Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Szívhangok és végtelen távlatú költemények
2008. december 17.

A Polgárok Házában (Bp, VI. Visi Imre u. 6. l089) december 18-án este hatkor kezdődik Tóth Erzsébet József Attila-díjas költő Szívhangok című tárcákat, kisesszéket, szubjektív eszmefuttatásokat tartalmazó kötetének bemutatója, amely a Kortárs kiadó ediciójában látott napvilágot.

A költő életművét Alexa Károly irodalomtörténész és Lezsák Sándor költő, író, drámaköltő, országgyűlési képviselő méltatja.


Tóth Erzsébet viszonylag ritkán megszólaló, súlyos szavú költő. Életútjának egyes szakaszaira nagyon is jellemző volt a kívülállás, olykor a hallgatás vállalása. Erkölcsi alapállása a nemzetért elkötelezett, közösségben, népben, nemzetben gondolkodó, krisztiánus életelveket követő emberé. Az 1951. augusztus 28-án született költőnő anyakönyvi kivonatában Tatabánya szerepel születési helyeként, valójában dajkáló, felnőtt, érett költővé nevelő tája a Nyírség. A szabolcsi emberek nyílt szívű, hazáját szerető mentalitása kemény morális tartásából, közismerten jó szívéből, kedves egyéniségéből, de még a mindmáig megőrzött enyhe tájszólásából is lemérhető. Erős képzelőereje, metaforaalkotó fantáziája mellett jellemző még rá, hogy nagyon is két lábon áll a magyar földön, naprakészen követi a Kárpát-medence szívének dobbanását, s bizonyára gyakorlati érzékének fejlettsége, az egzakt tudományok iránti vonzódása tette lehetővé, hogy elvégezte a budapesti közgazdasági egyetemet. A nyolcvanas években a Magyar Diafilmgyártó Vállalat nyelvi lektora volt, több ízben volt szabadúszó, de gyakran dolgozott - ahogy jelenleg is - szerkesztőként, újságíróként. S néha közgazdászként aktívan is gyakorolta tanult szakmáját.


A hetvenes években alapították meg a Csütörtök estiek társaságát, amelynek beltagjai voltak többek között Tóth Erzsébet, Lezsák Sándor és a korán már elhunyt jó barátok: Szervác József, Banos János, Csajka Gábor Cyprian, Hideg Antal, a társaság holdudvara, a baráti kör ennél jóval tágasabb volt. És hát olyan költők is tartoztak közéjük, akik ma már egészen más úton járnak. A Csütörtök estiek és barátaik csütörtökönként a Magyar Írószövetségben találkoztak, vállalták a nemzeti költészet legszebb hagyományainak továbbörökítését úgy, hogy a saját útjukon jártak. S vállalták a kései önálló kötet megjelenést is, az őszinteség és a kívülállás keserű árát. Költői csillagképük horizontján Berzsenyi Dániel, Petőfi Sándor, Arany János, Németh László, Illyés Gyula, Nagy László, Kormos István, Ratkó József, Lázár Ervin, Nagy Gáspár, Csoóri Sándor, Sára Sándor, a Hetek (Raffai Sarolta, Ágh István, Bella István, Buda Ferenc, Kalász László, Ratkó József, Serfőző Simon) a Kilencek (Mezey Katalin, Győri László, Konczek József, Kovács István, Kiss Benedek, Oláh János, Péntek Imre, Rózsa Endre, Utassy József) életútja és életpéldája ragyogott, és ragyog ma is. Tóth Erzsébet bátorságával, a nemzet ügyeit teljes mellszélességgel vállaló tartásával sokszor tartotta a lelket bennünk, olykor sokkal könnyebben elcsüggedő, elanyátlanodó, bizony, a pohár fenekére sem ritkán tekintgető férfiakban is. Kötetei - az Egy végtelen vers közepe, a Gyertyaszentelő, az Ismeretlen könnyű szívvel, a Rossz környék - gondolati szempontból egyrészt követik a példaképek költészetének filozófiáját, ugyanakkor tematikai szempontból is, tágasabb a világképük. A városi létezés jellegzetes élménykörei, a legújabb kor rosszízű, nyugtalanító, szorongással, félelemmel telített, negatív aurája is megmutatkozik benne. Formai szempontból egyedi módon teremti újjá a nagylélegzetű szabadvers alapképletét, ugyanakkor egészen rejtett formában visszatér költeményeibe a kötött forma is, rendhagyó, a gondolat és az élő beszéd ritmusának megfelelő módon.


Életműve műfaji szempontból is gazdagodott a költői publicisztikákkal, karcolatokkal, különleges eszmefuttatásokkal, melyeknek egy része a Magyar Nemzet Magazin rovatában látott napvilágot, s most egy csokorban olvashatjuk őket, pontosabban a belőlük készült válogatást a Kortárs Kiadó jóvoltából. Tóth Erzsébet prózai írásaiban megejtő az őszinteség, a szembenézés a nemzet ügyei mellett a hétköznapok, a huszonegyedik században élő értelmiségi sorsra kárhoztatott nők sorskérdéseivel. És sorjáznak könyvéből a pályatársakkal eltöltött pillanatok megidézései. Lapunkban többek között ő búcsúztatta a néhány éve tragikus hirtelenséggel, korán eltávozott, különös, eredeti tehetségű költő-képzőművészt Csajka Gábor Cypriant, aki egyszerre volt a Csütörtök estiek költőtársaságának és a Vajda Lajos Stúdióba tömörült képzőművészeknek emblematikus alakja.


Csütörtökön este tehát találkozhatnak az írók, a költőtársak, a költészet, az irodalom barátai stílszerűen a Csütörtök estiek egyik legmarkánsabb alakjával a Visi Imre utcai Polgárok Házában. Tóth Erzsébet személyében egy nemzedék, tágasabb értelemben nemzedékünk, a klasszikus József Attila Kör nemzedékének képviselőjét is üdvözölhetik a nézők. Jelen lesz az egykori Csütörtök estiek másik markáns alakja, Lezsák Sándor költő, író, drámaköltő, országgyűlési képviselő, aki még a pártállami időkben elérte, hogy vállalt szűkebb pátriája, Lakitelek a másként gondolkodók, az „ellenséges ellenzékiek" (Nagy Gáspár visszaemlékezéseiből ma már tudjuk, hogy így hívtak bennünket, nemzeti elkötelezettségű másként gondolkodókat besúgói jelentéseikben a három per hármasok) Mekkája lett. És aki esztétikai, szociológiai értelemben is hitelesen mutatja be, a társaságnak, a holdudvar tagjaként személyes, közös ellenzéki élményekkel is megfűszerezve mondandóját, az nem más, mint Alexa Károly, a mai magyar irodalom esztétája, az ELTE tanára, az Életünk című irodalmi folyóirat főszerkesztője.


Pósa Zoltán
Magyar Nemzet

 


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép