Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Író-olvasó találkozó volt a Népfőiskolán
2015. február 27.

Író-olvasó találkozóra hívtuk a kedves érdeklődőket, bár nem hagyományos értelemben véve. Inkább könyvbemutató, íróbemutató a megfelelő megfogalmazás. Mátyus Aliz 2013-ban megjelent Megkésett tavasz, el se jött tél című novellás és esszékötete apropóján kértük fel az írónőt és Imre Károlyt, hogy beszélgessenek nekünk a könyvről, és ne csak a könyvről.

Író-olvasó találkozó volt a Népfőiskolán

Mátyus Aliz
író, szociológus, lapszerkesztő

A Nemzeti Művelődési Intézet munkatársaként előbb falukutató, majd a Szín - Közösségi Művelődés című szakmai folyóirat alapító főszerkesztője (1996-), 1980-tól jelennek meg könyvei, tagja a Magyar Szociológiai Társaságnak, és a Magyar Írószövetségnek, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság alelnöke, 1982-ben Erdei Ferenc-díjjal tüntették ki, Wlassics Gyula-díjas (2002), 2014-ben megkapta a Teleki Pál Érdemérmet (2014).

Beszélgetőtársa Imre Károly, bölcsész, népművelő, közösségfejlesztő, közművelődési szakértő.

Az írónő önmaga bemutatása első mondataiban megfogalmazta legfontosabb üzenetét, melyet falukutatói munkásságára alapoz (Maga-ura parasztok és uradalmi cselédek. Gyorsuló idő sorozat Magvető Kiadó, 1984; Faluregény. Magvető Kiadó, 1987; Pusztafalu. Művelődéskutató Intézet, 1987):

A mai ember tud-e „maga-ura” lenni? Lehetőségek mentén beáll-e valami mellé vagy törekszik valami felé? Törekszik-e arra, hogy beteljesítse, amiért a világra született? Akarja-e megtalálni, amit a legjobban tud, megleli-e a leginkább belőle fakadót, kiválasztja-e az ő adottságaira, képességére épülőt? Mert, ha ez megvan, akkor dolgozhat annyit és úgy, hogy a munkája mellé, köré adódik az illeszkedő társas környezet, hagyományokból pedig az ünnepek világa, s kész a teljesség. Ami a döntései által meghatározott ember lehetősége.

A szociográfia után az írói pályán jött a szépirodalom. Novelláskötetei azzal az élettel vannak teli, melyeket ő maga megtapasztalt, látott, érzett a szüleivel való kapcsolatában, társválasztása idején, a tanyai gyereknevelés közben. Szociográfusként, íróként a figyelem fontosságát hangsúlyozza. Az életben: figyelni az embernek magára, a társára, a gyerekére, a környezetére, minél inkább csak ránk hagyatkozhat a másik, annál nagyobb felelősséggel. És a figyelem, a megfigyelés, mint a szociográfia, az irodalom alapja. Írásaiban a tömör megfogalmazások már a letisztult, letisztított gondolatokat közvetítik.

Író-olvasó találkozó volt a Népfőiskolán

Imre Károly kérdéseire adott válaszaiból sokat megtudtunk az írónő családjáról, milyen örökségeket kapott paraszt szülőktől első generációs értelmiségi, tanító végzettségű, mindig derűs apjától, kuláklistára került, földbirtokos lány - s mert gyerekeinek mindent megadni szeretett volna, örökösen feszült - anyjától. Hallottunk Pápáról - ahol általános és középiskolás volt -, ahol most középiskolásoknak íróműhelyt vezet és volt iskolájában érettségi tétel lesz. A természettel való viszonyáról; hogyan került a pusztára 1980-ban jurtát építeni tizedmagával, hogyan lett ő maga is tanyasi.

Író-olvasó találkozó volt a Népfőiskolán

Esett még szó a művészetről, harmóniáról, könyvcím választásról, embermelegségről.

A bensőséges hangulatú, szinte kitárulkozó előadás-beszélgetés végén a hallgatóság kérdéseire adott egyik válaszában Mátyus Aliz ismét egy üzenetet küldött:

- Ha az ember úgy érzi, napról napra elvégzi, amit bír, akkor derűs lesz.

Lendvai Edit

További fotók ide kattintva megtekinthetők a Lakitelek Népfőiskola képtárában


Képtár


Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép