Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Szabadegyetem során összegezték tapasztalataikat
2017. augusztus 12.

Kárpát-medencei Nemzetpolitikai Szabadegyetemet tartottak az elmúlt napokban a lakiteleki Népfőiskolán. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke a megnyitón elmondta, az elmúlt három évben tizennyolc értékfeltáró kollégium működésének feltételeit teremtették meg.

Szervezésükben Kárpátalján, Erdélyben, Moldvában, Délvidéken, Felvidéken, az Őrvidéken és a Muravidéken végeztek kutatásokat, amelyben huszonkét egyetem és főiskola közel ezer hallgatója vett részt. Az értékfeltárás idén is folytatódott, már nemcsak a határon túli tájegységek, hanem az anyaország értékeit is felmérték, így tavasszal a Kiskunságban, Kisvárda és Vasvár környékén dolgoztak az értékfeltárók. Ősszel pedig további kollégiumok indulnak. Az eddigi terepmunka során összesen 300 település értékeit tárták fel a Kárpát-medencében. A kezdeményezés egyben a népfőiskolai hálózat továbbépítését is szolgálja – tette hozzá a honatya.

A Nemzetpolitikai Szabadegyetem hallgatói az egyes kollégiumok munkáját az értékfeltárás során készült kisfilmek alapján ismerhették meg. Ezt követték a nemzetpolitikai fórumok, amelyeken három témakörben – értékes emberek - értékes közösségek, veszélyek és lehetőségek – hallgathattak előadásokat az érdeklődők. A fórum egyik vendége volt dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, aki szerint egyre élőbb és erősebb a kapocs a határon túli magyarok érdekében tevékenykedők között. Nemcsak a kormányzatok, illetve a politikai szervezetek, de a különböző kutatócsoportok és intézmények között is komoly munka folyik. Szilágyi Péter kiemelte: a magyar kormányzat célja a Kárpát-medencére, valamint a diaszpórára ható programok további erősítésével megállítani és megfordítani a népességfogyást. Kitért arra, hogy a nemzetpolitika legfontosabb irányát a 2011-ben elfogadott Alaptörvény határozza meg, amelynek szövegét a korábbi Magyarország "felelősséget érez" helyett a "felelősséget visel" formára változtatták a határon túli magyarsággal kapcsolatban, ami mindenkit cselekvésre ösztönöz. Kiemelt jelentőségűnek nevezte az állampolgársági törvény módosítását is.

Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár a civil szervezetek fontosságáról beszélt. Mint mondta, olyan emberekre van szükség, akik kovászai lesznek a helyi csoportoknak. A közösségépítő munkában a Hagyományok Háza és a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai lehetnek a települések segítségére – hangsúlyozta az államtitkár. Beszámolt arról is, hogy a kormány létrehozta a Csoóri Sándor Alapot, melynek köszönhetően 2,5 milliárd forintot fordítanak a Kárpát-medencében a népi kultúra közösségteremtő műfajainak támogatására.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár előadásában arról beszélt, hogy minden szakterületnek feladata a határon túli magyarság egyesítése. Ezt a célt szolgálja a hungarikum törvény is. Elmondta, már több mint ezer településen létrehozták a helyi értéktárakat az anyaországban, de ez a lelkesedés érezhető a határon túli településeken is. Fontos feladatnak tartja a értékek átörökítését. – Közös feladatunk szellemi örökségünk, népdalaink, népzenénk, néptáncaink megőrzése, hogy az utánunk jövő nemzedékek is örömüket leljék benne és büszkék legyenek rá. Ugyanakkor elődeink alkotómunkájának örökségét is meg kell őriznünk a következő generációk számára. Ezt segíti a Folk Trend Mozgalom, melynek keretében az idei Sziget Fesztiválon olyan divatbemutató tartanak, amely azt szemlélteti, hogyan lehet átörökíteni őseink hagyományát a mai fiatalok ízlése szerint.

Petőfi Népe


Képtár


Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép