Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Szolgálatok a taxisblokád hátterében
2010. október 15.

Közeledik a taxisblokád huszadik évfordulója. Az eseménynek mind a mai napig nincs pontos, minden szempontot mérlegelő, papírra vetett történelmi krónikája. A témáról a Kölcsey Kör tartott konferen­ciát a minap.

A blokáddal kapcsolatos emlékek felfrissítésére rendezett konferenciát szerda este a fővárosi Polgárok Házában a Nemzeti Fórum Kölcsey Köre. Egykori kormánytagok, MDF-es parlamenti képviselők, politikusok beszéltek arról, miként élték meg a taxissztrájk napjait, s hogyan keveredtek a történések fő sodrába. És szinte minden felszólaló igyekezett rávilágítani az események valódi mozgatórugójára.

Szolgálatok a taxisblokád hátterében

Csurka István szerint például ma már cáfolhatatlan, hogy a taxisblokádot a titkosszolgálatok szervezték. Balsai István szerint a rendőrség, de még az olyan állami intézmények is a sztrájkolók oldalára álltak, mint például a Magyar Posta. Schamschula György tovább ment: úgy vélte, a taxisblokád katonailag tervezett és irányított puccs volt. Többen is egyetértettek a blokád államcsínyjellegével, leszögezve, hogy azzal az 1990-es választások vesztese s a mögötte álló hazai és nemzetközi erők próbálták megszerezni a kormányzati hatalmat.

Szóba kerültek a blokádról készített s igencsak hamisnak, idealizáltnak tekintett tudósítások. No meg az eltitkolt igazságok. Fekete Gyula rámutatott, az eseményeknek több halálos áldozatuk is volt. Mindenekelőtt egy beteg kisgyerek, akit a blokád miatt nem sikerült kórházba vinni. Fekete Gyula kiemelte, bár a baloldali tudósítások sohasem késlekedtek kiemelni a blokád erőszakmentességét, a valóságban hallatlanul agresszíven viselkedtek a sztrájkolók egyes csoportjai. Többször is megesett, hogy erőszakkal elvették valakitől az autóját, s beállították a kocsit a barikád közepére. Többen elmondták azt is, a taxisblokád magát az MDF-et, pontosabban a párt parlamenti frakcióját is megosztotta. Elek István és a frakció többsége minden erővel meg akarta akadályozni az emlékezetes, a kormány melletti ellentüntetést. De még maga Antall József miniszterelnök sem értett egyet a demonstráció ötletével. Ennek ellenére megtartották, sőt Gyarmati Dezső szerint épp ez mentette meg a kabinetet a bukástól. Mindezzel együtt megrendült az Antall-kormány helyzete, a fórumos kormányzati politika pedig elveszítette bátorságát és kezdeményezőképességét, az MDF testén pedig megjelentek a helyreállíthatatlan repedésvonalak – tették hozzá többen.

Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke szerint az estén elhangzott személyes emlékeket sürgősen össze kellene gyűjteni és le kellene írni. „Különben összegyűjtik mások, és abban nem lesz köszönet” – tette hozzá a parlament alelnöke.

Sinkovics Ferenc

(Megjelent a Magyar Hírlap 2010. október 15-i számában)


Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép