Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Szerencse és szuggesztió - Nándorfehérvár emléke
2011. július 22.

A Nándorfehérvárt védő magyar csapatok 555 éve, 1456. július 22-én győzték le az ostromló törököket. A nándorfehérvári diadal napját a hónap elején nyilvánította nemzeti emléknappá az Országgyűlés. Az évforduló tiszteletére országszerte több rendezvényt tartanak.

Hallgassa meg!

Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke elmondta, a parlament – még június 4-én – azért nyilvánította a nándorfehérvári diadal emléknapjává július 22-ét, mert a török elleni csatanyerésre nemcsak a kerek évfordulókon, hanem minden esztendőben jó megemlékezni egy kiemelkedő jelentőségű eseményről. Lezsák Sándor hozzátette, reményeik szerint a Kárpát-medencében sok olyan esemény szerveződik – a nyári táboroktól kezdve a, vetélkedőkön át akár a biciklitúrákig –, amelyek ebben a kánikulai időszakban is ráirányítja a figyelmet ara, hogy mis is történt július 22-én a kontinens történetében.

Az évforduló tiszteletére országszerte több rendezvényt tartanak. Pécsett például hagyományőrző csoportok harcjátékával emlékeznek a diadalra. Budapesten Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára mond beszédet a Duna-ünnepen. A Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében közös emlékülést tart a Múzeum és a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság. A Hősök teréről kerékpáros és evezős zarándoklat indul Visegrádra.

Szerencse és szuggesztió - Nándorfehérvár emléke

 

Szerencse, kombinálás, szuggesztió

Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója szerint 1456. július 22-én Nándorfehérvárnál – amely a mai Szerbia fővárosa Belgrád néven – európai jelentőségű esemény történt, azzal, hogy a magyar, illetve keresztény sereg legyőzte a várat ostromló törököket. A történész szerint már akkoriban nagy, döntő világpolitikai fordulat kezdődött, amelynek az oszmán törökök voltak a főszereplői. A valahonnan Anatólia belsejéből, Kisázsiából érkező, rendkívül dinamikus, a korabeli hadi technikát a legmagasabb szinten használó népcsoport a Bizánci Birodalmat fokozatosan körbeölelte, majd megdöntötte. A törökök azonban nem álltak meg: nem kisebb ambíciójuk volt, minthogy Európát is meghódítsák, méghozzá egy új és óriási birodalom szellemében, amihez többek között Nagy Sándor elképzelései és tettei adták az inspirációt.

A XV. század közepén a törökökkel való arcok során már egy rendkívüli erejű katonasággal találkoztak szembe Magyarország, amely ebben az időszakban az oszmán terjeszkedés útjában állt. A kor egyik legkiválóbb hadvezére, Hunyadi János azonban szerencsés és jól kombinált körülmények eredményeképpen 1456-ban meg tudta állítani ezt az akkoriban már szinte legyőzhetetlenek látszó erőt – mondta Csorba László.

A történész szerint 1456 nyarán különleges ostromhelyzet alakult ki: hatalmas erő koncentrálódott a törökök részéről, de a magyar sereg is elég erős voltak ahhoz, hogy kombinálni tudjon a keresztes népfelkelőkkel, akiket egy szuggesztív erejű ferences prédikátor – egyébként inkvizítor – Kapisztrán János (Giovanni da Capestrano) vitt a csata helyszínére.

A keresztesekben már annyira benne volt a küzdelem vágya, hogy nem egészen kontrolált módon, éjjel átkeltek a Száván, és megrohanták a török tábor egy részét. Az oszmán sereg vezetői ekkor rossza katonai döntést hoztak, mert a ruméliai hadtesteket ráengedték a keresztesekre. Hunyadi felismerve a kedvező helyzetet, kitört a várból, és elfoglalta a török ágyúállásokat, megsemmisítve az ostromhoz szükséges hadászati hátteret. Ez a helyzet odavezetett, hogy II. Mohamed szultán, aki három évvel korábban Bizáncot be tudta venni, úgy döntött, hogy visszavonul Nándorfehérvár alól – mondta Csorba László.

(Forrás: Radio.hu)


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép