Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Sokak számára a falugondnokok jelentik a kapcsolatot a világgal
2017. október 14.

Húsz éve alakult meg a Falugondnokok Duna–Tisza Közi Egyesülete. Az öt megyét átfogó egyesületben az induló 14-ről, 264-re nőtt a falu- és tanyagondnoki szolgálatok száma. Az évfordulót szakmai konferenciával ünnepelték pénteken a csólyospálosi közösségi házban.

Szakmai konferenciával ünnepelték a Falugondnokok Duna–Tisza Közi Egyesületének 20 éves megalakulását tegnap Csólyospáloson. A több mint kétszáz résztvevőt Á. Fúrús János, a vendéglátó község polgármestere köszöntötte, aki kiemelte, hogy az ő tanyás térségükben is pótolhatatlan szerepe van a falugondnoknak. A polgármester azért is köszönetet mondott, hogy a tizedik évforduló után, ismét a településükön ünnepeltek a falu- és tanyagondnokok. Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke is kiemelte a települések nehezebb sorsú emberein segítő szolgálatok munkájának jelentőségét.

Sokak számára a falugondnokok jelentik a kapcsolatot a világgal

Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke felidézte azokat az időket, amikor Kemény Bertalan és az egykoron népművelőként és tanárként dolgozó Csörszné Zelenák Katalin elindították az egyesület szervezését. A térség országgyűlési képviselője bejelentette, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet és az egyesület között már dolgoznak a szorosabb együttműködés részletein. Mint elhangzott: emlékíró pályázatot hirdetnek meg a tanyagondnokok részére, hiszen a szolgálat tagjai olyan történeteket tudnak, amiket meg kell őrizni a jövőnek. A pályázatot a határainkon túlra is szeretnék majd kiterjeszteni.

Az országgyűlés alelnöke úgy vélekedett, hogy a szolgálat olyan hungarikum, mint a magyar védőnői szolgálat, aminek szintén nincs párja. – A falu- és tanyagondnoki szolgált megérdemli, hogy méltó helyre kerüljön erkölcsi és anyagi értelemben is – tette hozzá Lezsák Sándor. – Nem a vidék népességmegtartó képességére van szükség, hanem a képességmegtartó népességre – idézte a szolgálatot megálmodó Kemény Bertalan szavait Szaló Péter BM-tanácsadó, aki a tíz éve elhunyt településtervezőre emlékezett. A szakember leginkább a fiatal generációk elvándorlását tartotta elkeserítőnek. – Kemény Bertalan örök útkereső, ahogyan mondta, homálybogozó volt, miközben alapérték volt nála a közösségépítés, a folyamatos tanulás, a generációs tudás továbbadása – hangzott el többi között a vértesacsai közösségépítőről.

Sokak számára a falugondnokok jelentik a kapcsolatot a világgal

Csörszné Zelenák Katalin, az egyesület ügyvezetője is felidézett sok momentumot, ami a szervezet kelebiai megalakítása óta történt. Mint elmondta: mindig is tartották magukat Kemény Bertalan terveihez, így a továbbképzések sem maradtak el, akárcsak az évenkénti hálóutak, amikor egy-egy település szolgálatát ismerhették meg. A tanulmányi utak idővel a határainkon túlra is kiteljesedtek, jártak Dániában, Svájcban, legtöbbször a Vajdaságban – Kishegyesen például kilenc alkalommal – és Erdélyben is voltak. Az egyesület arra is büszke, hogy 1998 óta minden évben megszervezi a családi napját – számolt be minderről Csörszné Zelenák Katalin.

 

A csólyospálosiak büszkeségeit is megismerhették a vendégek

Csólyospálos helyi értekeit is megismerhették a konferencia résztvevői. A tablókon látható értéktár mellett, őstermelők legszebb portékáit is kiállították. Kovács Benjámin mézeiből kóstolhattak és vásárolhattak is, de a falu utcáit díszítő Plant Alliance Hungary virágait is megcsodálhatták. Az ekegyáros Szögi István termékei is ott voltak a közösségi ház udvarán, akárcsak a Malupe Agro Kft. mezőgazdasági eszközei.

baon.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítő Társaskör XI. összejövetele
Időpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Művelődési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Időpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselői fogadóóra Kiskunfélegyházán
Időpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép