Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Szakad az MDF frakciója

 

Információink szerint Szili Katalin házelnök ma bejelentheti, hogy az MDF-frakcióból kizártnak minősíti Lezsák Sándort és Balogh Lászlót. Úgy tudjuk, ebben az esetben hatan önszántukból kilépnek a képviselőcsoportból, és csatlakoznak a már független lakiteleki MDF-esekhez.


Szili Katalinnak utalta vissza a döntés jogát az Országgyűlés ügyrendi bizottsága, s nem határozott érdemben a Herényi Károly által kizártnak minősített két politikus ügyében. Ismeretes, Lezsákot és Baloghot is úgy távolították el, hogy a 17 fős frakcióból csupán nyolcan szavaztak a kizárás mellett. Az ügyrendi bizottságból a fideszes képviselők, tiltakozva a házszabály és a törvényesség megsértése ellen, kivonultak. Ezt megelőzően Salamon László elmondta: Herényi nincs felhatalmazva az MDF képviseletére, így nem lehet mérvadó írásbeli bejelentése, hiszen őt leváltotta a képviselőcsoport többsége, s Ékes Józsefet választották a frakció vezetésére jogosult frakcióvezető-helyettessé. Mint fogalmazott, azért is vonultak ki, mert nem akarnak aszszisztálni az ügyrendi bizottság MSZP-s és - Dávid Ibolyához hű - MDF-es többségének antidemokratikus döntéseihez. Korábban az ügyrendi bizottság erősítette meg Herényit frakcióvezetői tisztségében, amelyet a Fidesz „fellebbezett" meg, ám a szavazást a jövő hétre halasztották. Wiener György (MSZP) és Csiha Judit, az ügyrendi bizottság szocialista elnöke szerint egy 2001-es állásfoglalás alapján a testület számára csak a frakcióvezető írásos bejelentése lehet a mérvadó.


Az ügyben született leveleket továbbították Szili Katalin házelnöknek, ő dönt Lezsák és Balogh sorsáról, információink szerint ma. Amennyiben elfogadja Herényi kizárásra vonatkozó kezdeményezését, úgy a még a frakcióban lévő lakitelekiek, illetve Dávid Ibolya ellenzékének számító hat képviselő önként feláll, s átülk a függetlenek közé Horváth Balázs, Balsai István, Font Sándor, Kelemen András, Szászfalvi László, valamint Lezsák Sándor és Balogh László közé. Értesülésünk szerint nem kizárt, hogy frakcióalapítást kezdeményeznek, amelyet azonban a parlamentnek kellene jóváhagyni, mint ahogy a Herényi Károly által vezetett képviselőcsoportot is fel kell oszlatni a házszabály értelmében, mivel 14 fő alá csökken, s újra kell alakítani három napon belül. Értesülésünk szerint egyik lakiteleki sem tervezi, hogy a későbbiekben a Fidesz-frakcióba üljön. Úgy tudjuk, a lakitelekiekkel szimpatizáló Medgyasszay László egyelőre nem hagyja el a frakciót. Ékes József (MDF) már tegnap bejelentette, távozik a képviselőcsoportból, amennyiben Szili Katalin rábólint Lezsák és Balogh kizárására. Ő és Csampa Zsolt egyaránt úgy vélte, hogy már minden határon túl- megy az MDF Dávid Ibolya és Herényi Károly által jogszerűtlen eszközökkel folytatott szétzilálása.


Jogellenesnek minősítette és megsemmisítette tegnap az első fokon eljáró FB az MDF országos választmányának (ov) április 24-i határozatát, amellyel a grémium feloszlatta a sárospataki szervezetet.


A polgári peres eljárás előzménye az volt, hogy az MDF városi szervezete 2003 szeptemberében, egy Dávid Ibolya pártelnöknek címzett levélben élesen bírálta a párt politikáját. Ezt követően a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tagság és a párt elnöke között több egyezető megbeszéléstörtént, amelyek nem vezettek eredményre. Tarnavölgyi László, a sárospataki pártszervezet vezetője keresetében kifejtette: a megyei választmány április 22-én a sárospataki szervezet tevékenységének felfüggesztését javasolta, így nem volt jogalap arra, hogy ezt az indítványt az országos választmány felülírja, azaz a felfüggesztés helyett a feloszlatás mellett döntsön. A tanácskozások között mindössze két nap telt el, így a sárospatakiaknak nem állt módjukban fellebbezni a megyei határozat ellen, az ov ülésére pedig nem kaptak meghívót, ezért nem tudtak érvelni álláspontjuk mellett. Az FB tegnap megállapította: az ov sorozatos eljárási hibákat is vétett többek között azzal, hogy döntésükről írásos formában a mai napig nem tájékoztatták az érintetteket. Csáky András, az ov akkori elnöke lapunk kérdésére úgy nyilatkozott: még nem ismeri a bíróság határozatát, ezért nem kívánja értékelni azt. Az MDF országos választmányának hasonló döntése miatt bírósági eljárást kezdeményezett a párt fővárosi II. kerületi szervezete, amelynek tárgyalására holnap kerül sor az FB-n.


A frakcióból korábban kizárt öt képviselő, a Lakitelek munkacsoport tagjai szintén bírósághoz fordultak, és az ügy tárgyalása még ebben a hónapban folytatódik.


Magyar Nemzet

 

 

Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép