Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Szobrott avattak a szofokrácia atyjának, Pető Ferencnek
2012. május 26.

Születésének századik évfordulóján avattak mellszobrot a kalandos életű szegedi filozófusnak, Pető Ferencnek. A Rerrich Béla téren felállított alkotás átadásán Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke is beszédet mondott.

Az író, filozófus még 1979-ben Illyés Gyulával és Csoóri Sándorral alapította meg a búvópatak nemzetet, amely egyfajta szellemi lázadók csoportosulását jelentette – mesélte el beszédében Lezsák Sándor. „Én ezt úgy egészíteném ki, hogy búvópatak emigráció nemzetébe került később. Ők voltak azok az írók, akiket a nácik és a kommunisták menekülésre, száműzetésre kényszerítettek, de ők külföldről segítették az itthon maradottakat újságcikkek, könyvek írásával, később azok becsempészésével, technikai és anyagi támogatással” – emelte ki az Országgyűlés alelnöke.

Szobrott avattak a szofokrácia atyjának, Pető Ferencnek

A mellszobrot Kalmár Márton szobrászművész alkotta a Pető család és a szegedi önkormányzat támogatásával. Az avatón a támogatók képviseletén kívül megjelentek még a POFOSZ szervezetének szegedi tagjai, egykori tanítványok, barátok és ismerősök is.

Szobrott avattak a szofokrácia atyjának, Pető Ferencnek

Egy kalandos életpálya

Pető Ferenc, a houstoni Magyar Amerikai Kulturális Egyesület alapító tagja 1912-ben született Szegeden. A diplomáját is a város egyetemén szerezte magyar, francia, német szakon és itt is kapott bölcsészdoktorátust, majd a párizsi Sorbonne Egyetemen tanult három évig filozófiát. A második világháborúban a francia hadseregben harcolt Hitler ellen, később a magyar csapatokat is segítette Sztálin elleni küzdelemben. 1946 és 1948 között a Szabadság Pártnak volt délvidéki főtitkára, míg 1948. január 18-án le nem tartóztatták. Ekkor szökött nyugatra, s közel három évig élt salzburgi menekülttáborba, ezután vándorolt ki az Egyesült Államokba (Franciaországban nem kapott menekült státuszt). Dolgozott segédmunkásként, esztergályosként és ügynökként is, 1956-tól egy középiskolában tanított, majd 1961-től a Texas Southern University tanáraként oktatott egészen nyugdíjba vonulásáig. Több pszichológiai és filozófiai témájú kötetet adott ki angol és német nyelven.

Szobrott avattak a szofokrácia atyjának, Pető Ferencnek

1972-ben alkotta meg a „szofokrácia” teóriát, a jövő emberének új életformáját, amikor független jelöltként indult az amerikai országos választásokon. Nyugdíjas éveiben országokat járva azon fáradozott, hogy teóriája mozgalommá fejlődjön. Magyarországon a rendszerváltás óta több ezer diákkal ismertette meg nézeteit. Ruzsai tanyáján bentlakásos, hétvégi táborokat is szervezett 18-20 fős csoportoknak. Az ész uralmának eljövetelében jelentős szerepet tulajdonított a női nem képviselőinek.

Szobrott avattak a szofokrácia atyjának, Pető Ferencnek

(Forrás: Szegedma.hu)

Az eseményen készült fotókat ide kattintva megtekinthetik képtárunkban


Képtár


Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép