Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Szent Imre-szobor Lakiteleken
2009. augusztus 26.

Szoboravató ünnepséggel tisztelegtek államalapító szent királyunk emléke előtt augusztus 20-án Lakiteleken. A tragikus véget ért Szent Imre herceget ábrázoló mellszobrot a lakiteleki római katolikus plébánia előtt állították fel.

Az esemény résztvevőit Felföldi Zoltán, lakiteleki önkormányzati képviselő, a megyei közgyűlés tagja köszöntötte. - Minden év augusztus 20-án összejövünk, ilyenkor néhány órára a minket valóságban körülvevő magyar állam átadja a helyét a szívünkben élő magyar államnak - fogalmazott a politikus. - S bár ez a nap államalapító Szent István királyunk ünnepe, ezúttal a nagy király fiára, Szent Imre hercegre is emlékezünk, akinek szobrát a mai ünnepség keretében avatjuk fel - tette hozzá a szónok.

A megkoronázása előtt mindössze néhány nappal korábban szerencsétlenül járt herceg életét Olajos István történelem tanár-iskolaigazgató ismertette és méltatta.

Ennek a szobornak története, arca és gyógyító lelke van - hangsúlyozta ünnepi beszédében Lezsák Sándor. Elmondta, hogy a történet kilenc esztendeje kezdődött, amikor Biharországba, pontosabban a partiumi Szentjobbra volt hivatalos szoboravató ünnepségre. Útjára elkísérte Lőrincz István és a nagyváradi származású Szász András újságíró is. A tervezettnél jóval előbb odaérkeztek, viszont illetlenség lett volna hamarabb beállítaniuk, ezért tettek egy kitérőt abba a Szalárddal szomszédos Hegyközszentimre nevű apró faluba, ahol a hagyomány szerint egy vadászat során, egy vadkan halálra sebesítette államalapító királyunk fiát, Szent Imre herceget. A faluban megismerkedtek a helyi református lelkipásztorral, Kucharszki Zoltánnal, aki elsorolta, mi mindent sikerült megvalósítania kinevezése óta, s mi mindent tervez még valóra váltani. Végezetül hozzátette: nagyon szeretne egyszer eljutni a Lakitelek Népfőiskolára. Lezsák Sándor biztosította a fiatal lelkészt, hogy szívesen hívja, várja, cserébe mindössze annyit kér tőle, hogy mondjon beszédet a hitvalló erdélyi református püspök, Ravasz László lakiteleki szoboravató ünnepségén. Kucharszki Zoltán először nagyon meghökkent, végül azonban elfogadta a feltételt. Ebbe valószínűleg az is közrejátszott, hogy Lezsák Sándor megígérte neki, amennyiben vállalja az avatóbeszédet, egy Szent Imre-szoborral ajándékozza meg Hegyközszentimrét.

Kucharszki Zoltán megtartotta a szavát, csodálatos beszédet mondott a Lakitelek Népfőiskolán. Én pedig 2005-ben - az addigra felújított templom előtt - felavattam az ígért szobrot, amely egyben Partium első Szent Imre-szobra is volt - emlékezett a kilenc, illetve négy évvel ezelőtti eseményekre Lezsák Sándor. Hozzátette: - Ott, Hegyközszentimrén jelentettem be, hogy 2007-ben, a szentéletű herceg születésének 1000-ik évfordulója alkalmából emlékbizottságot hívok életre, amelybe bevonom a Kárpát-medence valamennyi Szent Imre nevű települését és iskoláját. Az emlékévben tizenegy további - az Árpád-házi királyfi nevét viselő, vagy hozzá valamilyen formában kötődő - magyarországi és határon túli településen, köztük a lengyelországi, Szentkereszt-hegyen (Lysa Gora) állítottuk fel méltó ünnepség keretében a fiatalon elhunyt herceg szobrát.

A tizenharmadik, egyben az ünnepségsorozat utolsó szobrát pedig azért Lakiteleken állítottuk fel, mivel egyházközségünk tavaly Bábel Balázs érsek atya közvetítésével Szent Imre-ereklyét kapott, melynek időközben elkészült a tartója, s melyet augusztus 22-én, szombaton a Lakitelek Népfőiskolán tekinthetnek meg a szentkirályi Szent István-, és a közelmúltban szintén ajándékba kapott Boldog Gizella-ereklyével együtt.

A tizennégy Szent Imre-szobrot a Csongrádon élő Lantos Györgyi és Máté István szobrászművész házaspár készítette.

Az augusztus 20-i lakiteleki ünnepség szentmisével zárult, melyet Bagi Ferenc lakiteleki plébános celebrált, Puskás Mihály szentkirályi és Csernák Pál kiskunhalasi plébános segítő közreműködésével.

Az eseményen a Budapesti Énekes Iskola kórusa mellett a lakiteleki katolikus fiatalok egy csoportja működött közre.

 

SZ.A.

 


Képtár


Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép