Antal emlékeztetett: Prohászka Ottokár kezdetben támogatta az első világháború után felálló új rendszereket, csak azok negatív következményeit látva fordult szembe velük.

1224146057_82.jpg

Lezsák Sándor Prohászka Ottokár szobra előtt. (Fotó: Csudai Sándor)"Egy hazugság attól még nem lesz igazság, hogy sokat ismételgetik" – mondta lapunknak Semjén Zsolt, a KDNP elnöke. Leszögezte: Prohászka a modern keresztényszociális gondolkodás meghatározó személyisége. "Hogy mennyire nem volt antiszemita, bizonyítja az is, hogy a nyilasok által a Dunába lőtt boldog Salkaházi Sára az ő szellemi hatására alapított rendnek volt a tagja. Ezért is elfogadhatatlan, hogy Prohászka képe a Holokauszt Múzeumban antiszemitaként szerepel" – mondta, majd hozzátette: úgy tűnik, Gusztos Péter elháríthatatlan tudatlanságban szenved.
"Gyalázatosan pimasz, ráadásul egyházellenes Gusztos Péter megnyilvánulása" – jelentette ki Harrach Péter, az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke. Szerinte a liberális képviselő arról tett tanúbizonyságot, hogy nem ismeri a püspök életművét. "Minden Prohászkát tisztelő állampolgár nevében kikérem magamnak képviselőtársam Országházban elhangzott mondatait" – mondta a kereszténydemokrata politikus annak kapcsán, hogy Gusztos keddi, napirend előtti felszólalásában antiszemitának nevezte az 1927-ben elhunyt püspököt. A Magyar Demokratikus Charta nevében pedig Bauer Tamás, Fleck Zoltán, Vásárhelyi Mária és Vitányi Iván szóvivők közleményükben arra szólították fel a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportját, hogy vonja vissza Lezsák Sándor és Balog Zoltán mandátumát. Mind Gusztos, mind a chartások azzal érveltek, megengedhetetlen, hogy a két ellenzéki honatya részt vett és felszólalt Lakiteleken Prohászka Ottokár szobrának avatóján a múlt pénteken. A történelmi ismeretek hiányát véli felfedezni Gusztos felszólalása mögött Kőrösiné Merkl Hilda, a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium igazgatója. "Nem ismeri a két világháború között működő püspök életútját, aki azt mondja rá, hogy antiszemita. Prohászka teológiai munkásságával messze meghaladta korát, lelkipásztori és szociális tevékenységével pedig mindig a szegények, a nincstelenek érdekeiért állt ki" – mondta az igazgató. Gusztos kedden délután közleményben tette egyértelművé: Prohászka szerinte antiszemita, aki kirekesztő és szalonképtelen megnyilatkozásaival a múlt század szélsőjobboldali terrorjának ágyazott meg.

 KözleményGusztos provokációja a gyűlöletkampány része

Gyalázta Prohászka Ottokár katolikus püspök emlékét az Országgyűlés keddi ülésén Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő. Az ilyen provokációk annak a gyűlöletkeltő kampánynak a részei, amelyek folyamatosan mérgezik a közéletet. Ezúton szólítjuk föl Gusztos Péter képviselő urat, hogy vonja vissza a téves információkon alapuló napirend előtti felszólalását, és kövesse meg a Prohászka emlékét tisztelő honfitársainkat, a püspök nevét viselő intézményeket, iskolákat.

Balog Zoltán és Lezsák Sándor országgyűlési képviselők

 

 

Kacsoh Dániel
Magyar Hírlap


 


Képtár


A Héjjas-nyárfa árnyékában című könyv bemutatója
2018. szeptember 19.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára
Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00
Tanévnyitó, harangszentelő és könyvtárátadó ünnepség

Csólyospálos
2018. szeptember 2. 17.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép