Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Sortűz Tiszakécskén 1956-ban
2009. október 27.

Lezsák Sándor keddi napirend előtti felszólalásában a tiszakécskei sortűzről, annak áldozatairól emlékezett meg. 1956 őszén és telén több mint száz magyarországi településen adták ki a gyilkos tűzparancsot, és lőtték válogatás nélkül a békés tömeget.

A magyarság történetében ilyen méretű, sorozatban elkövetett mészárlás soha nem volt - emelte ki országgyűlési felszólalásában Lezsák Sándor. Ma délután Tiszakécskén a Városháza előtt a túlélőkkel, hozzátartozókkal, helybéliekkel, iskolákkal, iskolásokkal, önkormányzattal, intézményekkel és Wittner Mária képviselővel kécskei sortűz áldozataira emlékeznek - fejtette ki a fideszes politikus.

53 esztendeje, 1956. október 27-én 1500-2000 ember gyűlt össze Tiszakécske piacterén - emelte ki az Országgyűlés alelnöke.

Az ünnepségről szólva elmondta, az a Szózattal kezdődött, majd a tanácselnök beszélt az ország helyzetéről, és felolvasta a tiszakécskei gazdák petícióját, amelyben követelték a beszolgáltatás eltörlését. A helyi diákok memorandumát nagy taps kíséretében ismertette, végül nyugalomra intette a megjelenteket. A beszéd után elszavalták a Nemzeti dalt.

Ezt követően néhány bekiabáló az adóvégrehajtó előkerítését követelte, aki ekkorra már elmenekült a faluból. Többen azonnal elkezdték énekelni a Himnuszt, hogy a bekiabálásokról eltereljék a figyelmet - mondta el Lezsák Sándor, hozzátéve: a Himnusz éneklése közben történt az első repülőgéptámadás.

A vadászgép még legalább kétszer visszatért, újabb és újabb géppuskatüzet zúdítva a tüntetőkre. Az emberek igyekeztek a környező házak pincéiben menedéket keresni. A sebesülteket a helyi orvosok igyekeztek ellátni, megmenteni. A plébános a templomba vitt sebesültek ellátásához az oltárterítőket és a ministráns karingeket tépte fel. A sérülteket teherautók, majd mentőautók vitték Kecskemét, Szolnok, Félegyháza kórházaiba. A véres öldöklésnek 17 halottja és 110 sebesültje volt - mondta el Lezsák Sándor, aki név szerint felsorolta a halálos áldozatokat.

17 halott, 110 sebesült, elmondhatatlan szenvedés - jelentette ki.

Lezsák Sándor kifejtette, a Kecskemétről indított Mig17-es típusú sugárhajtású vadászgépet Takács János hadnagy vezette, a tűzparancsot Gyurkó Lajos vezérőrnagy adta ki. Hozzátette: "Gyurkó tábornoktól még az eszmetársai, a bűntársai is iszonyodtak, vérengző szörnyeteg volt".

Lezsák Sándor végül aláhúzta: a bűnösöket mindenkor néven kell nevezni, bűncselekmény büntetés nélkül soha nem maradhat, "megbocsátani pedig csak a Jóisten bocsáthat meg".


*

A TISZAKÉCSKEI SORTŰZ


1956 őszén és telén több mint száz magyar településen adták ki a gyilkos tűzparancsot és lőtték válogatás nélkül a békés tömeget.

A magyarság történetében ilyen méretű, sorozatban elkövetett mészárlás soha nem volt.

Ma délután Tiszakécsén, a Városháza előtt a túlélőkkel, hozzátartozókkal, helybéliekkel, iskolásokkal, önkormányzattal, Wittner Mária képviselőtársammal a kécskei sortűz áldozataira emlékezünk.

Ma, 53 esztendeje, 1956. október 27-én 1500-2000 ember gyűlt össze Tiszakécske piacterén. Az ünnepség a Szózattal kezdődött, majd a tanácselnök beszélt az ország helyzetéről és felolvasta a tiszakécskei gazdák petícióját, amelyben követelték a beszolgáltatás eltörlését. A helyi diákok memorandumát nagy taps kíséretében ismertette. Végül nyugalomra intette a megjelenteket. A beszéd után Matúz Dezső földműves elszavalta a Nemzeti dalt. Ezt követően néhány bekiabáló az adóvégrehajtó előkerítését követelte, aki ekkorra már elmenekült a faluból. Többen azonnal elkezdték énekelni a Himnuszt, hogy a bekiabálásoktól eltereljék a figyelmet. A Himnusz éneklése közben történt az első repülőgép-támadás. A vadászgép még legalább kétszer visszatért, újabb és újabb géppuskatüzet zúdítva a tüntetőkre. Az emberek igyekeztek a környező házak pincéiben menedéket keresni. A sebesülteket a helyi orvosok igyekezte ellátni, megmenteni. Gémes Mihály plébános a templomba vitt sebesültek ellátásához az oltárterítőket és a ministráns karingeket tépte föl. A sérülteket teherautók, majd mentőautók vitték Kecskemét, Szolnok, Kiskunfélegyháza kórházaiba. A véres öldöklésnek 17 halottja és 110 sebesültje volt.

Az újkécskei Bognár József 28 éves volt. Szívlövés érte.

A sortűz legfiatalabb áldozata az ókécskei Csonka László, 17 éves volt.

A kocséri Czakó Ferencné Mihályi Gizellát a katolikus templom kerítésénél, az út szélén találta meg a gyilkos géppuskatűz.

Az újkécskei Fazekas Imre 19 esztendős, Gyapjas Ferenc 25 esztendős volt.

Az ókécskei Herczeg Győzőné Tekes Mária a Felvidékről jött haza látogatóba testvéréhez. Egy kenyér volt a hóna alatt. A templom ajtaja előtt állt, onnan nézte a fölvonulást. Később, hogy jobban hallja a beszédet, Szent János szobra mellé húzódott, ott érte a fejlövés, 61 éves volt.

Az újkécskei Kállai Etelka férjével aznap délelőtt ünnepelte az ezüstlakodalmát. Az ünnepi misén Gémes atya áldásban részesítette őket. Az országzászló közelében érte a gyilkos sortűz.

Az újkécskei Lovas József a békés fölvonulás egyik szervezője volt. Feleségével és két kislányával vett részt az ünnepségen,. 34 éves volt.

Az újkécskei Mohácsi István a parti iskola kapujában állt, ott érte a halálos lövés. 47 éves volt.

A kécskei illetőségű Utasi Ilona takarítónő volt a helyi patikában

A gyilkos sortűz megölte az újkécskei Parádi-testvéreket. Előbb Pál sérült meg, testvére János a segítségére sietetett. A visszatérő vedászgép újabb sorozata őt is halálra sebezte.

Az újkécskei Sánta Istvánt az országzászló közelében érte a gyilkos fejlövés, Szabó Péter pedig a lövés pillanatában a templomhoz vezető főlépcsőn állt.

Az újkécskei Szitár Jánost a katolikus templom oldalánál érte a halálos lövés.

Az ókécskei Rédai Bertalan 44 éves korában lett a sortűz áldozata.

A kecskeméti születésű Szóráth Györgyöt is a templom közelében találta el gépfegyverrel leadott gyilkos sorozat.

17 halott, 110 sebesült, elmondhatatlan szenvedés.

A Kecskemétről indított, MÍG 17-es típusú sugárhajtású vadászgépet Takács János hadnagy vezette.

A tűzparancsot Gyurkó Lajos vezérőrnagy adta ki. Gyurkó tábornoktól még az eszmetársai, a bűntársai is iszonyodtak. Vérengző szörnyeteg volt. A megtorlás eszközemberei közül az egyik. A Kádár-korszakban azzal jutalmazták, hogy egy sertáshízlalda igazgatója lett, majd benzinkutas.

A bűnösöket mindenkor néven kell nevezni. Bűncselekmény büntetés nélkül soha nem maradhat. Megbocsátani pedig csak a Jóisten bocsáthat meg.


Lezsák Sándor napirendelőtti felszólalása az Országgyűlésben, 2009. október 27-én.

 

fidesz.hu

 


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép