Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Író-olvasó találkozó volt a Népfőiskolán
2015. február 27.

Író-olvasó találkozóra hívtuk a kedves érdeklődőket, bár nem hagyományos értelemben véve. Inkább könyvbemutató, íróbemutató a megfelelő megfogalmazás. Mátyus Aliz 2013-ban megjelent Megkésett tavasz, el se jött tél című novellás és esszékötete apropóján kértük fel az írónőt és Imre Károlyt, hogy beszélgessenek nekünk a könyvről, és ne csak a könyvről.

Író-olvasó találkozó volt a Népfőiskolán

Mátyus Aliz
író, szociológus, lapszerkesztő

A Nemzeti Művelődési Intézet munkatársaként előbb falukutató, majd a Szín - Közösségi Művelődés című szakmai folyóirat alapító főszerkesztője (1996-), 1980-tól jelennek meg könyvei, tagja a Magyar Szociológiai Társaságnak, és a Magyar Írószövetségnek, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság alelnöke, 1982-ben Erdei Ferenc-díjjal tüntették ki, Wlassics Gyula-díjas (2002), 2014-ben megkapta a Teleki Pál Érdemérmet (2014).

Beszélgetőtársa Imre Károly, bölcsész, népművelő, közösségfejlesztő, közművelődési szakértő.

Az írónő önmaga bemutatása első mondataiban megfogalmazta legfontosabb üzenetét, melyet falukutatói munkásságára alapoz (Maga-ura parasztok és uradalmi cselédek. Gyorsuló idő sorozat Magvető Kiadó, 1984; Faluregény. Magvető Kiadó, 1987; Pusztafalu. Művelődéskutató Intézet, 1987):

A mai ember tud-e „maga-ura” lenni? Lehetőségek mentén beáll-e valami mellé vagy törekszik valami felé? Törekszik-e arra, hogy beteljesítse, amiért a világra született? Akarja-e megtalálni, amit a legjobban tud, megleli-e a leginkább belőle fakadót, kiválasztja-e az ő adottságaira, képességére épülőt? Mert, ha ez megvan, akkor dolgozhat annyit és úgy, hogy a munkája mellé, köré adódik az illeszkedő társas környezet, hagyományokból pedig az ünnepek világa, s kész a teljesség. Ami a döntései által meghatározott ember lehetősége.

A szociográfia után az írói pályán jött a szépirodalom. Novelláskötetei azzal az élettel vannak teli, melyeket ő maga megtapasztalt, látott, érzett a szüleivel való kapcsolatában, társválasztása idején, a tanyai gyereknevelés közben. Szociográfusként, íróként a figyelem fontosságát hangsúlyozza. Az életben: figyelni az embernek magára, a társára, a gyerekére, a környezetére, minél inkább csak ránk hagyatkozhat a másik, annál nagyobb felelősséggel. És a figyelem, a megfigyelés, mint a szociográfia, az irodalom alapja. Írásaiban a tömör megfogalmazások már a letisztult, letisztított gondolatokat közvetítik.

Író-olvasó találkozó volt a Népfőiskolán

Imre Károly kérdéseire adott válaszaiból sokat megtudtunk az írónő családjáról, milyen örökségeket kapott paraszt szülőktől első generációs értelmiségi, tanító végzettségű, mindig derűs apjától, kuláklistára került, földbirtokos lány - s mert gyerekeinek mindent megadni szeretett volna, örökösen feszült - anyjától. Hallottunk Pápáról - ahol általános és középiskolás volt -, ahol most középiskolásoknak íróműhelyt vezet és volt iskolájában érettségi tétel lesz. A természettel való viszonyáról; hogyan került a pusztára 1980-ban jurtát építeni tizedmagával, hogyan lett ő maga is tanyasi.

Író-olvasó találkozó volt a Népfőiskolán

Esett még szó a művészetről, harmóniáról, könyvcím választásról, embermelegségről.

A bensőséges hangulatú, szinte kitárulkozó előadás-beszélgetés végén a hallgatóság kérdéseire adott egyik válaszában Mátyus Aliz ismét egy üzenetet küldött:

- Ha az ember úgy érzi, napról napra elvégzi, amit bír, akkor derűs lesz.

Lendvai Edit

További fotók ide kattintva megtekinthetők a Lakitelek Népfőiskola képtárában


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép