Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Székelyudvarhelyen


Október utolsó hétvégéjén Székelyudvarhelyen rendezték meg a Millenniumi Emlékbizottság soron következő programját, a Helytörténeti Konferenciával egybekötött szoboravatást. Szombaton délelőtt a Szent Imre települések küldöttei, valamint a meghívott előadók és vendégek megcsodálhatták e település nevezetességeit. Néhányat említenék a szemet gyönyörködtető látnivalók közül: Orbán Balázs sírja - Szejkefürdőn, amelyhez 13 székelykapun keresztül vezet az út, a város központjában az emlékezés parkján át sétálva, amint rápillantunk Nagyjainkra, felelevenedik a történelem, a Haáz Rezső Múzeum tárlata visszapillantást enged Székelyföld egyedülálló, folytonos értékeire, meg értékrendjére, és a Vasszékely szobor melynek talapzatán a talpalatnyi szülőföldért életüket áldozók nevei hirdetik „ ... a székely hősök halhatatlanok".

 

Délután vette kezdetét a konferencia, melyet a Polgármesteri Hivatal Szent István dísztermében Szász Jenő a város polgármestere nyitott meg. Az előadók rangos listáján megtalálható volt többek között Molnár Imre történész, aki Szent Imre Lengyelországi kultuszát mutatta be a jelenlévőknek, Dr. Zsoldos Attila a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézet osztályvezetője, aki a tények, és valós megmaradt történelmi források alapján tartotta meg előadását az Árpád házi királyfiról valamint az emlékév szervezésében résztvevő települések is bemutathatták lakóhelyük kötődését Szent Imréhez. A konferencián arra is fényderült, hogy Székelyudvarhely városában miért is állítottak emléket az Ifjú Hercegnek. A település neve nem utal a kötődésre, de mint kiderült növekedésével a 16. század környékén magához csatolta Szentimrefalut. Erre a frigyre ma a város egyik utcaneve utal: Szent Imre utca.


Vasárnap délelőtt a zsúfolásig megtelt templomban Ft. Mátyás Károly főesperes-plébános prédikációjában rávilágított arra a tényre, hogy milyen nagy szükség lenne arra, hogy ugyan békés, de viszontagságos korunkban magyar ifjúságunk tanulmányozza Imre herceg életét és ekként váljon példaképpé, és ha majd szülőkké válnak akkor bátran nyúljanak és lapozgassák a Szent István király fiához, Imre herceghez irt intelmeihez. A szentmisét követően a tömeg Ft. Mátyás Károly főesperes-plébános vezetésével elindult a szoboravatás helyszínére, a Szent Imre utcába. Szász Jenő polgármester és Lezsák Sándor a Magyar Országgyűlés alelnöke közösen leplezték le a mellszobrot, majd mindketten megtartották ünnepi beszédüket. A polgármester úr köszönetet mondott a szép és sok mondanivalót hordozó ajándékért, valamint mindazoknak, akik ebben a munkában részt vettek. Lezsák Sándor az összefogást emelte ki, valamint arra a kérdésre próbált feleletet találni, hogy vajon a herceg halálának 1000. évfordulóján e települések milyen környezetben ünnepelhetnek majdan...

 

Lenkey Róbert, Mihály Margit

 

Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép