Hírek
Személyes
√ćr√°sok, interj√ļk
Orsz√°ggy√Ľl√©s
V√°laszt√≥ker√ľlet
Képtár
√Črdekess√©g
El√©rhet√Ķs√©g
√ćr√°sok, interj√ļk
Stumpf Istv√°n interj√ļja Lezs√°k S√°ndorral a Lakiteleki Tal√°lkoz√≥ 25. √©vfordul√≥j√°n

- Megvan m√©g az a skatuly√°nyi kis frekvenciazavar√≥ k√©sz√ľl√©k?

Nincs. A Tisz√°ba haj√≠tottam. A lakiteleki tal√°lkoz√≥ ut√°ni napon t√∂rt√©nt, √©pp j√∂tt√ľnk vissza Nagyr√©vr√Ķl. A keresztap√°mhoz vittem √°t a tal√°lkoz√≥r√≥l k√©sz√ľlt vide√≥- √©s hanganyagot ‚Äď a saj√°t h√°zamban nem √©reztem biztons√°gban a felv√©teleket. Akkor szabadultam meg a kis lehallgat√°s-zavar√≥t√≥l is, nehogy megtal√°lj√°k n√°lam. Kor√°bban egy√©bk√©nt sosem haszn√°ltam, csak a tal√°lkoz√≥ napj√°n, amikor sz√≥ltak, hogy ismeretlen furgon √°llt meg nem messze t√Ķl√ľnk. Kivittem, bekapcsoltam a szerkezetet. A furgon erre √°t√°llt m√°shova. √ögy l√°tszik, m√Ľk√∂d√∂tt.

- M√ľnchenben szerezte, ugye?

- Igen, az emigr√°ns Tollas Tibort√≥l, a Nemzet√Ķr f√Ķszerkeszt√Ķj√©t√Ķl kaptam. Nem hittem, hogy valaha haszn√°lni fogom. √ögy voltam vele: tudhatnak mindent. Belediliztem volna, ha egyfolyt√°ban azon r√°g√≥dom, hogy titokban maradnak-e a dolgaink a hatalom el√Ķtt.

- Nem nagyon maradhattak. A lakiteleki s√°torban is biztosan volt bes√ļg√≥. Tudja, ki?

- Van, akir√Ķl tudom, de nem mindr√Ķl. Amikor az ezredfordul√≥n hozz√°jutottam az engem √©rint√Ķ ezer oldalnyi jelent√©sanyaghoz, v√©g√ľl nem olvastam v√©gig. √ögy voltam vele, nem √©ri meg, hogy felh√ļzzam magam, amikor err√Ķl a bar√°tomr√≥l is, meg amarr√≥l is kider√ľl, hogy jelentett. Meg azt√°n: zavar, hogy nem a teljes k√©pet kapom meg, hogy puzzle-szer√Ľen kellene √∂sszerakni a m√ļltat. Olyan ismeretek, kutat√°sok birtok√°ban menne csak, amelyekkel nem rendelkezem. Eltettem alkalmasabb id√Ķkre ‚Äď legal√°bbis ezzel √°lltatom magam.

- A tanyasi tan√≠t√≥ Lezs√°kr√≥l sokan hallottak, √°m a tal√°lkoz√≥t megel√Ķz√Ķ m√°sf√©l √©vtizedben komoly konspir√°ci√≥s technik√°kat ig√©nyl√Ķ, n√©ha akci√≥filmbe ill√Ķ ellenz√©ki szervezked√©ssel is t√∂lt√∂tte az idej√©t. Nem hi√°nyzik?

- Akci√≥d√ļs volt a tanyasi tan√≠t√≥s√°g is. Az sem olyan, hogy az ember kom√≥tosan megp√∂dri a bajsz√°t √©s dolgoztatja a gyerekeket. K√∂zben persze val√≥ban l√©trej√∂tt egy K√°rp√°t-medencei magyar √©s nyugati kapcsolatrendszer, m√°r 1969-t√Ķl kezdve. Ezek a belf√∂ldi √©s k√ľlf√∂ldi irodalmi, m√Ľv√©szeti, gondolkod√≥i kapcsolatok adt√°k azt√°n a Lakiteleki tal√°lkoz√≥ alapj√°t, s t√©ny, hogy a magyar hat√≥s√°gokon t√ļl a Securitate, a szovjet √©s a csehszlov√°k titkosszolg√°lat is igyekezett borsot t√∂rni az orrunk al√° ‚Äď k√∂vettek, megfigyeltek... Az √©n sorsom mindenesetre az volt, hogy helyzeteket teremtsek, amelyekben √©rt√©kes emberek √©s gondolatok tal√°lkozhatnak √ļgy, hogy annak t√°rsadalmi, politikai k√∂vetkezm√©nyei is legyen.

- 1987. szeptember 27-én, a sátorban érezte, hogy most lehet?

- Amikor B√≠r√≥ Zolt√°n megsz√≥lalt, akkor egy√©rtelm√Ľen.

- Mit is mondott?

- Egy√ľv√© terelte az addig elhangzottakat, remek dramaturgiai, t√∂rt√©nelmi ritmus√©rz√©kkel sz√≥lalt meg. Az √ļgynevezett politikai aranycsapatban, amelyb√Ķl k√©s√Ķbb az MDF els√Ķ eln√∂ks√©ge is lett, √Ķ volt az egyetlen val√≥di politikus. Ahogy ott besz√©lt, √°ram√ľt√©sszer√Ľen csapott bel√©m: l√©trehoztunk egy √°ramk√∂rt, √∂sszeraktuk a vezet√©keket, adott a gondolati √°ramforr√°s, minden megvan m√°r ahhoz, hogy v√©gre f√©ny is legyen.

- Bíróra azért árnyékot vetett, hogy MSZMP-s volt korábban.

- Igen, ez√©rt is nem v√°llalta, hogy az MDF eln√∂ke, k√©s√Ķbb minisztereln√∂k-jel√∂ltje legyen. Nagy ellentmond√°sa, igazs√°gtalans√°ga ez a rendszerv√°lt√≥ folyamatnak, m√°sr√©szt √©rthet√Ķ is: jelk√©pesen is le kellett v√°ltani a rendszert. Ezt nem mindenki √©rtette meg. 1990 tavasz√°n p√©ld√°ul Kohl kancell√°r felh√≠vta Antall J√≥zsefet √©s megpr√≥b√°lta meggy√Ķzni, hogy Horn Gyula legyen a k√ľl√ľgyminisztere. Antall felindult √°llapotba ker√ľlt, √ļgy k√©rdezgette: ‚ÄěNem √©rtik? A n√©metek sem √©rtik?‚ÄĚ Nem √©rtett√©k. Sokszor ma sem √©rtenek minket.

- A tal√°lkoz√≥ra az√©rt nem h√≠vt√°k meg a demokratikus, urb√°nus ellenz√©ket, mert meg akart szervez√Ķdni a n√©pi vonal, vagy az√©rt, mert ink√°bb a megh√≠vott reformkommunist√°kat v√°lasztott√°k, akik nem √ľlhettek egy asztalhoz a k√©s√Ķbbi SZDSZ-alap√≠t√≥ szamizdatosokkal?

- Cso√≥ri S√°ndor alapvet√©se volt, hogy nem vagyunk hajland√≥k illegalit√°sba vonulni a saj√°t haz√°nkban. Ezt az alap√°ll√°st sokan magunk√©v√° tett√ľk. Ez√©rt nem fogadtuk el, hogy bujk√°ljunk, szamizdatot adjunk ki. A mag√°t demokratikusnak nevez√Ķ ellenz√©k m√°sk√©pp l√°tta. Sok embert becs√ľltem k√∂z√ľl√ľk, de mindig √ļgy √©reztem, hogy van valamif√©le v√©detts√©g√ľk, amely egy szegedi Tiszat√°j-szerkeszt√Ķnek p√©ld√°ul nincs.

- Azaz irigy volt r√°juk?

- Ink√°bb kicsit tart√≥zkod√≥ voltam, hiszen nem tudtam, mi van em√∂g√∂tt. A monori tal√°lkoz√≥ k√∂z√∂s ig√©nyk√©nt fogalmazta meg egy rendszerkritikus reformprogram el√Ķk√©sz√ľleteit, amit az √ļgynevezett n√©piek √©s urb√°nusok k√∂z√∂sen k√©sz√≠tenek. Egyszer csak Kiss J√°nos√©k hoztak egy tanulm√°nyt, hogy fogadjuk el, √≠rjuk al√°. Ez volt az a pont, amikor √ļgy √©rezt√ľk: a statisztaszerepet nem v√°llaljuk.

- Konrád György mégis ott volt Lakiteleken.

- Megtiszteltet√©snek tekintette, hogy megh√≠vtuk √©s rokonszenvesen besz√©lt. Term√©szetesnek tartotta, hogy k√ľl√∂n fogalmazzuk meg a magunk rendszerkritikai programj√°t.. √Črdekl√Ķd√©ssel hallgatta az elhangz√≥ hozz√°sz√≥l√°sokat.

- 25 év után, ha most találkoznának, tudnának még rokonszenvvel beszélni a másikkal?

- Ez n√°lam nem indulat k√©rd√©se. Nyilv√°n voltak olyan mondatok, h√°borg√°sok, amelyeket gondolatban elutas√≠tottam, vagy nyilv√°nosan kik√©rtem magamnak-magunknak, de val√≥sz√≠n√Ľleg ez ford√≠tva is igaz. Biztosan k√∂sz√∂nn√©k, ha tal√°lkozn√°nk.

- √Čs egykori p√°rtt√°rsainak, akik nyolc √©ve kiz√°rt√°k az MDF-b√Ķl?

- Ahogy a Corvin-k√∂ziek a megtorl√°s el√Ķl menek√ľl√©sre k√©nyszer√ľltek az orsz√°gb√≥l, engem is el√ľld√∂ztek a politikai haz√°mb√≥l. Politikai emigr√°nsnak √©rzem magam az√≥ta is. √Ām ahogy az emigr√°nsok sem k√∂pk√∂dt√©k a t√°volb√≥l a haz√°t, √©n sem teszem ‚Äď azaz nem sz√≠vesen besz√©lek az MDF utols√≥ id√Ķszak√°r√≥l. Az MDF sz√°momra sok-sok t√≠zezer tisztess√©ges k√∂z√©leti embert jelent, √©s korszer√Ľ nemzeti t√∂rekv√©seket, nem pedig azokat, akik karrierv√°gyb√≥l, politikai t√©velyg√©sb√Ķl vagy apr√≥p√©nz√©rt el√°rultak benn√ľnket.

- Tehát lélekben máig sem lett fideszes?

- L√©lekben is, testben is lakiteleki vagyok, azaz √©ppen annyira lettem fideszes, amennyire a Fidesz az elm√ļlt tizen√∂t √©vben azonosult a lakiteleki tal√°lkoz√≥ gondolataival. A meghat√°roz√≥ k√©rd√©sekben azonosult.

- A találkozó meghívottjainak listáját egyébként ön állította össze?

- Csapatmunka volt B√≠r√≥ Zolt√°n lak√°s√°n. Mindenki hozott neveket, √∂sszeolvastuk √Ķket. Nem volt nagy vita.

- Ha nem csengett ismer√Ķsen egy n√©v, megk√©rdezt√©k egym√°st√≥l, hogy ‚Äěaz meg kicsoda?‚ÄĚ

- Persze. El√Ķsz√∂r hatvan-hetven n√©v volt, azt√°n v√©g√ľl 181 ember vett r√©szt a rendezv√©nyen ‚Äď a lakitelekiekkel egy√ľtt. √ēket is ugyan√ļgy a r√©sztvev√Ķk k√∂z√© sz√°m√≠tom, mint a megh√≠vottakat, hiszen hi√°ba nem sz√≥laltak f√∂l ‚Äď azzal is kock√°zatot v√°llaltak, hogy mondjuk s√ľt√∂ttek, f√Ķztek, rendez√Ķk√©nt seg√≠tettek.

- √Āder J√°nos mai k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k, akkor fiatal jog√°sz, hogy ker√ľlt a list√°ra?

- √ēt Bihari Mih√°ly hozta mag√°val.

- Cseh Tam√°s?

- Csengey D√©nes javaslata volt. Cseh Tam√°s egy√©bk√©nt, amikor meg√©rkezett, azt mondta: tudom, milyen k√∂vetkezm√©nyei lehetnek egy ilyen √∂sszej√∂vetelnek, √ļgyhogy hoztam magammal pizsam√°t, fogkef√©t. Mag√°nter√ľleten √∂sszej√∂nni, a magyars√°g es√©lyeir√Ķl, a nemzet gondjair√≥l √©s az el√Ķtt √°ll√≥ utakr√≥l besz√©lni ‚Äď akkor ez m√©g t√©nyleg kock√°zatos volt.

- Csengey D√©nes, a tal√°n legink√°bb l√°nglelk√Ľ lakiteleki rendszerv√°lt√≥ nem sokkal √©lte t√ļl a fordulatot. Adhatunk hitelt az √∂sszeesk√ľv√©s-elm√©leteknek, amelyek szerint meggyilkolt√°k?

- Nem hiszem. K√©t v√©g√©n √©gette a gyerty√°t. L√°ncdoh√°nyos volt, em√©sztette mag√°t ‚Äď nem √ļgy alakultak a dolgok, ahogy szerett√ľk volna. Folyamatos kudarcokat √©lt√ľnk meg a m√©dia, az igazs√°gt√©tel, a reprivatiz√°ci√≥ √ľgy√©ben. A tehetetlens√©g iszonyat√°t nem b√≠rta feldolgozni. √Čn az els√Ķ ciklusban nem voltam k√©pvisel√Ķ, n√©pf√Ķiskol√°t szerveztem, √°lland√≥an mozg√°sban voltam, √≠gy vezettem le ezt a fesz√ľlts√©get. D√©nes nem tudta levezetni. Nem volt neki val√≥ a nagy fegyelem sem, amellyel egy parlament, egy frakci√≥ j√°r. Menetrendbe √°ll√≠tj√°k az embert, a saj√°t v√°gyait, c√©ljait is sorrendbe kell √°ll√≠tania... Egy olyan lobban√©kony embert, amilyen √Ķ volt, megb√©n√≠totta ez a helyzet.

- Nyilv√°n jobb √©lni, m√©gis: nem irigy kicsit? Egykor szinte a K√°rp√°tok James Bondja, nagy pillanatok k√∂zponti figur√°ja, ma meg √ľl a parlamenti pulpituson √©s √ľl√©st vezet...

- Nekem is eszembe jutott n√©h√°nyszor, hogy ellenfeleim bizony√°ra sz√≠vesebben eml√©kezn√©nek √©s koszor√ļzn√°nak egy-egy √©vfordul√≥n, √≠gy nem m√°r nem sok vizet zavarn√©k. Csakhogy ma is van feladatom: n√©pf√Ķiskolai mozgalom, hungarikum-√ľgy, nemzeti lovasprogram, a homokh√°ts√°g v√≠zp√≥tl√°sa, k√©pvisel√Ķi munka. Mind azt a c√©lt k√∂vetik, amelynek szolg√°lat√°ra m√°r pedag√≥gusk√©nt is elszeg√Ķdtem: a siker√©lm√©nyt, amely egy nemzet √©let√©ben is ugyanolyan fontos, mint egy gyermek sz√°m√°ra az iskol√°ban. Engem teh√°t ez a siker√©lm√©ny-alapoz√°s ment √°t a politikai neh√©zs√©geken, ez√©rt tudom elv√©gezni az √ľl√©svezet√©s k√©ts√©gtelen√ľl nem t√ļl izgalmas k√∂telez√Ķ gyakorlat√°t. Emellett bujk√°l bennem a sz√©pirodalmi el√©gt√©tel is: ma is √≠rok. Amit nem siker√ľl megoldanom, azt √≠r√°sban, versben, dr√°m√°ban dolgozom f√∂l. Ez okozhat majd ak√°r meglepet√©st is.

- Szokott. Amikor ny√°ron Kurult√°j-deleg√°ci√≥ jelent meg a parlamentben, els√Ķre azt hitt√ľk, valamely jobbikos k√©pvisel√Ķ akci√≥ja. Azt√°n kider√ľlt: √∂n van a t√∂rt√©net m√∂g√∂tt.

- Nem √©rdekel, hogy jobbikos t√©m√°nak tartj√°k-e ezt. K√∂z√©p-√Āzsi√°ban t√∂bb n√©p is van, amelyben √©l a magyars√°ggal val√≥ rokons√°g tudata. Ez t√∂rt√©nelmi kincs. Mi√©rt ne √©lj√ľnk ezzel, mi√©rt ne hasznos√≠tsuk a t√°rsadalmi, kultur√°lis, gazdas√°gi kapcsolatokban? Mi√©rt ne √°lljak meg Molla Szadik s√≠rj√°n√°l, aki √ľzb√©g nyelvre leford√≠totta Arany J√°nos reg√©j√©t a Csodaszarvasr√≥l? Mi√©rt ne √∂r√ľljek neki? Ez m√©g nem jelenti, hogy sutba dobn√°nk a finnugor nyelvrokons√°got.

- A Jobbikn√°l jelenti.

- A nyelvrokons√°g √©s a sz√°rmaz√°s k√∂z√∂tti k√ľl√∂nbs√©gt√©tel pedig nem is olyan bonyolult.

- M√©gis, mintha kultur√°lisan is folyamatosan tol√≥dna fel√©j√ľk. Tormay C√©cile 25 √©ve Lakiteleken m√©g nem volt z√°szl√≥ra t√Ľzve, most meg √∂n leplezte le a szobr√°t...

- Wass Albert sem ker√ľlt el√Ķ m√©g akkor. Az √©rt√©k, a min√Ķs√©g viszont nem jobboldali vagy baloldali. M√°rpedig rendk√≠v√ľl √©rt√©kes k√∂tetnek tartom Tormay C√©cile-nek a komm√ľnt le√≠r√≥ Bujdos√≥k k√∂nyv√©t. Nagy √©lm√©nyem. Ez√©rt, √©s nem politikai okok miatt vettem r√©szt a szoboravat√°son. Am√ļgy is zavar, ha er√Ķszakosan h√°tt√©rbe szor√≠tanak √≠r√≥kat, m√Ľveket, teljes√≠tm√©nyeket. R√©gi mond√°s: a k√∂nyv el√©get√©se m√©g nem v√°lasz a k√∂nyvre. Ha valami vit√°s, arr√≥l vitatkozzunk, de ne hallgassunk r√≥la. Wass Albertre is igaz ez. 1991-ben, amikor javasoltam, hogy a t√°bornok fi√°val vegy√ľk fel a politikai kapcsolatot, volt, aki az MDF k√∂rnyezet√©ben is lefasiszt√°zta, h√°bor√ļs b√Ľn√∂s√∂zte. Tollas Tibort√≥l egy√©bk√©nt nem csak zavar√≥k√©sz√ľl√©ket kaptam: Wass Albert aj√°nd√©ka is rajta kereszt√ľl jutott el hozz√°m. Egy Citizen kar√≥ra. Megvan ma is.

- A lakiteleki s√°tor egyre kev√©sb√©. A 25. √©vfordul√≥ra oll√≥val sz√©tszabdalta. K√©ts√©gbeesett √ľzenet?

- Dehogy. S√Ķt. Sokszor mondt√°k nekem az ut√≥bbi √©vekben, hogy √ļjra fel kellene √°ll√≠tani azt a s√°trat. F√Ķleg nehezebb pillanatokban. De nem lehet. A lakiteleki tal√°lkoz√≥ √©s a s√°tor egyszeri, megism√©telhetetlen. Hogy akkor, amikor kellett, akkor √°llt, s alatta elhangzottak a rendszerv√°lt√°st elind√≠t√≥ gondolatok, sokak √©rdeme. Mindazok√©, akik jelen voltak, akik el√Ķk√©sz√≠tett√ľk Ez√©rt √ļgy d√∂nt√∂ttem, hogy eljuttatom hozz√°juk, akiket illet. Apr√≥ darabokat az eredeti s√°torb√≥l, kis k√©pkeretben.

- 181 felé vágta?

- T√∂bbfel√©. Minden KDNP-s √©s fideszes k√©pvisel√Ķ is kap egy-egy darabot.

- Hogyhogy? Nekik mégis miért jár?

- Tavaly √°prilis 18-√°n, amikor megszavaztuk az alapt√∂rv√©nyt, √©reztem, hogy a folyamat, amely 25 √©ve elkezd√Ķd√∂tt a s√°tor alatt, most v√©get √©rt. Az √ļj alkotm√°nnyal nemzet√ľnk √ļjra kapott egy t√∂rt√©nelmi es√©lyt. Ez√©rt teh√°t a magyar n√©p azon k√©pvisel√Ķit is megilleti a s√°tor egy-egy darabk√°ja, akik az akkor elkezdett folyamatot lez√°rt√°k, √©s az √ļj rendszert t√∂rv√©nyekkel alapozz√°k meg.

KťptŠr


Kurultaj Koll√©gium a N√©pf√Ķiskol√°n
2019. október 3-4.
TovŠbbi kťpekTovŠbbi kťpek

EsemťnynaptŠr
Ńttekintű tŠblŠzatŃttekintű tŠblŠzat

Keresű
OK

MeghŪvůk
Falusz√©p√≠t√Ķ T√°rsask√∂r XI. √∂sszej√∂vetele
Id√Ķpont: 2019. december 17., 18 √≥ra

Helysz√≠n: Lakitelek, M√Ľvel√Ķd√©si h√°z
Zoboralja √Črt√©kfelt√°r√≥ Koll√©gium Z√°r√≥konferenci√°ja
Id√Ķpont: 2019. december 14., 10 √≥ra

Helysz√≠n: Pogr√°ny, Kult√ļrh√°z
K√©pvisel√Ķi fogad√≥√≥ra Kiskunf√©legyh√°z√°n
Id√Ķpont: 2019. december 13., 16 √≥ra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
TovŠbbi meghŪvůkTovŠbbi meghŪvůk

Lakitelek


TovŠbbTovŠbb

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki N√©pf√Ķiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


H√≠rekSzem√©lyes√ćr√°sok, interj√ļkOrsz√°ggy√Ľl√©sV√°laszt√≥ker√ľletK√©pt√°r√Črdekess√©gEl√©rhet√Ķs√©g
¬© Lezs√°k S√°ndor - Webmester - R√©gi honlap - Oldalt√©rk√©p