Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Szövetségi csúccsal a nemzetért
2008. október 24.

A politikai változással lehet kezelni a válságot, a mihamarabbi előre hozott választás ezért sürgető - erről beszélt tegnap Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Nemzeti Fórum III. országos gyűlésén. A Lezsák Sándor vezette politikai egyesület megújította a Fidesszel való megállapodását.

 

"Egy olyan hajón ülünk mindannyian, amelyen a hajóskapitány tengeribeteg" – mondta Orbán Viktor a Nemzeti Fórum III. országos gyűlésén. Hozzáfűzte, most nem a gazdasági válság és következményei a legfontosabb kérdés a nemzet számára, hanem az ország vezetési válsága.

Az MSZP-nek szerinte nem az a célja, hogy kimentse a hajót a vízből, hanem a szerencsétlen kapitányt próbálja istápolni, a szocialisták ugyanis arra fecsérlik az idejüket, hogyan tudják talpon tartani a kapitányt. De mint kifejtette, ez nemcsak a kormánypárt belügye, hiszen "mindannyian ott ülünk azon a hajón".

Ezért szerinte csak a gyors politikai változás – legyen az akár előre hozott választás, egy másik kormány felállítása vagy egy új miniszterelnök jelölése – oldhatná meg a válságot. "Csak így lehet kezelni a válságot" – hangsúlyozta Orbán Viktor. A szombati nemzeti csúccsal kapcsolatban arról beszélt a Fidesz elnöke, hogy figyelte a résztvevőket, valamint az ott elhangzottakat, de azt túlságosan is zűrzavarosnak találta. "Próbáltam megérteni, miért mondják azt, amit mondanak. Paktumról, megegyezésről, elitek közötti megállapodásról beszéltek. Mindenről volt szó, ami ahhoz kell, hogy a hatalmon lévők átmentsék magukat, de semmiről nem volt szó, ami az embereket valójában érinti" – állapította meg.

 

i00014AED.jpgA mostani válságot nem a dolgozó emberek, hanem a világ hatalmasai, a világ leggazdagabbjai okozták. "Semmi másban nem akartak egymással versenyezni, mint hogy minél gyorsabban minél hatalmasabb vagyont szerezzenek" – fejtette ki a Fidesz elnöke. Ezért világméretekben is a népi politika lehet a gyógyír minderre. Orbán Viktor azt is kifejtette, hogy a vészharangot az angolszász, neoliberális piacgazdaság felett kell megkongatni, nem pedig a szociális piacgazdaság fölött, amelynek a jelentősége igazán csak most érthető meg idehaza és a világban.

A Nemzeti Fórum történetével kapcsolatban Lezsák Sándort idézte. A szervezet elnöke ugyanis egyszer azt mondta neki, a politikában elsősorban a jellem és a karakter számít. Ezt az MDF-re célozva úgy folytatta: ma a parlamentben van egy botránypárt, nem nagyon méretesek, de fordulatos életet élnek. "Az egykori Szakasits–Kéthly-vita jut róluk az eszembe. Szakasits is, aki elárulta a szocdemeket, és pártját eladta a kommunistáknak, írhatta volna, hogy az úton végig kell menni. Ezt Kéthly Anna úgy kommentálta, a lejtőn nincs megállás."

Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke emlékeztetett: Orbán Viktorral már 1995-ben eldöntötték, hogy stratégiai szövetségre lépnek. Hangsúlyozta: az MDF-et létrehozó lakiteleki gondolatra, a népi, nemzeti politizálásra soha nem volt akkora szükség, mint ma. Az elnök beszámolt a Nemzeti Fórum elmúlt időszakban tett kulturális, közéleti szerepvállalásáról.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke úgy fogalmazott: a második Orbán-kormány az egyházpolitikája révén felszámolja a mostani diszkriminációt, az egyházi oktatási intézmények egyenlő finanszírozásban részesülnek majd az államiakkal. Elmondta azt is, a Nemzeti Fórum képviseli a valódi nemzeti értékeket, míg a szombati nemzeti csúcs meghívottai közül hiányoztak a határon túli magyarok, a kisebbségek és az egyházak képviselői is.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója elmondta: a Nemzeti Fórum képviselői aktívan vesznek részt a frakció és az Országgyűlés munkájában. Felhívta a figyelmet: a költségvetési szavazás kapcsán próbára fogják tenni a frakciófegyelmet a parlamentben, ezért is van szükség a fegyelmezett nemzeti fórumos képviselőkre.

Farkas Flórián, a Lungo Drom első embere kifejtette: a cigányság a magyar nemzet része, ezért aki a cigányságot támadja, a magyarságot is támadja. A cigánypolitikát fel kell emelni a nemzetpolitika szintjére; új módszerek és új stratégiák szükségek, mert ami eddig volt, az nem vezetett sehová. Hozzátette: a többségi nemzet egy részének elege van az antiszociális, beilleszkedni nem tudó cigányokból, ugyanakkor a cigányság integrálódott rétegének abból van elege, hogy a bűnöző életmódot folytató cigányok miatt őket is sújtja a cigányellenesség.

Ágh Péter, a Fidelitas alelnöke arról beszélt: a kormány elfeledett nemzedékké tette a fiatalokat, mára szegénységi kockázattá vált a családalapítás.

Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Szövetség és Jakab István, a Magosz elnöke is az összefogásra hívta fel a figyelmet. Turi-Kovács úgy vélte: a szövetség sokszínű, de egy nemzeti programra van szükség. Figyelmeztetett: a kormány a válság miatti felelősséget át akarja tolni az ellenzékre, s ezt meg kell akadályozni. Jakab István szerint a szövetség agrár-vidékfejlesztési programjának egyértelmű célja az erős vidék, az erős parasztság létrehozása.


Pindroch Tamás
Magyar Hírlap

 


Képtár


Márton-napi libavacsora a Népfőiskolán
2018. november 10.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
XVIII. Lakiteleki Filmszemle
Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép