Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Sokak számára a falugondnokok jelentik a kapcsolatot a világgal
2017. október 14.

Húsz éve alakult meg a Falugondnokok Duna–Tisza Közi Egyesülete. Az öt megyét átfogó egyesületben az induló 14-ről, 264-re nőtt a falu- és tanyagondnoki szolgálatok száma. Az évfordulót szakmai konferenciával ünnepelték pénteken a csólyospálosi közösségi házban.

Szakmai konferenciával ünnepelték a Falugondnokok Duna–Tisza Közi Egyesületének 20 éves megalakulását tegnap Csólyospáloson. A több mint kétszáz résztvevőt Á. Fúrús János, a vendéglátó község polgármestere köszöntötte, aki kiemelte, hogy az ő tanyás térségükben is pótolhatatlan szerepe van a falugondnoknak. A polgármester azért is köszönetet mondott, hogy a tizedik évforduló után, ismét a településükön ünnepeltek a falu- és tanyagondnokok. Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke is kiemelte a települések nehezebb sorsú emberein segítő szolgálatok munkájának jelentőségét.

Sokak számára a falugondnokok jelentik a kapcsolatot a világgal

Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke felidézte azokat az időket, amikor Kemény Bertalan és az egykoron népművelőként és tanárként dolgozó Csörszné Zelenák Katalin elindították az egyesület szervezését. A térség országgyűlési képviselője bejelentette, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet és az egyesület között már dolgoznak a szorosabb együttműködés részletein. Mint elhangzott: emlékíró pályázatot hirdetnek meg a tanyagondnokok részére, hiszen a szolgálat tagjai olyan történeteket tudnak, amiket meg kell őrizni a jövőnek. A pályázatot a határainkon túlra is szeretnék majd kiterjeszteni.

Az országgyűlés alelnöke úgy vélekedett, hogy a szolgálat olyan hungarikum, mint a magyar védőnői szolgálat, aminek szintén nincs párja. – A falu- és tanyagondnoki szolgált megérdemli, hogy méltó helyre kerüljön erkölcsi és anyagi értelemben is – tette hozzá Lezsák Sándor. – Nem a vidék népességmegtartó képességére van szükség, hanem a képességmegtartó népességre – idézte a szolgálatot megálmodó Kemény Bertalan szavait Szaló Péter BM-tanácsadó, aki a tíz éve elhunyt településtervezőre emlékezett. A szakember leginkább a fiatal generációk elvándorlását tartotta elkeserítőnek. – Kemény Bertalan örök útkereső, ahogyan mondta, homálybogozó volt, miközben alapérték volt nála a közösségépítés, a folyamatos tanulás, a generációs tudás továbbadása – hangzott el többi között a vértesacsai közösségépítőről.

Sokak számára a falugondnokok jelentik a kapcsolatot a világgal

Csörszné Zelenák Katalin, az egyesület ügyvezetője is felidézett sok momentumot, ami a szervezet kelebiai megalakítása óta történt. Mint elmondta: mindig is tartották magukat Kemény Bertalan terveihez, így a továbbképzések sem maradtak el, akárcsak az évenkénti hálóutak, amikor egy-egy település szolgálatát ismerhették meg. A tanulmányi utak idővel a határainkon túlra is kiteljesedtek, jártak Dániában, Svájcban, legtöbbször a Vajdaságban – Kishegyesen például kilenc alkalommal – és Erdélyben is voltak. Az egyesület arra is büszke, hogy 1998 óta minden évben megszervezi a családi napját – számolt be minderről Csörszné Zelenák Katalin.

 

A csólyospálosiak büszkeségeit is megismerhették a vendégek

Csólyospálos helyi értekeit is megismerhették a konferencia résztvevői. A tablókon látható értéktár mellett, őstermelők legszebb portékáit is kiállították. Kovács Benjámin mézeiből kóstolhattak és vásárolhattak is, de a falu utcáit díszítő Plant Alliance Hungary virágait is megcsodálhatták. Az ekegyáros Szögi István termékei is ott voltak a közösségi ház udvarán, akárcsak a Malupe Agro Kft. mezőgazdasági eszközei.

baon.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


A Héjjas-nyárfa árnyékában című könyv bemutatója
2018. szeptember 19.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára
Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00
Tanévnyitó, harangszentelő és könyvtárátadó ünnepség

Csólyospálos
2018. szeptember 2. 17.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép