Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Szobrot avattak a tanító bencés apáca tiszteletére
2014. október 27.

Közel száz zarándok érkezett szombaton a tiszaalpári zárdatemplomhoz, hogy Berecz Skolasztika nővérre emlékezzenek halálának évfordulóján. A bencés apáca és hitoktató tiszteletére szombaton szobrot avattak.

Sokan gyülekeztek a Szent Benedek Leányai Társasága zárdatemplomnál, hogy részt vegyenek Berecz Erzsébet Skolasztika mellszobrának avatásán. A félegyházi zarándokok Ruskó Norbert, bugaci plébános vezetésével érkeztek meg a tiszaalpári ünnepségre, ahol Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke a Berecz Skolasztika Alapítvány kuratóriumának tagja és dr. Korzenszky Richárd bencés szerzetes, aranymisés tihanyi perjel atya, a Berecz Skolasztika Alapítvány alapítója leplezték le Lantos Györgyi és Máté István alkotását, az apáca és hitoktató mellszobrát.

Szobrot avattak a tanító bencés apáca tiszteletére

– Berecz Skolasztika áldozatkész szolgálata a templom és az iskola világában jelenléte, áldása, tanítása e jeles napon a bencés nővérek regula szerinti törekvései, alapítványunk szerény céljait szentesíti – fogalmazott Lezsák Sándor. Hitbéli erőforrás ez a hely, amit most a Kiskunfélegyházáról gyalogosan érkező zarándok testvérek is erősítenek. Az Istentől küldött kisasszony, Berecz Erzsike hozott nekünk hervadhatatlan liliomkoronát. Hozta cselekvése mozgósító hitét Pannóniából Hunniába, a Dunántúlról az Alföldre, ide a Tisza mellé. Nyugodt élet előtt állt szerető családjában, mégis elindult a messziről jött hívásnak eleget téve, hogy hitoktató legyen az Alföldön. Megérkezése után a rendíthetetlen elhivatottság lendületével, akaraterővel, hihetetlen szervező készégével, kapcsolatteremtő képességével százakat, ezreket mozgósított Berecz Skolasztika. Missziós iskolákat szervezett, tanított, betegeket látogatott. Öt évig szervezte a tanyasi szeretetszolgálatot. Berecz Erzsébet Skolasztika szavai valóra váltak. A Pannonhalma ősi köveiben élő lelkek csodás erejével az Alföld futóhomokjában megkövesedő keresztény hitet teremtett. Ez a hit erősíti, mozgósítja Szent Benedek mai leányait. Skolasztika bronz arca előtt arra kérem őket, hogy fogjanak össze, erősítsék mindazokat, akik a mai tanyavilág, a falu, a magyar vidék szolgálatát végzik tisztességgel, becsülettel, nem kicsi áldozatkészséggel – tette hozzá a Lezsák Sándor.

A szoboravatás után galambokat röptettek a magasba, majd vendégül látták a zarándokokat Barna Sándor, helyi vállalkozó felajánlásaként. A megemlékezés ünnepi szentmisével zárult, amit dr. Korzenszky Richárd atya celebrált.

Szentirmay Tamás

(Forrás: BAON.hu)

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép