Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Szent István rendszerváltó király volt
2014. augusztus 19.

Szent István óta tucatnyi, akkor erős állam és nép végleg elenyészett, és államférfiúi tehetség kellett ahhoz, hogy az akkori háborúskodó Európában szilárd, erős államalakulat jöjjön létre. Mai szóhasználattal élve Szent István rendszerváltó király volt - mondta Lezsák Sándor kedden a szlovéniai Lendván.

Az országgyűlés alelnöke a muravidéki magyarság augusztus 20-i központi ünnepségén arról beszélt, hogy Szent István elérte apja, Géza fejedelem stratégiai célját, "és úgy csatolta Magyarországot a nyugati, latin rítusú kereszténység táborához, hogy amit csak lehetett, megőrzött a korábbi hagyományokból". A nehézségek közepette sem vált szolgai utánzóvá, idegen hatalmak itteni helytartójává, mint ahogy "a rendszerváltás ürügyén ezt megtette megannyi hazai vezető a komor huszadik században vagy éppen az ezredfordulón" - fogalmazott.

Mint mondta: Szent István idejében még egy országban élt a magyar nemzet, míg "az 1920-ban szétszabdalt magyarság lelki és közösségi egyesülését immár a magyar alaptörvény garantálja".

A magyar állampolgárságot felvett félmillió magyar egy része élt állampolgári jogával és szavazott az idei országgyűlési választásokon. Szavazataik nélkül ma nem lenne kétharmados többségük a rendszert váltó kormánypártoknak, és e többség hiányában jelentősen megnehezülne a kormányon lévők törvényalkotása - jelentette ki Lezsák Sándor, köszönetet mondva a határon túli voksokért.

A parlament alelnöke arra is kitért ünnepi beszédében, hogy a Muravidéken is lehetőség van a hungarikumtörvény szellemében helyi értéktárat életre hívni. Felszínre kell hozni "a rendkívül gazdag muravidéki forrás" értékeit - mondta.

Azokat a kézműveseket, mesterembereket nevezte értékhordozóknak, Szent István népének, akik fát, bőrt vagy agyagot munkálnak, illetve "a földművelőket, helyi ételek, italok gazdáit, megteremtőit, őshonos állatok vagy a csillagjárás, a füvek gyógyító erejének ismerőit".

Végül úgy fogalmazott: "Szent István üzenete ma, hogy a magyarságban újra kell éleszteni az ősök parázsló hitét és szent akaratát", mert - Reményik Sándor gondolatait idézve - talán a legfontosabb, hogy "ne hagyjátok a templomokat, ne hagyjátok az iskolát"!

Lendván mintegy 150-200-an vettek részt az államalapító Szent István tiszteletére a Templom téren rendezett ünnepségen. A helyi politikai és közösségi vezetőkön kívül jelen volt többek között Szent-Iványi István szlovéniai magyar nagykövet, Márfi Gyula veszprémi érsek, továbbá a szlovéniai parlament magyar képviselői, a Zala és Vas megyei, valamint a magyarországi települési önkormányzatok vezetői.

Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség vezetője ünnepi köszöntőjében felidézte, hogy az 1920-ban Magyarországtól elszakított Muravidék magyarságának azóta legfontosabb feladata a nyelv és a kultúra megőrzése, továbbadása. Ehhez szükség van mindkét ország támogatására, de az is kell, hogy az itt élő családok megtanítsák gyermekeiknek a magyar nyelvet.

Hozzátette, a kisebbségvédelmi törvények ellenére "Szlovéniában a gyakorlat nem igazodik az elmélethez", ezért az iskolákban, hivatalokban még nagyobb szerepet kell kapnia a magyar nyelvnek.

Hangsúlyozta továbbá, hogy Magyarország és Szlovénia között "szorosabb most az együttműködés, mint a történelemben bármikor", köszönhetően leginkább a két nemzeti kisebbségnek. Az elmúlt években a magyar kormány jelentős támogatást nyújtott a szlovéniai magyarságnak, az egyik legjelentősebb eredmény a lendvai magyar konzulátus megnyitása - tette hozzá.

(Forrás: MTI)


Képtár


A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép