Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Seregszemle a jubileumi Nagy-Kurultajon
2018. május 26.

A Kurultaj ünnepének az egyik közkedvelt és látványos eleme a seregszemle. A magyar hagyományőrzők Pozsonytól Kézdivásárhelyig, Bártfától Újvidékig  – szerte az egész Kárpát-medencéből – sereglenek Bugacra a Magyar Törzsi Gyűlésre. A seregszemlén felvonulnak a turáni rokon népek, hun – türk korabeli hadiöltözetet viselő csapatai is.

A seregszemle nem egy egyszerű színes forgatag, hanem méltósággal ünneplő fegyelmezett hagyományőrzők hadi felvonulása, melyet a lelátókról több ezren figyelnek. Magatartásukkal, megjelenésükkel példát mutatnak nemzetünk hagyománytiszteletéről, melyet a magyar és számtalan nemzetközi média közvetít a világban. A díszemelvény nézői között külföldi delegációk is helyet foglalnak, magas rangú diplomaták, művészek, tudósok is megtisztelik a Kurultájt a jelenlétükkel, és viszik hírünket a nagyvilágban. A seregszemlén való részvétel ezért felelősség is.

Seregszemle a jubileumi Nagy-Kurultajon

A hadi felvonuláson legelöl a lovas hagyományőrzők vonulnak fel, majd őket követik a gyalogos harcosok. A korhű népvándorlás-korabeli, honfoglalás kori hadfelszereléssel érkező csapatok a jurtatábor lakói, akik külön zászlóikkal vonulnak fel. A csapat nélkül, egyénileg érkező hagyományőrzők is bejelentkezhetnek a seregbe, a helyszínen a szervezők az adott korszak illetve a regionális elhelyezkedés szerint betagozzák őket.

Seregszemle a jubileumi Nagy-Kurultajon

A seregszemlén lehetőleg szkíta, hun, avar vagy honfoglalás korát idéző hagyományőrző viseletben történjen a részvétel. Elengedhetetlen a fegyver viselete (a karikás ostor magában nem minősül annak). A seregszemlén elsősorban – nevéből adódóan – hadi hagyományőrző öltözetet viselő, fegyveres harcos férfiakat, fiatalokat várunk (az alsó korhatár a 14 életév).

Minden seregszemlén résztvevőnek rendelkeznie kell valamilyen hagyományőrző fegyverrel (kard, szablya, íj, lándzsa, vagy fokos, balta stb.), kivéve a hadi zenét játszó seregrészt.

Seregszemle a jubileumi Nagy-Kurultajon

A lovas hagyományőrzőknek elengedhetetlen a csizma viselete. A seregszemlén résztvevő lovasok esetében is elvárás a fegyver megléte, amely a kornak megfelelően lehet kard (hüvelyben), íj – készenléti tegezben, vagy legalább egy fokos.

kurultaj.hu


Képtár


Kézilabdapályát avattak Pálmonostorán
2018. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
16.00-17.00 Képviselői fogadóóra Kiskunmajsán
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép