Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Rendhagyó történelemórát tartott Kiskunmajsán Lezsák Sándor
2012. március 10.

Magyarságból, a nemzet történelmének sorsfordító napjaiból is "leckét kaptak" a kiskunmajsai Dózsa György Gimnázium diákjai, akiknek pénteken Lezsák Sándor tartott rendhagyó órákat. A fiatalok megérthették, hogy a Himnuszt nem csak kívülről kell tudni, hanem belülről is át kell érezni, akárcsak Szózatot.

 

Lezsák Sándor a magyar történelem több érdekes történetét idézte fel a fiataloknak. Beszélt például Szalkai László sárospataki diákról, akinek iskolai feljegyzéseiből az is megtudható, hogy mennyire ismerték a világot a kor emberei. Szalkai később a királyi udvarban is szolgált, majd kancellár lett és a mohácsi csatában veszítette életét, mint Esztergom érseke.

Rendhagyó történelemórát tartott Kiskunmajsán Lezsák Sándor

A történelmi barangolás során a majsai diákok figyelmét olyan érdekességekre, történelmi párhuzamokra is felhívta Lezsák tanár úr, mint az 1791-es év, amikor Johann Gottfried Herder német filozófus azt jósolta, hogy a más népek közé beékelt magyaroknak "századok múltán talán a nyelvüket is alig lehet felfedezni". Herdernek nem lett igaza, s jóslatának évében - majdnem egy napon - született Petrovics István és Hrúz Mária, akiknek gyermeke, Petőfi Sándor az egyik legismertebb magyar költő. (Érdekesség, hogy Petőfi és szülei is 1849-ben hunytak el.)

Az Országgyűlés alelnöke a rendszerváltoztatás időszakáról is felelevenített több történetet, így a saját portáján megtartott 1987-es lakiteleki találkozóét. A gyerekek kezükbe vehették az MDF első pecsétjét, amit néhány óra alatt metszettek egy radírgumiból.

Rendhagyó történelemórát tartott Kiskunmajsán Lezsák Sándor

A magyar vízilabdázás történetének leghíresebb összecsapásáról is szólt, amikor 1956-os melbournei olimpián az elődöntőben Magyarország és a Szovejtunió csapott össze, alig egy hónappal az 1956-os szabadságharc leverését követően. A "vérfürdővel" tarkított meccset - ami Zádor Ervin szemöldöksérülése miatt a világ lapjainak címlapjára került - a mai napig nem fújták le, a medencében egyébként már 4-0 volt a magyarok javára. A vérző fejű Zádornak, Gyarmati Dezső, a magyar csapat legjobbja, akit mindmáig a világ legjobb vízilabdázójaként tartanak számon, azt tanácsolta, hogy ne a rövidebb úton, hanem a tribün felé hagyja el a medencét. Zádorból pillanatok alatt hős lett, a magyarokkal szimpatizáló közönség tombolt, a szovjeteknek pedig menekülniük kellett az uszodából...

A magyarok másnap a jugoszlávokkal vívták az olimpai döntőt és nyertek. Az olimpiát követően Zádor és a csapat jórésze úgy döntött, nem tér haza Magyarországra. Gyarmati Dezső, aki a forradalmárok lyukas zászlóját is magával vitte Ausztráliába, hazajött. Az 1990-es választásokon az Magyar Demokrata Fórum színeiben jutott mandátumhoz az Országgyűlésben. A Parlamentben egy alkalommal egy gondosan becsomagolt ajándékot adott át Lezsák Sándornak, az 1956-os olimpiai aranyérmét. A féltve őrzött relikviát, a magyar sporttörténelem egy fontos darabját, pénteken a kiskunmajsai diákok is kezükbe vehették.

(Forrás: Kis-Kunság.hu)

 


Képtár


Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép