Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Szatmáry Kristóf: az EU-s támogatások 60 százalékát gazdaságfejlesztésre akarja fordítani a kormány
2013. május 9.

Az Európai Unió 2014-ben induló pénzügyi ciklusában a támogatások 60 százalékát akarja a magyar kormány gazdaságfejlesztésre fordítani – mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára csütörtökön Kiskunfélegyházán.

A kis- és közepes vállalkozások számára nagy lehetőséget jelent az évente 600 milliárd forintot megközelítő gazdaságfejlesztésre fordítandó összeg – hangsúlyozta az államtitkár a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület rendezvényén, ahol a kis- és közepes vállalkozások támogatási lehetőségeiről tartott előadást.

Szatmáry Kristóf összehasonlításképpen elmondta: az ebben az évben záruló, hétéves uniós pénzügyi ciklusban a támogatások mindössze 15-20 százalékát fordították gazdaságfejlesztésre.

Hangsúlyozta: a hazai piacra termelő vállalkozásokat jobban megviselte a gazdasági válság, így a GDP-n belüli részesedésük 2009 és 2011 között 56,3 százalékról 55,1 százalékra esett vissza. Nettó árbevételen belüli részesedésük 60,8 százalékról 58,3 százalékra csökkent.

Szatmáry Kristóf a vállalkozások szempontjából fontosnak nevezte azt, hogy az állam mit biztosít, a termelést hogyan tudják megszervezni például hitelek nyújtásával, valamint hogyan tudnak piacot találni. Az államtitkár szerint a magyar kormány eddig is segített a vállalkozásoknak, például az adórendszer átalakításával, de további támogatásokat tervez, mert a nemzetgazdaság számára fontos, hogy a hazai vállalkozások megerősödjenek.

Keskeny Ernő volt moszkvai magyar nagykövet, a FÁK országokkal történő kapcsolattartásért felelős miniszteri biztos előadásában hangsúlyozta: Magyarország az Európai Unió és a NATO tagjaként óriási lehetőségeket lát a keleti piacokon, befektetőket is vár a Távol-Keletről, elsősorban Kínából, valamint a FÁK országaiból és az arab országokból is.

Nyugati zászló alatt keleti szélben vagyunk – fogalmazott, hozzátéve: az előrelépéshez jó politikai kapcsolatokra van szükség, amelynek érdekében nagy előrelépést tett az Orbán-kormány.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület tiszteletbeli elnöke, a keleti nyitás politikájáról és a haszonelvű politizálásról beszélt rövid hozzászólásában.

Megfogalmazása szerint a keleti nyitáshoz vannak kulcsok, zárak és ezek nyitásához szükséges eszközök. Kulcs a minőségi munka és a bizalom, valamint a rokontudat, amely bizalmi tőkét jelent Közép-Ázsiában – mondta.

Lezsák Sándor szerint vannak politikai zárak, amelyek lehetetlenné teszik egyes országokkal a kapcsolatteremtést, de a zárak közé sorolta a korábbi rossz reflexeket is.

Kiskapunak nevezte a politikus a testvérvárosok kapcsolatrendszerét, amelyet szerinte nem hasznosítanak kellőképpen, valamint a kulturális kapcsolatrendszert, a nagykaput pedig az országok közötti kapcsolat jelenti.

(Forrás: MTI)


Képtár


Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép