Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Szobor a tanítók tanítójának
2015. november 11.

Egykori iskolája előtt avattak szobrot Fekete Pál tiszteletére Kiskunfélegyházán. Lantos Györgyi és Máté István alkotását Lezsák Sándor országgyűlési képviselő ajándékozta a városnak.

– Fekete Pál Félegyháza díszpolgára olyan jelképe, olyan szimbóluma a városnak, ami megtestesíti a szabadságot és a reményt. A rendszerváltást követő első szabadon választott országgyűlési képviselőnk életútja nagyon sok értéket hordozott magában. Ez a mai nap, ez a szobor is egy jelkép, ami az iskola előtt kialakított parkban kapott helyet, ahonnan folyamatosan szemmel tarthatja egykori munkahelyét – fogalmazott Csányi József Félegyháza polgármestere a pénteki szoboravatón.

– Fekete Pál 1982-1994 tanított magyart és történelmet a József Attila Általános Iskolában. Azok közé a tanárok közé tartozott, akire az ember élete végéig jó szívvel emlékezik. Igazi tanáregyéniség volt, tanítványai rajongtak érte, sokukat az ő példája indított a pedagógus pályára – mondta köszöntőjében Feketéné Borbély Zsuzsanna a József Attila Általános Iskola igazgatója.

– Olyan ember emléke előtt tisztelgünk, akinek a Jóisten, a sors a mai világ mércéjével mérve viszonylag rövid életutat engedélyezett. Mindössze 56 esztendős volt, amikor távozott közülünk 20 évvel ezelőtt 1995. október 14-én. Fekete Pál ebben a neki adatott élethosszban mindent, amit lelkiismerete szerint telesítenie kellett, teljesített. Drámai időszakban kiállt a haza megmaradása mellett. Mind az 1956-os forradalom és szabadságharc idején, mind a rendszerváltást kikényszerítő békés átmenet éveiben. Szolgálta megyéjét, mint országgyűlési képviselő, s mint a megyei közgyűlés tagja szolgálta városa ügyeinek megoldását. Hű volt szent hivatásához a pedagógus szakmához úgy is mint falusi tanító, úgy is mint szakfelügyelő, úgy is mint tankönyvet író, úgy is mint oktatási reformot előkészítő szakember. S mindamellett gondozta családját, nevelte gyermekeit. Ő felnőtt kora bármelyik pillanatában elmondhatta volna, hogy nem volt hiábavaló az élete. Letett annyit a haza, a szakma és a család oltárára, hogy ezért elismerést és megbecsülést kapjon – hangsúlyozta ünnepi beszédében Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke.

Szobor a tanítók tanítójának

1956 után csak magánúton tanulhatott

Fekete Pál Kiskunfélegyházán született 1939. augusztus 27-én iparos családban. Szülei gondosan taníttatták és már fiatal diákként kitűnt osztálytársai közül sokrétű tudásával. Verseket írt, szépen énekelt, tornászversenyek dobogós résztvevője volt, de a természettudományos tárgyak is érdekelték. 1956-ban harmadikos gimnazistaként őszinte hittel és lelkesedéssel vett részt a városi megmozdulásokban. Ő szavalta a Petőfi-szobornál a költő Forradalom című versét. A szervezkedésekben való részvételért 8 hónapig előzetes letartóztatásba került, majd 6 hónap börtönbüntetést kapott, szabadulása után az ország egyetlen középiskolája sem fogadta, ezért magánúton fejezte be a gimnáziumot, később pedig képesítés nélkül tanított.

1968-ban levelező szakon szerzett magyar-történelem szakos tanári diplomát. Ezután Félegyháza számos iskolájában is tanított. Több kezdő tanár hospitált nála, így például a későbbi jó barát, Lezsák Sándor is. Igazi tanáregyéniség volt, aki részt vállalt a felnőtt generáció szervezett oktatásában. Elismert szakemberként síkra szállt az akkori magyar történelemtanítás torzításai ellen, így született meg történelemkönyve is, ami csak a rendszerváltás után 1991-ben jelenhetett meg. Helytörténeti kutató munkáival is maradandó értéket hagyott hátra. Alapító tagja volt a Magyar Demokrata Fórumnak, részese az 1987-es lakiteleki találkozónak. 1990-től országgyűlési képviselő, négy éven át szigorú önfegyelemmel, példásan képviselte a város és a környék ügyeit a parlamentben. 1995. október 14-én, 56 évesen halt meg. 2008-ban posztumusz kapta meg a díszpolgári címet.

Vajda Piroska

(Forrás: BAON.hu)


Képtár


Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar koncertje Lakiteleken
2019. augusztus 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép