Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Sikeres volt Lakitelek küzdelme - Precedensértékű döntést hozott az ítélőtábla
2015. március 19.

Lakitelek korábbi polgármesterét méltatta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke keddi, napirend előtti felszólalásában, amiért a település vízközmű társulásának hitelező Kereskedelmi és Hitelbanktól bírósági úton sikerült kikényszerítenie a tisztességes banki magatartást.

Precedensértékű ítélet született február 25-én a lakiteleki önkormányzat és a Kereskedelmi és Hitelbank közötti jogvitában, amelynek részleteiről Lezsák Sándor tegnap tájékoztatta az Országgyűlést. Emlékeztetett: az önkormányzatok a törvény szerint nem minősülnek fogyasztóknak, így nem vonatkoznak rájuk a tisztességes banki szolgáltatásokról tavaly megszavazott kedvező szabályok. Lakitelek vezetése azonban nem fogadta el, hogy a Lakiteleki Vízközmű Társulatnak hitelt nyújtó Kereskedelmi és Hitelbank három alkalommal is, jogosulatlanul és egyoldalúan, a bank és a hitelfelvevő közötti szerződést megszegve kamatot emelt - közölte a házelnök. Hozzátette, hogy mivel az önkormányzat készfizető kezességet vállalt az ügyletben, tiltakozása ellenére a bank rendszeresen a rögzítettnél lényegesen nagyobb összegeket emelt le a számlájáról.

Lezsák a térség országgyűlési képviselőjeként négy, az önkormányzat öt alkalommal fordult az illetékes állami szervezetekhez, a Gazdasági Versenyhivatalhoz és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez 2011-ben és 2012-ben. Miután a segítségkérés eredménytelen volt, Felföldi Zoltán, a település akkori polgármestere 2012-ben bírósághoz fordult. Miután a Fővárosi Törvényszék igazat adott Lakitelek önkormányzatának, 2015 februárjának végén a Fővárosi Ítélőtábla ezt megerősítette, és mintegy harmincmillió forint visszafizetése mellett a késedelmi kamat megfizetésére kötelezte a bankot. A Kereskedelmi és Hitelbank a jövőben sem szedheti a megemelt kamatot Lakitelektől, s ez harmincnégymillió forintot jelent.

Lezsák Sándor úgy véli, az ítélet segíti a települést abban, hogy mérsékelhesse a helyi adókat és javíthassa a szociális ellátást, mindezért pedig Felföldi Zoltánt és az őt támogató önkormányzati képviselőket köszönet illeti - mondta végezetül az Országgyűlés alelnöke.

Somogyi Orsolya

(Forrás: Magyar Hírlap.hu)


Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép