Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Száz éve dolgoznak az anyákért és csecsemőkért a védőnők
2015. június 13.

Hazánkban közel 600 ezer kisgyermek alapellátásáról 3 800 védőnő gondoskodik. Ma ünnepli megalakulásának 100. évfordulóját a Magyar Örökség-díjas védőnői szolgálat.

A jeles évfordulóra emlékeztek csütörtökön Kiskunfélegyházán, a városháza dísztermében.

– A védőnők már igazságot fognak tanítani, s azzal, hogy a védőnők, ezek a mai magyar tündérek kinyitják a szellőzetlen téli ablakokat és kinyitják a szegény, tudatlan fejeket, már meg is indult a magyar újjászületés folyamata – idézte Móricz Zsigmond sorait Vásárhelyi Erzsébet, megyei vezető védőnő ünnepi visszaemlékezésében.

– A látogatás ma is az egyik legnagyobb értéke, különleges erőssége a védőnői munkának. Kivételes lehetőség az a bizalmi kapcsolat, amely lehetővé teszi, hogy a védőnők beléphessenek a családok otthonába – hangsúlyozta a szakember, aki a történelmi áttekintés után a védőnők jelenlegi feladatiról beszélt. Kulcsfontosságú a daganatos megbetegedések megelőzésében a szűrővizsgálatok kiszélesítését. Most – európai uniós támogatással – újabb nagy lépést tehetnek ezen a területen. A védőnői méhnyakszűrés országos kiterjesztésével ugyanis bekapcsolódnak a szervezett méhnyakszűrés folyamatába. A másik fontos célkitűzésük, hogy minden 7 éves kor alatti gyermek rendszeres és korszerű szűrővizsgálatokban részesüljön, a fejlődésükben veszélyeztetett gyermekek pedig a mostaninál hamarabb kerüljenek felismerésre. Ehhez azonban szükség van korszerű módszertani anyagokra, illetve az alapellátást végző házi gyermekorvosok és védőnők képzésére. Mivel a tapasztalatok szerint a szülők a kora gyermekkori fejlődéssel, illetve gyermekneveléssel kapcsolatos ismeretei hiányosak, nagyobb hangsúlyt fektetnek a jövőben a szülők tájékoztatására is, hogy ezzel is erősítsék a szülőkben felelősségérzet kialakulását.

Száz éve dolgoznak az anyákért és csecsemőkért a védőnők

100 éves a védőnői szolgálat

Az ünnepségen elhangzott, hogy a csecsemők- és kisgyermekek alapellátásában jelenleg megfigyelhető területi egyenlőtlenségeket is csökkenteni szeretnék. Egy új informatikai rendszer kialakításával pedig hatékonyabbá teszik az információáramlást a védőnők és az orvosok – között. A végső cél, egy olyan védőnői módszertani egység kialakítása, amely tovább erősíti a védőnők munkájának szakmai színvonalát.

 

Vissza kell állítani a szülőotthonokat

– Boldog születésnapot kívánok a védőnőknek, akik a boldog születésért fáradoznak – mondta köszöntőjében Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője. A honatya, a szolgálat neves létrehozói mellett arra a névtelen hadseregre is emlékezett, melynek tagjai egy életen keresztül szolgálták a családokat. – Ebből a névtelen hadseregből szeretném megemlíteni a dédmamámat, aki Máraipócson volt bábasszony, és az elsők között végezte el Debrecenben az akkor indult szülésznőképző tanfolyamot, majd állt helyt a Stefánia Szövetség tagjaként névtelenül élte végégig. Mennyi, de mennyi ilyen névtelen tagja van ennek a csodálatos hálózatnak, akik munkájukkal hozzájárulnak a magyarság csúcsteljesítményéhez, mert a védőnői szolgálat olyan kivételes szellemi teljesítmény, amit világszerte elismernek – fogalmazott Lezsák Sándor a félegyházi ünnepségen. A politikus arról is beszélt, hogy tovább folyatja a küzdelmet a szülőotthonok visszaállításáért, így a félegyházi szülészet újraindításáért is.

Vajda Piroska

(Forrás: BAON.hu)

Kapcsolódó fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Elérhetetlen föld 50 - ünnepi megemlékezés
Időpont: 2019. november 23., 15 óra
Helyszín: Polgárok Háza
Sára Sándor Emlékest
Időpont: 2019. november 20., 18 óra. 
Helyszín: Polgárok Háza
Kampányfórum rendezvény - Hőgyész
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép