Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Reálisan kell megítélni a múltat
2015. augusztus 24.

„Aki úgy mond ítéletet cselekvő, döntéshozó történelmi személyiségekről, hogy figyelmen kívül hagyja a körülményeket, annak reménye sem lehet arra, hogy reális vagy legalább méltányos ítéletet alkosson" - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke Kaposváron.

A két világháború közötti magyar kultúráról és társadalomról tartottak konferenciát a somogyi megyeszékhelyen, amelyen Horthy Miklós unokája is tiszteletét tette.

Reálisan kell megítélni a múltat

Lezsák Sándor, Országgyűlés alelnöke:
- Igen szembe kell nézni a tényekkel, Horthy Miklóssal, Horthy István emlékével, úgy, hogy egyenesen a fiú, ifj. Horthy István szemébe is tudjunk nézni. Aki úgy mond ítéletet cselekvő, döntéshozó történelmi személyiségekről, hogy figyelmen kívül hagyja a körülményeket, annak reménye sem lehet arra, hogy reális vagy legalább méltányos ítéletet alkosson.

Lezsák Sándor köszöntőjében a Horthy-ellenes kampányról beszélt, amelynek véleménye szerint karmesterei is vannak. Szerintük egyesek tudatosan torzítják a történelmi tényeket, ezzel pedig sárba döngölik a történelmi személyiségeket, akiket ők csak diktátornak neveznek. A politikus hozzátette: 1920 és 1944 között komoly korlátok között kellett politikai és kormányzati döntéseket hozni. A konferencián részt vett a kormányzó unokája ifj. Horthy István is, aki elmondta: négy és fél évtized külföldi tartózkodás után 1989-ben jött először haza Magyarországra, majd 1993-ban kísérte haza nagyszülei hamvait Kenderesre, végső nyughelyükre.

ifj. Horthy István:
- Ekkor tapasztaltam, hogy történelmi lövészárkok által elválasztva élünk, ezek mögül nézünk egymásra Magyarországon hétköznapi életünkben. Ez a megosztottság áthatja a mindennapjainkat és Magyarországi politikai folyamatokat és akadályozza, hogy bármit is közösen tegyünk a jobb jövőért.

A két világháború közötti magyar kultúráról és társadalomról tartottak előadást neves történészek Kaposváron. Szakály Sándor beszédében kiemelte: a Horthy - korszakban nemcsak a kor problémáit próbálták orvosolni, hanem a komoly erőfeszítéseket tettek azért, hogy Magyarországnak jövője is legyen.

Szakály Sándor, főigazgató, Veritas Történetkutató Intézet:
- Az elmúlt, mármint a Horthy korszak időszakának 25 évének egyik legnagyobb üzenete és a nemzeti sorskérdésekben az az alaptétel, hogy képes-e egy nemzet összefogni és talál-e a nemzet olyan személyeket, gondolatokat és olyan megcselekedendő dolgokat, amelyek összeköthetik.

Az egész napos konferencián közel háromszázan vettek részt. A közönség a néhai kormányzó munkásságáról, a korszak meghatározó sorsfordító eseményeiről és a politikai viszonyokról is többet tudhatott meg a somogyi megyeszékhelyen.

(Forrás: SomogyTV.hu)


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép