Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Szoborszentelés és kiállítás a Szent István téren
2016. május 27.

Több év átalakulás után elkészült a gyergyószentmiklósi Szent István tér. Vasárnap pedig azzal válik teljessé, hogy helyére kerül a Szent István-szobor is, amelyet egy évtizeddel ezelőtt álmodtak meg a városvezetők.

Évekkel ezelőtt kezdődött el a Bucsin negyedben a Szent István-templom körüli tér rendezése. Minden nyáron alakították a teret, mostanra pedig megkapta végleges arculatát.

Szoborszentelés és kiállítás a Szent István téren

A Szent István teret teszik teljesebbé a hétvégén. Ünnep Fotó: Lázár Hajnal

Az elmúlt napokban még az utolsó simításokat végezték, eltávolították a még ott maradt oszlopokat, földbe kerültek a vezetékek, és előkészítették a teret az ünnepre. A hétvégén a tíz éve készülő Szent István-szobor is helyére kerül, a templom búcsúja alkalmából megszentelik azt – mondta el Fórika Krisztina, a polgármesteri hivatal munkatársa. A szobrot Polgár Botond gyergyószentmiklósi képzőművész készítette a gyergyóújfalvi bányából származó andezitből. Azért esett a választás erre az alapanyagra, mert nem tájidegen, jól bírja az időjárás viszontagságait. A körülbelül hattonnás alkotást szombaton szállítják a térre és helyezik el a templom szomszédságában található dombon, arccal a város felé fordítva. A templom búcsúján, Szent István király ereklyéinek átvitele ünnepén 12 órakor lesz a szentmise, majd azt követően áldja meg a teret és a szobrot Tamás József püspök.

A hétvégén egy másik jeles esemény helyszínéül is szolgál majd a Szent István tér: szabadtéri kiállítást szerveznek az értékgyűjtés során kiválasztott Gyergyóikumok bemutatására. Mint arról korábban beszámoltunk, több mint egy hónapja hirdetett helyi értékgyűjtést a polgármesteri hivatal Kiskunmajsa és Gyergyószentmiklós közös pályázatának nyomán. Több kategóriában lehetett Gyergyóikumot javasolni az értéktárba, sok városlakó élt is a lehetőséggel, közel száz javaslat érkezett a városházára. Simon Katalin tanácsos, Bányász József őstermelő, Kisné Portik Irén néprajzkutató, Madaras Péter építész, Bajna György és Gergely Imre újságírók voltak a tagjai annak a bizottságnak, amely értékelte ezeket és kiválasztotta az 55 leghangsúlyosabb helyi értéket, amelyek bemutatásra kerülnek. A kezdeményezés kapcsán a városvezetés hangsúlyozta, a cél a gyergyói tudat erősítése, emellett pedig a későbbiekben szeretnének gyergyószentmiklósi értékeket a Hungarikum Bizottság elé terjeszteni, azzal a céllal, hogy nemzeti értékké lépjenek elő. A Gyergyóikum kiállítást szombaton 17 órától nyitja meg Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja.

Lázár Hajnal

(Forrás: hargitanépe.eu)


Képtár


Kézilabdapályát avattak Pálmonostorán
2018. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép