Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Írások, interjúk
Sátorból kalitka

 

"HÁT LEZSÁK SÁNDOR, az most nagyon el van keseredve" - kezdi az öregúr a Lakitelek felé tartó távolsági buszon. Pedig csak afelől érdeklődtünk, tudja-e, hol kell leszállni, hogy az immár független képviselő, MDF-alapító, egykori pártelnök portájához jussunk. "Nem is csoda. Csúnyán elbántak vele" - folytatja a bácsi. Végül mégiscsak válaszol: "Persze hogy tudom, hol lakik." Amint leszállunk, kiderül: rosszul. Néhány segítőkész lakitelekinek hála, mégis gyorsan a faluszéli házhoz jutunk. Lezsák Sándor kimérten, rezzenéstelen arccal nyitja a kaput. Alighogy rápillantunk a gondozott kertre, amelyben nemcsak fenyők és tölgyek, de a magyar rendszerváltás is gyökerezik, rögtön betessékel a házba. Dolgozószobájába vezet, mely épp olyan, amilyennek az ember egy tanyasi tanítóból lett politikus lakhelyét elképzeli: rengeteg könyv, a falon kereszt. A százéves parasztház gerendás mennyezete alatt polgári bútorok és íróasztal. Mielőtt beszélgetni kezdenénk, befut egy fax. Ékes József, a közelmúltig frakciótag és párttárs levele, melynek eredeti címzettje Árpásy Endre, az MDF etikai bizottságának elnöke. A feldúlt hangú írásban Ékes bejelenti kilépését a pártból - nem várja meg, míg kizárják őt is, ahogy az alapító Lezsákkal tették.

 

'Tudok én remény nélkül is küzdeni' - magyarázza Lezsák Deák Ferenc szavaival azt, amit egyébként nem értünk: miért hitte, hogy Dávid Ibolya politikájának EP-sikere után helye van az MDF-ben csoporttá szervezni a belső ellenzéknek nevezett tömörülést. 'Azt hittem, június 13-a után a beszámolás ideje jött el. De a Dávid-munkacsoport mozgósította az igekötőket: rászámolás, kiszámolás és leszámolás következett.' Méghozzá tudományos alapokon. Házigazdánk 'hátborzongató esetet' említ, fel is idézi nyomban: az európai parlamenti választás sikere utáni kedden villásreggelire gyűlt össze a legszűkebb kampánycsapat - melynek ő is tagja volt -, Dávid Ibolyával és a liberális orientációjú Political Capital kutatóintézet vezetőivel. Utóbbiak gratuláltak, majd elmondták: van esély a tíz százalékra 2006-ban, egy feltétellel: ha a Fidesz kerül a célkeresztbe. Személy szerint Orbán Viktort pedig 'ütni kell, mint a répát'.

 

Az akkor még elnökségi tag Lezsáknak a hideg futkosott a hátán. Ezt követően hozták létre a Lakitelek-munkacsoportot, hogy alternatívát kínáljanak a tisztújítási folyamatban. Lezsák nem akart elnök lenni - ahogy annak idején, 1996-ban sem. Mint mondja, karmester szívesen lett volna, aki tudja, hogy nem játszik jobban az árokban ülő zenészeknél, de képes egységbe forrasztani az egyéni teljesítményeket. És közben háttal állhat a közönségnek. Kísérlete kudarcot vallott. 'Egyesek felpattantak, és hangszerestül odébbálltak. Fél zenekarral nem lehet jó koncertet adni' - magyarázza, miért esett egyfolytában pártja népszerűsége elnökségének három éve alatt. Lezsák úgy emlékszik, hogy akkor is kevesen hitték, amit ő tudott: a távozó Szabó Ivánék a baloldallal kokettálnak, ha a hatalom a tét. 'Amikor Szabó 2002-ben megjelent az MSZP székházában, igazolódott akkori megérzésem.' Úgy látja, ma is hasonló a helyzet: Dávidék patikamérlegen mérik a szavakat, laboratóriumi körülmények között tesztelik a formálódó médiapártot, mindent megtesznek a voksokért. Felvetjük: hátha a jobboldal sikere szempontjából épp ez a hasznos, elvégre Dávid Ibolya júniusban nagyrészt a baloldaltól szerzett szavazatokat. 'Elzsibbadok, ahogy hallgatom ezeket a felméréseket' - jön a spekulációnkat lesújtó válasz, s a folytatás: szükség van olyan feladatok teljesítésére is, melyeknek nincs közvetlen hozadéka a közéletben. Elnökségi ülések emlékeit eleveníti fel, bosszúsan, ahol 'gondolkodás nélkül megszavaznak hárommillió forintot egy politikai elemzésre, de nincs kétszázhatvanezer a kistelepülések gondjainak feltérképezésére'.

 

Nem tartja kizártnak, hogy sikeres lesz e politika, és öt-hat százalékkal bejut a parlamentbe egy MDF-nek nevezett médiapárt. 'De vajon az a párt valóban a közjó érdekében fog szerveződni?' - teszi fel a kérdést, mire kicsúszik a szánkon: vérbeli költő maradt. 'Nem - válaszol. - Én vagyok a realista! A valóság nem felmérések, elemzések alapján jön létre. Öntörvényű. 1989-ben még olyan elemzések készültek dollármilliókért, melyek azt jósolták: a berlini fal még száz év múlva is állni fog. A politika ezért nem csak tudomány: művészet is. Érzés kell hozzá.' A politika nem állandó, csak annyiban, hogy állandó mozgásban van. A személyek, tartalmak folyton keresik a helyüket. Ezért jó, ha minél több fórum létezik, melyek közötti kapcsolatok búvópatakszerűen behálózzák a társadalmat - emelkedik elméletibb magasságokba Lezsák.

 

A fenyő megmaradt

E búvópatak, az MDF-ben legalábbis, olyannyira elbújt, hogy alig látszott: szeptember végén Dávid nagy többséget szerzett az MDF országos gyűlésén. 'Azokban a megyékben, ahol ötven százalék alatti volt Dávid Ibolya támogatottsága, egyszerűen leváltották a választmány vezetőjét, az egyet nem értő szervezeteket a kollektív bűnösség elve szerint feloszlatták' - ebben látja a tisztújítás kudarcának okát a nagy szervező hírében álló Lezsák. Ebbéli tehetségét még ellenlábasai is elismerték, s tartottak is tőle ezért: a két éve működő, mindig zárt ajtók mögött ülésező Nemzetpolitikai Társaságot az ő titkos boszorkánykonyhájaként könyvelték el. A társaság tagja például Bíró Zoltán első MDF-elnök, Lovas István akadémikus, de tartott már előadást Pintér Sándor volt belügyminiszter, az ikarusos Széles Gábor és Orbán Viktor is. Az exminiszterelnökhöz fűződő kapcsolatáról különösen sokat suttogtak: állítólag személyes, titkos találkozókon kapta tőle az instrukciókat, hogyan kell szétvernie az MDF-et. 'Elégszer találkoztunk, ez igaz. Egytől egyig jóízű beszélgetések voltak, pártpolitikáról és frakcióról azonban nem esett szó. Méltatlan lett volna.'

 

Megcsörren a telefon. Íróasztalához ül. 'A napi szervezésadagom' - mondja önirónikusan. 'Fiatal barátai' kérték meg, álljon az élére, legyen a házigazdája annak az akciónak, melyben egy levél aljára kell minél több aláírást gyűjtenie. A levél pedig Gyurcsány Ferencnek szól, és arra kéri a miniszterelnököt, változtassa meg a határon túliak kettős állampolgárságát elutasító álláspontját. Az ügy ízig-vérig magyar. Demokrata - hisz szabad döntés kérdése -, ráadásul Lezsák Sándor ismét fórumot szervezhet - a politikai paletta minden részéről várja a csatlakozókat - akárcsak egykor ugyanitt, Lakiteleken.

 

Mielőtt az általa létrehozott népfőiskolára autóznánk, végre körülnézhetünk a 'történelmi' kertben. 'Látják ott azt a fenyőt? A feleségem épp oda ültette, ahol akkor álltam, a megnyitóbeszédem közben.' Reménykedünk: e helyen talán könnyebben sejtünk meg valamit abból a bizonyos lakiteleki szellemiségből, melyet a munkacsoport annyira hiányolt, s melynek mibenlétével kapcsolatban politológusok is zavartan pislogtak az elmúlt hónapokban. De hiába - a házigazda segítségére szorulunk. 'Kölcseyt idéztem akkor, a szólásszabadság fontosságáról szóltam' - mondja, és hozzáteszi: az általa hiányolt lakiteleki szellemiség nem más, mint bátor magatartás. A másik meghallgatása, tisztelete, a szétfutó gondolatok együvé rendezésének az a természetesen demokratikus módja, amivel ők 1987. szeptember 27-én példát adtak. 'Háromnegyed tízre mindenki elment. Úgy éreztem: az én felelősségem, hogy ennek az emberi, szellemi, gondolati teljesítménynek milyen jövője lesz' - emlékszik arra az estére. 'Ha '87-ben elemzésekre hagyatkoztam volna, nem lett volna találkozó ebben a kertben'. Csak hát: tempora mutantur.

 

Aki időt nyer, MDF-et nyer?

Például: maga a híres sátor, mely alatt százhetvennél többen gyűltek össze megvitatni az ország jövőjét, már az sem állhatna ugyanott: hűlt helyét azóta fák, bokrok borítják, sátrakra csak az apró, kalitkaszerű madáretető teteje emlékeztet. De a házigazda sejtelmesen néz, és elárulja: a kert másik végében, szándékosan, hagyott egy kis helyet. Szükség esetén elfér ott egy sátor. Pártot viszont, mint mondja, nem alapít, sőt az sem történhet meg, hogy narancssárga mezben induljon 2006-ban. Most parlamenti csoportot alakítanak, jövő májusban pedig, amikor letelik a függetlenként eltöltendő fél év, a többi kizárttal, volt munkacsoportossal teljes jogú frakcióvá válnak majd. Hogy milyen néven, talány: vélhetően azonban Lakitelek nevét mellőzni lesznek kénytelenek. 'Mi tagadás, rosszulesett' - említi a nemrégiben visszhangra talált esetet a vérbeli sátorverő: a falu önkormányzata megtagadta tőlük a Lakitelek név használatát. 'Kértem őket egy ülésen, legyenek türelemmel. A polgármester akkor nem volt jelen. Elvárható lett volna, hogy szóljon nekem is, mielőtt eszköze lesz a médiahadjáratnak.' Korábban gyakran kereste telefonon. A falu határában álló népfőiskolával kapcsolatban is. Odahajtunk az 'elnök úrral' - a népfőiskolán még ez a megszólítás dukál Lezsák Sándornak. Már-már alázatba hajló tisztelettel szólítják meg az itteniek.

 

A hetvenes-nyolcvanas években költők vendégeskedtek az ellenzéki tanítóíró Lezsáknál - Sütő András, Csoóri Sándor, sőt Illyés Gyula is megfordult nála, később, épp a népfőiskola miatt a politikust bankvezér is látogatta: Princz Gábor Postabank-úr hitelezett. Felvetjük: miután kiderült, hogy az egész magyar politikai mezőnynek 'adott' az elhíresült vendég, ezek a hitelek hiteltelenítették a politikát a választók szemében.

 

'A politikusok között sem több a gazember, mint más szakmákban' - vág vissza, majd enyhe mosolyra húzza száját: észrevehette az utóbbi kijelentése miatt arcunkra kiülő őszinte döbbenetet. Ahogy büszkén mutatja az intézmény épületeit, gyufa után kotorászunk, de pech, elfogyott. Az elnök úr segítőkész: 'Van egy öngyújtó a kesztyűtartóban' - szól, s már nyújtja is. 'Na tessék!' - mulat a furcsa fordulaton: mit tesz Isten, jó évtizedes Postabank- embléma díszíti a tűzszerszámot.

 

De elszaladt az idő, indulnunk kell, Lakitelektől Kecskeméten át Budapestre hosszú az út. Eszünkbe jut az öregúr, akivel idefele találkoztunk. Vajon a másik kérdésben - a keserűség tárgyában - is tévedett? Mint kiderül, azt jól tudta: 'Valóban el vagyok keseredve. Főleg a sok száz ember miatt, akik megkeresnek, hogy kilépnek az MDF-ből. Épp a legaktívabbak. Több közülük választóköri biztos volt az EP-választáson. 1990 óta először volt egy kis sikerélményük, erre jött a leszámolás, a zűrzavar. Ha ők most kilépnek, az a decemberi, kettős állampolgárságról szóló népszavazás sikerét veszélyeztetheti, pedig az most a legfontosabb. Ezért mondom mindenkinek, hogy maradjon. Másrészt: aki időt nyer, lehet, hogy MDF-et is nyer.'

 

Stumpf András
Heti Válasz

 

 

Képtár


Márton-napi libavacsora a Népfőiskolán
2018. november 10.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
XVIII. Lakiteleki Filmszemle
Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép