Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Számíthatnak ránk a határon túli magyarok
2018. november 18.

A magyar szórvány napjáról emlékezett meg csütörtökön az Országgyűlés az ülésnapjának kezdetén. Az elnöklő Lezsák Sándor elmondta: 2013 óta ünneplik november 15-ét, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének napját a magyar szórvány napjaként. Hangsúlyozta: a szórványközösségben élő mintegy egymillió magyarnak anyanyelve használata külső nehézségbe ütközhet, a nemzeti identitásuk megőrzése pedig segítséget igényelhet, hiszen idegen nyelvi közegben próbálják megőrizni nyelvi és kulturális hagyományaikat.

Hozzátette: az alaptörvény kimondja, hogy Magyarország felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását, segíti közösségi és egyéni jogaik érvényesülését, szülőföldön való boldogulásukat. Ahhoz, hogy megfeleljünk az alaptörvényben foglaltaknak és a határon túli magyarok elvárásainak is, a támogatáson túl fontos, hogy érezzék, nemcsak ezen a napon, hanem mindig számíthatnak az anyaországra – fogalmazott.

A magyar szórvány napján ülésezett a Magyar Diaszpóra Tanács is, ahol Semjén Zsolt köszönetet mondott a diasz­póra magyarságának, amiért kiáll a támadott nemzetrészek, így a kárpátaljai magyarok mellett. A kormányfő helyettese rámutatott: jelenleg a kárpátaljai magyarság a legnehezebb helyzetben lévő nemzetrész, a szerzett jogai­tól fosztják meg, lényegében az elüldözésük zajlik szülőföldjükről. Szerinte az egész világnak tudnia kell: nem engedik, hogy a kárpátaljai magyarok a nyelvüket használják, az iskolában magyarul tanuljanak, és üldözik őket, mert felvették a magyar állampolgárságot – mondta.

Kitért arra is, mára már természetes, hogy ebben az időszakban tanácskozik a Magyar Diaszpóra Tanács, amely a világ magyarságának legitim egyeztető testülete. Ez azonban nem volt mindig így – emelte ki Semjén Zsolt, aki hozzátette: a szocializmusban a diaszpórát még ellenségként kezelték. 2010-ben, amikor a Fidesz–KDNP-kormány megalakult, küldetésüknek tartották, hogy a diaszpórát a helyén és a súlyának megfele­lően kezeljék.

A miniszterelnök-helyettes a testület előtt is beszámolt arról, hogy már több mint egymillió új magyar állampolgár van.

 

Magyar Idők


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítő Társaskör XI. összejövetele
Időpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Művelődési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Időpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselői fogadóóra Kiskunfélegyházán
Időpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép