Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Szanki kincs a konyakmeggy és a vaddohányméz
2015. november 11.

Szabadtéri tárlaton tekinthetők meg a községi értéktár kincsei, amik mellett a hungarikumokat is bemutatják.

Az Ízek Háza udvarán nyílt meg a helyi értéktár. A szabadtéri kiállító parkban tablókon láthatók a település és a térség kincsei, valamint a megye és az ország büszkeségei. A tablókon levő QR kód és „okostelefon” segítségével az érdeklődők részletesebben is olvashatnak a helyi értékekről. A parkot a környékre jellemző növények: borókák, jukkák, orgonabokrok díszítik. Nagy-Magyarország domborzati mozaikját, 240 kg színes kavicsból készítette Radvánszki Tibor, szanki képzőművész-rajztanár.

A szankiak kitartó munkával összegyűjtött értékmentő munkája mellett, a világraszóló magyar csúcsteljesítményekről, a hungarikumokról is szólt köszöntőjében Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. A szanki kiállításnyitó közönsége lapozhatta végig elsőként azt a leporellót, ami a több mint ötven hungarikumot mutatja be, amik hazánk „nagykövetei” a világban.

– Kívánom, hogy ezek az értékek erősítsenek minket! Nagyon nagy szükség van arra, hogy erősödjünk keresztény, nemzeti értékrendszerben, mert ami most történik a határainkon, okkal-joggal veszélytudatot ébreszthet bennünk – utalt az aktuálpolitikai eseményekre a körzet országgyűlési képviselője

Szanki kincs a konyakmeggy és a vaddohányméz

Szanki védjegyű termék lett az egykoron Majsán gyártott konyakmeggy Szanki védjegyű termék lett az egykoron Majsán gyártott konyakmeggy

– Most kicsit másképp, szabad területen, sétaút formájában és korunk technikai megoldásait felhasználva mutatjuk be Szank értékeit és a hungarikumokat. Együtt élünk olyan dolgokkal, amik számunkra természetesek és sokszor nem is gondolunk arra, hogy mindezek milyen nagy értéket képviselnek. Ilyen például az 1964-es év, az olajipar születése községünkben, a világhírű, erdélyi fametsző Gy. Szabó Béla alkotásai, aki egykoron rendszeresen vendégeskedett Szankon. Említhetem a kézzel készített konyakmeggyet, vagy éppen a vaddohánymézet. Ezeket és még sok más kincsünket mutatja be ez a tárlat – nyilatkozta Patkós Zsolt, Szank polgármestere.

Mint a község vezetője a tárlatnyitón elmondta: két éve kezdődött a gyűjtőmunka, ami során ismét fel kellett fedezni Szank kincseit. A csapatmunkában összegyűjtött értékekből előbb egy kiállítást rendeztek, majd tovább szelektáltak és kiválasztották azokat, amiket alkalmasnak ítéltek az értéktárba jelölésre. Így született meg a jelenleg harmincegy elemből álló Szanki Kincsestár, ami egy nyitott kiállítótéren, ingyenesen látogatható az Ízek Háza nyitva tartási idejében.

 

A szanki diákok megörökítették a kincseket

Az elmúlt hetekben a Gy. Szabó Béla Református Általános Iskola tanulói rajzaikban örökítették meg a Szanki Kincsestár értékeit, a felső tagozatosok pedig „hungarikum vetélkedőn” mérték össze tudásukat. A legeredményesebben szereplők a tárlatnyitón vehették át díjaikat. Patkós Zsolt polgármester jó szívvel ajánlotta a tablós sétautat osztálykirándulások, csapatépítő összejövetelek helyszínéül, ahol „tálcán kínálják” a térség szépségeit, kincseit, a megye és az ország értékei mellett.

Tapodi Kálmán

(Forrás: BAON.hu)


Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép