Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
''Szembenézni a földönfutó idővel…''
2014. december 1.

Lezsák Sándor beszéde elhangzott Serfőző Simon irodalmi estjén Egerben, 2014. november 7-én.

Mielőtt Kun Szilvia megszólaltatja beszédes hegedűjét és Jónás Zoltánnal, a lelket hangoló versmondóval elindulunk a ma is élő tanyavilágba, próbálok magam is „szembenézni a földönfutó idővel…”

Ma is őrzöm Serfőző Simon levelét, amelyet a hetvenes évek közepén kézzel írt: „Örülök a verseinek. Küldjön még.”

Hetekig muzsikált bennem ez a két rövid mondat: „Örülök a verseinek. Küldjön még.”

Akkoriban Lakitelek mellett egy tanyasi iskolában tanítottam. Az egyik padsorban ötödikesek, a másik padsorban hatodikosok. Szellemi szülőföldem volt a szikrai tanyavilág és igen természetes, hogy Serfőző Simont, a tanyasi valóság költői jegyesét irodalmi testvérbátyámmá fogadtam, és ezt követően Lakiteleken többször néztünk együtt szembe a földönfutó történelmi idővel is.

Így történt ez 1979 májusában a nemzeti önismeret jegyében a fiatal írók találkozóján. Ez történt néhány hónap múlva a Hetek költői csoport irodalmi estjén, és másnap tiszta fejjel és szívvel és nem másnaposan sikerült megszervezni a találkozást, a beszélgetést Illyés Gyulával.

Néhány esztendő múlva, 1985. október 22-én – ez már történelmi térerő volt – az Antológia esten Serfőző Simon mintha szájzáras állapotból, görcsből oldódva, szabadulva, úgy mondta, sziszegte és csikorogta szelíden és józan indulattal az Elsötétült arcom című versét. A zsúfolt nézőtér igéző csöndje szinte tovább remegtette az addig kimondhatatlannak tűnő mondatot, idézem:

„ S nem vállalom a hallgatást,
e hazaárulást.”

A vers utolsó gondolata eskütétel, fogadalom, Serfőző Simon költői hitvallása:

„Nem leszek tettestárs a bűnben,
amely bajainkat eltussolja.
S le is hazudva,
dögszagú lejtőkre juttat.
S elsötétíti derült idejű arcom,
atlanti inváziós felhők
a napvilágot.”

Még mai is bennem visszhangzik a dübörgő tapsvihar, ami fogadta, szerette, ünnepelte Serfőző Simont a lakiteleki Művelődési Házban.

1985-ben történt ez, október 22-én, amikor Európa csendes volt, újra csendes és csak bennünk zúgtak, készülődtek forradalmai.

Két esztendő múlva pedig a házunk udvarán felállított lakodalmas sátorban – a politikai tilalom és tűrés határán – több mint 170 társunkkal együtt latolgattuk a magyarság esélyeit, történelmi lehetőségeit. Aztán évekig együtt kellett élnünk a rendszerváltás kudarcaival, gyötrelmeivel, és együtt élünk ma a kétharmados próbatétellel, feszültségekkel, sikerélménnyel.

A Serfőző Simonnal földönfutó történelmi időt a magam szemszögéből ennél jobban sűríteni, tömöríteni nem vagyok képes. A hegedű hangja kimondja majd a kimondhatatlant, Jónás Zoltán előadóestje pedig megzenésíti nekünk Serfőző költészetének képes látleletét.

Arra kérem a hallgatóságot, hogy ügyeljenek, figyeljenek a versbéli kérdésekre! A drámai szövegekből, szövetekből, töredékekből kibukó, előugró kérdésekre. Minden kérdező mondat önálló életet él, nem rejtőzködik, és úgy világol, hogy benne parázslik a válasz is.

Ügyeljünk, figyeljünk, tehát a versbéli kérdésekre, és Serfőző Simon válogatott verseivel nézzünk hát szembe a földönfutó idővel.

- Mert múlik az Idő – mondja az Ember.

- Múlik az Ember – mondja az Idő.

De a költő, a költészet hallhatatlan. Ez adjon nekünk a mai estére hitet és nyugodt erőt, hogy a tanyák romjain is képesek vagyunk, leszünk a versbéli düledék hazából is építkezni, és nem hiába szivárgunk el itt a Kárpát-medencében a „gyökérmélyi vad vizeken”. A szivárgás előtt most én írom kézzel a levelet Serfőző Simon magyar költőnek, és így hangzik a két rövid mondat: Örülök a verseinek. Írjon még!

Lezsák Sándor

Kapcsolódó fotóinkat ide kattinva megtekinthetik a képtárban


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép