Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Rákóczi-emlékhét lesz október végén Kassán
2015. október 5.

A magyar-szlovák kapcsolatok erősítése érdekében Rákóczi-expressz elnevezéssel emlékhetet tartanak Kassán október végén a fejedelem, illetve az 1956-os forradalom évfordulóihoz kapcsolódva - jelentette be a fővédnök, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón hétfőn.

Lezsák Sándor elmondta, azért vállalta a kulturális rendezvény fővédnökségét, mert meggyőződése szerint az jól szolgálja a két nép közötti kapcsolatok erősítését.

Az Országgyűlés alelnöke ismertette egy szeptember elején, Szlovákiában készült közvélemény-kutatás adatait, amelyek szerint csupán az ott élők tíz százaléka véli úgy, hogy romlottak a szlovák-magyar kapcsolatok, a megkérdezettek több mint negyven százaléka szerint ugyanakkor javultak.

Rákóczi-emlékhét lesz október végén Kassán

A migránsáradat miatti közös veszélytudat erősíti a szlovák-magyar kapcsolatokat - jegyezte meg Lezsák Sándor. Hozzátette: a még meglévő szlovák-magyar konfliktusok rendezéséhez is hozzájárulnak az emlékhét rendezvényei.

Szesztay Ádám, Magyarország kassai főkonzulja elmondta: a rendezvényt meghatározza II. Rákóczi Ferenc szellemisége, a régióban élő népek, magyarok, szlovének, rutének összefogása a hazáért. Az emlékhetet idén először, de hagyományteremtő szándékkal rendezik meg.

Az október 23-ától 29-éig tartó rendezvénysorozat a kulturális turizmus mellett szakmai programokkal a keleti országrészek felzárkóztatását is célozza. Szó lesz várak rekonstrukciójáról, lengyel kezdeményezésre egy nemzetközi Rákóczi-túra útvonalának kialakításáról, és a határ mindkét oldalán lévő vendéglátóhelyek tartanak gasztronómiai bemutatót Kassán - közölte a főkonzul.

A rendezvény egyik csúcspontja az október 24-én Budapestről Kassára tartó Rákóczi Expressz, amely ezúttal zarándokvonatként is funkcionál. Október 29-én pedig az Omega-oratórium zárja az emlékhetet a kassai dómban - ismertette Szesztay Ádám.

A főkonzul köszönetet mondott Lezsák Sándornak, aki az egyik kezdeményezője volt annak az országgyűlési határozatnak, amely a II. Rákóczi Ferencről szóló programok, köztük a kassai emlékhét megrendezését segítette.

Mező Tibor, a programsorozat szervezésében részt vevő Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője elmondta: a II. Rákóczi Ferenc halálának 280. és kassai újratemetésének 109. évfordulóján megtartott rendezvénysorozat részeként a fejedelem arcképével díszített mozdony húzza majd a zarándokvonatot Kassára, ahol két városnéző kisvonattal viszik majd az érdeklődőket a különböző programokra.

A tervek szerint az emlékhét "előfutára" október 19-én egy kirakodóvásár lesz a kassai ferences kolostorban. A hivatalos nyitónapon, 23-án beszédet mond Lezsák Sándor, lesznek zenei műsorok, fellép a Csík zenekar, 23-24-én a keresztény értelmiség társadalmi küldetéséről tartanak konferenciát, 24-én lesz a többi között történészkonferencia és gasztronómiai bemutató, 26-án pedig kiállítás nyílik a Csemadok székházában.

(Forrás: MTI)

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Márton-napi libavacsora a Népfőiskolán
2018. november 10.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
XVIII. Lakiteleki Filmszemle
Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép