Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Szent István megőrizte a magyar hagyományokat
2014. augusztus 20.

Szent István úgy csatolta Magyarországot a nyugati latin kereszténység táborához, hogy amit lehetett, megőrzött a korábbi magyar hagyományokból - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szerdán Kiskunfélegyházán.

"Oly sok nehézség közepette sem vált szolgai utánzóvá, idegen hatalmak itteni helytartójává, mint a rendszerváltás ürügyén ezt megtette megannyi hazai vezető" - hangsúlyozta az Országgyűlés alelnöke a Szent István-templom előtt tartott ünnepi megemlékezésen több száz ember előtt.

Szent István megőrizte a magyar hagyományokat

Szólt arról, hogy Szent István király uralkodását némi politikai célzattal gyakran állítják be úgy, hogy Európához való közeledése azért volt sikeres, mert gyökeresen szakított a magyar hagyományokkal. "Ez hazugság, ezeket a sanda célú állításokat maga Szent István cáfolja meg" - jelentette ki.

Lezsák Sándor szerint Szent István az életművéből a hagyományok megőrzését hangsúlyozta és nem azt a gyökeres változást, amit tévesen, utólag tulajdonítottak neki. Szent István tudatában volt annak, hogy "Magyarországot a hagyományokat követve magyar módon kell kormányozni" - mondta.

Lezsák Sándor felidézte István király korának "történelmi atlaszát", amelynek tucatnyi erős állama azóta elenyészett. Szent István államférfiúi képessége kellett ahhoz, hogy a bizonytalan, állandóan háborúskodó Európában szilárd államalakulatot hozzon létre - fogalmazott.

Mindent, ami állammá tette a korabeli Magyarországot, a területi igazgatást, a püspökségek működését, a törvényalkotást és a igazságszolgáltatást, a pénzverést és a hadviselést Szent István munkásságának köszönhetjük - összegezte az államalapító elévülhetetlen érdemeit az Országgyűlés alelnöke.

Lezsák Sándor arra kérte a kiskunfélegyházaiakat, hogy az önkormányzati választáson "hiteles, példázatos életű" jelöltekre adják voksukat. Olyan jelölteket válasszanak meg, akiknek fedhetetlen az előéletük, akik erkölcsi, etikai szempontból kikezdhetetlenek és alkalmasak a közösség irányítására - kérte.

Az ünnepi szónoklat után megkoszorúzták Szent István szobrát, majd Gyulai Endre, a szeged-csanádi katolikus egyházmegye nyugalmazott püspöke celebrált szabadtéri szentmisét.

(Forrás: MTI)


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép