Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Szabadegyetem során összegezték tapasztalataikat
2017. augusztus 12.

Kárpát-medencei Nemzetpolitikai Szabadegyetemet tartottak az elmúlt napokban a lakiteleki Népfőiskolán. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke a megnyitón elmondta, az elmúlt három évben tizennyolc értékfeltáró kollégium működésének feltételeit teremtették meg.

Szervezésükben Kárpátalján, Erdélyben, Moldvában, Délvidéken, Felvidéken, az Őrvidéken és a Muravidéken végeztek kutatásokat, amelyben huszonkét egyetem és főiskola közel ezer hallgatója vett részt. Az értékfeltárás idén is folytatódott, már nemcsak a határon túli tájegységek, hanem az anyaország értékeit is felmérték, így tavasszal a Kiskunságban, Kisvárda és Vasvár környékén dolgoztak az értékfeltárók. Ősszel pedig további kollégiumok indulnak. Az eddigi terepmunka során összesen 300 település értékeit tárták fel a Kárpát-medencében. A kezdeményezés egyben a népfőiskolai hálózat továbbépítését is szolgálja – tette hozzá a honatya.

A Nemzetpolitikai Szabadegyetem hallgatói az egyes kollégiumok munkáját az értékfeltárás során készült kisfilmek alapján ismerhették meg. Ezt követték a nemzetpolitikai fórumok, amelyeken három témakörben – értékes emberek - értékes közösségek, veszélyek és lehetőségek – hallgathattak előadásokat az érdeklődők. A fórum egyik vendége volt dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, aki szerint egyre élőbb és erősebb a kapocs a határon túli magyarok érdekében tevékenykedők között. Nemcsak a kormányzatok, illetve a politikai szervezetek, de a különböző kutatócsoportok és intézmények között is komoly munka folyik. Szilágyi Péter kiemelte: a magyar kormányzat célja a Kárpát-medencére, valamint a diaszpórára ható programok további erősítésével megállítani és megfordítani a népességfogyást. Kitért arra, hogy a nemzetpolitika legfontosabb irányát a 2011-ben elfogadott Alaptörvény határozza meg, amelynek szövegét a korábbi Magyarország "felelősséget érez" helyett a "felelősséget visel" formára változtatták a határon túli magyarsággal kapcsolatban, ami mindenkit cselekvésre ösztönöz. Kiemelt jelentőségűnek nevezte az állampolgársági törvény módosítását is.

Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár a civil szervezetek fontosságáról beszélt. Mint mondta, olyan emberekre van szükség, akik kovászai lesznek a helyi csoportoknak. A közösségépítő munkában a Hagyományok Háza és a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai lehetnek a települések segítségére – hangsúlyozta az államtitkár. Beszámolt arról is, hogy a kormány létrehozta a Csoóri Sándor Alapot, melynek köszönhetően 2,5 milliárd forintot fordítanak a Kárpát-medencében a népi kultúra közösségteremtő műfajainak támogatására.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár előadásában arról beszélt, hogy minden szakterületnek feladata a határon túli magyarság egyesítése. Ezt a célt szolgálja a hungarikum törvény is. Elmondta, már több mint ezer településen létrehozták a helyi értéktárakat az anyaországban, de ez a lelkesedés érezhető a határon túli településeken is. Fontos feladatnak tartja a értékek átörökítését. – Közös feladatunk szellemi örökségünk, népdalaink, népzenénk, néptáncaink megőrzése, hogy az utánunk jövő nemzedékek is örömüket leljék benne és büszkék legyenek rá. Ugyanakkor elődeink alkotómunkájának örökségét is meg kell őriznünk a következő generációk számára. Ezt segíti a Folk Trend Mozgalom, melynek keretében az idei Sziget Fesztiválon olyan divatbemutató tartanak, amely azt szemlélteti, hogyan lehet átörökíteni őseink hagyományát a mai fiatalok ízlése szerint.

Petőfi Népe


Képtár


Karácsonyi pásztorjáték a lakiteleki templomban
2017. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
18.30 Gyarmati Dezső emléktábla avatás Hódmezővásárhelyen
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
A rendszerváltás tudományos feldolgozása c. konferencia
Lakitelek Népfőiskola
2017. december 13-14.
Kölcsey Kör: Atilla fia, Csaba királyfi

Budapest, Polgárok Háza
2017. november 22. 18.00

Meghívó Sass Kálmán mellszobrának avatására
Érmihályfalva (Partium)
2017. november 19.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép