Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Régészeti kiállítást nyitott meg Lezsák Sándor Kecskeméten
2013. március 25.

Kecskemét a nyolcadik helyszíne annak az országjáró régészeti kincseket bemutató tárlatnak, mely 2012. áprilisában nyílt meg a parlamentben. A hírős város egyik legszebb épületében, a Cifrapalotában Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke nyitotta meg március 22-én a Megmentett örökség - Kincsek Európa szívéből című kiállítást.

A kiállítás legfontosabb célja az, hogy bemutassa, az elmúlt másfél évtized folyamán a nagyberuházásokhoz kötődő feltárások során fellelt kincseket, melyek nagy mértékben gazdagítják a magyarországi régészeti örökségről alkotott képünket - mondta az országgyűlés alelnöke megnyitóbeszédében.

Lezsák Sándor leszögezte: nagyon sok köze van neki is a régészethez, leánya népvándorláskori régész, ezért a családi beszélgetésekben azok a jó hírek, melyek e régész szakmát érintik egy-egy feltárásnál, az is eljut hozzá közvetlen élményként, de a keserűség, a probléma, a vesződség, a feszültség is.

És talán ez az oka, hogy az örökség törvény egyik előkészítője voltam, és részt vettem ennek előmunkálataiban és rengeteget tanultam - fűzte hozzá.

Utalt arra, hogy napi parlamenti munkája ellenére Bács-Kiskun megyében él és közvetlenül érzékeli azt a világot, melyet a múzeum rejt magában.

Piacosított médiavilágunkban üde színfolt volt amikor csütörtökön késő este hazamentem és kezembe vettem a nekünk is járó Petőfi Népét, és címlapján olvastam az ásatásokról - mondta.

Nagyon megörült a cikknek, mert szavai szerint "ad az embernek egy reményt, hogy ez is szenzáció".

Hangsúlyozta: ahogy az iskolában, úgy a közéletben is tanulni kell, mert minden nap újabb és újabb ismereteket kell egymáshoz illeszteni és annak a lényegét valamely módon, akár egy szavazás formájában, akár egy kiállítás megnyitón, akár egy törvény előkészítő munkában, egyeztetésben, vitában az ember kell, hogy képviselje.

Lezsák Sándor a leányától tudja, hogy a régészek munkájában vannak előre eltervezett feltárások, de vannak előre nem tervezett, előre nem látott, szinte rohamtempót diktáló feltárási munkálatok is.

Ezen a régészeti vándorkiállításon bemutatott tárgyak ilyen rohamtempóban végzett feltárásoknak az eredménye - tette hozzá az Országgyűlés alelnöke.

A „Megmentett örökség – Kincsek Európa szívéből” című tárlat 2012. április 20-án nyílt meg a Parlament Képviselői Társalgójában, és mindössze egy hétig volt látható, 2012 nyarától viszont országjáró körútra indult.

A Cifrapalotában látható kiállításon láthatják az érdeklődők a kecskeméti Mercedes-gyár építése előtti ásatáson feltárt régészeti kincseket.

Rosta Szabolcs, a múzeumi szervezet igazgatója a kiállítás megnyitóján kiemelte: a Cifrapalotában egyidőben három régészeti kiállítás látogatható: a Megmentett örökség - Kincsek Európa szívéből, a Kolostorok kincsei és a Nem múlt el nyomtalanul! című, melyekből a Kárpát-medence múltja az újkortól a XVI. századik tárul elénk.

A kiállítás 2013. március 22-től május 17-ig látogatható.


Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
18:00 Kölcsey Kör: A kultúra diktatúrája
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép