Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Sorsvállaló asszony volt
2013. május 11.

Horthy Istvánné, Ilona asszony evilági, földi vándorútja életének 95. esztendejében véget ért. Osztozunk a Horthy család, a rokonság és minden magyar gyászában, akik ismerték, fölismerték és becsülték Ilona asszony élethivatását, hűségét családjához, történelmi hazájához.

Gróf Edelsheim-Gyulai Ilona az Osztrák–Magyar Monarchia vezető rétegéből származó családban született, ahol az egymással köteléket kereső, többféle nyelvű és többféle felekezethez tartozó családok tagjai magától értetődően már fiatalon több nyelven beszéltek, több nemzet kultúráját szívták magukba, és természetesnek, emberségesnek tartották a vallási türelmet. Ilona asszony német származású dédapja, Leopold Wilhelm von Edelsheim vezérőrnagy a három városból egyesülő új főváros, Budapest katonai parancsnoka volt. Jó kapcsolatot ápolt a szintén katonai pályán közismert rokon Gyulai családdal, s ő is felvette a Gyulai nevet. Ilona asszony nagyapja és édesapja johannita lovag volt, édesanyja a horvát bán lánya, anyai nagyanyja pedig a kuruc-érzelmű vajai Vay család szülötte.

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona még a trianoni országszabdalás előtti Magyarországon 1918. január 14-én született, s 2013. április 18-án távozott közülünk. „Óriási békében hagyta el a földi világot” – mondja az utolsó napokról, órákról a fia, Horthy István.

Ilona asszony evilági élete tele volt fordulatokkal, napsugaras, boldog pillanatokkal és drámai történésekkel. A Nyitra melletti családi birtokon gondtalan gyermekéveket élt, de ezt követően, 1940-ben sorsfordító idő kezdődött számára: mesébe illő, csodálatos szerelem és beteljesülés Magyarország kormányzójának fiával, a kormányzóhelyettes Horthy Istvánnal. A következő esztendőben megszületett szerelmük gyümölcse, ifjú Horthy István.

Ilona asszony lelki alkatának és asszonyi feladatának megfelelően a keleti fronton vöröskeresztes ápolónőként teljesített szolgálatot, és eközben, 1942. augusztus 20-án, Szent István királyunk ünnepén kapta a tragikus hírt: férje hősi halált halt, közvetlenül a felszállás után repülőgépével felrobbant a levegőben.

Ilona asszony ekkor 24 esztendős volt, és elrendelt sorsa útjára lépett. Nem volt hajlandó fogadni Hitler személyes részvétnyilvánítását, és érett, megbízható személyisége alkalmassá tette arra is, hogy Horthy Miklós kormányzó mellett cselekvő részt vállaljon a zsidómentés és a kiugrási kísérlet kockázatos részfeladataiból.

Jellemző Gróf Edelsheim-Gyulai Ilonára, hogy visszaemlékezéseiből írt könyvének címéül a Horthy család hitvallásának is beillő „jelmondatot” választotta: Becsület és kötelesség. Részben válaszolni akart ezzel a kötettel azoknak is, akik politikai indíttatásból, személyes gyűlöletből vagy történelmi tudatlanságból ítélték el Horthy Miklós kormányzó politikáját, a Horthy-rendszert anélkül, hogy figyelembe vették volna a kort és Magyarország valóságos helyzetét, amelyben kormányoznia kellett.

Ilona asszony a háború után a száműzetés körülményei között a család elhelyezkedésében hasznosította magát fáradhatatlanul, hogy végül letelepedhessenek a portugáliai Estorilban, ahol a Horthy családot szeretettel fogadták. Békés és nyugalmasabb évek következtek a Horthy család életében, de Ilona asszony számára másféle próbatétel évei ezek. A hűség vezérelte esztendők jönnek. Bár nem zárkózik el a világtól, férjhez megy másodszor is, de változatlanul hűséggel vállalja és teljesíti Horthy István emlékének őrzését, és marad az, aki volt: Horthy István kormányzóhelyettes özvegye. Erősen kötődik a Horthy családhoz, apósához, anyósához, de mindenekelőtt a kormányzóhoz, az államférfi eszméi-hez. Ott volt apósa mellett 1956 reményteli októberében, átélte örömét és bizakodását, hogy magyar hazája végre felszabadul, kivívja szabadságát. Ott volt mellette, és átélte Magyarország egykori kormányzójának végtelen, halálba vivő szomorúságát a forradalom és szabadságharc eltiprása miatt. Ilona asszony volt az, aki később, amikor már lehetett, 1993-ban teljesítette Horthy Miklós kormányzó végakaratát, hogy hazai földön, Kenderesen helyezzék végső nyugalomra. Ki kell mondanom, hogy tisztelet, megbecsülés és köszönet jár mindazoknak, akik múlhatatlan érdemeket szereztek annak érdekében, hogy filmek, interjúk, könyvek, fényképek őrzik Ilona asszony történelmi emlékét, emlékezéseit, gondolatait. Tisztelet, megbecsülés és köszönet a Horthy Miklós Társaság alapító, korábbi és mai vezetőinek, szervezőinek, akik az elmúlt évtizedekben a fenyegetettség és a hazugságok ellenére bátran őrizték és védelmezték Magyarország egykori kormányzójának, családjának emlékét.

Tisztelet, megbecsülés és köszönet Kenderes város egykori és mai vezetőinek, az itt élőknek és mindazoknak, akik ide ma elzarándokoltak, és mindazoknak, akik szerte a történelmi hazában és a nagyvilágban gondolatban a búcsú óráiban most velünk vannak. Nekik, nekünk, de a jövendőnek is üzen Ilona asszony azzal az előszóval, amelyet a közelmúltban a magyar–orosz megbékélést szolgáló, nemrég megjelent könyvhöz: Natalja Nyikityina Hazatérek hozzád! című regényéhez írt. Ebben az írónő a második világháborúban, az orosz fronton lezuhant magyar pilóta életsorsát gondolja tovább. Ilona asszony megrendítően szép és egyszerű bevezetője olyan visszhangot váltott ki, olyan fölgyorsuló folyamatot indított el, amely hamarosan lehetővé teheti, hogy Oroszországban, Belgorod megyében, Alekszejevka faluban, az egykori tragédia helyszínén emlékmű emlékeztessen ifjú Horthy István kormányzóhelyettes életére, hősi halálára.

Nagy jellem volt Horthy Istvánné Ilona asszony, az igazi sorsvállaló asszonyok közül való. Nemes, szép életet élt, és íme, ő is Kenderesre tér haza. Immár jelképesen vállalva a közösséget azzal a Horthy családdal, amellyel oly bátran összekötötte a sorsát.

Megőrizzük az életsors példázatát, Ilona asszony arcának, tekintetének ragyogását, külső és belső szépségét, emlékező mondatainak selymes sodrását. Őrizze meg emlékezetét a sebeket, fájdalmakat gyógyító történelmi idő. Isten vele! Isten velünk!

Lezsák Sándor

(Forrás: Magyar Hírlap)


Képtár


Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép