Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Szükséges, de nem elégséges
2009. július 30.

Harmadik alkalommal rendezték meg Topolyán a Duna-menti fiatalok tolerancia-táborát. Ezen a héten a vajdasági Bácska-Topolya a tolerancia, az egymás iránti türelem európai fővárosa - hangoztatta megnyitó beszédében Egeresi Sándor, a Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke.

Kapcsolódó hír:

 

Vasárnap este ünnepi nagygyűlés keretében nyitották meg a Duna-menti városok és régiók fiataljainak sorrendben harmadik tolerancia-táborát. Az eseményen a résztvevő országok többségének politikusai is részt vettek. Magyarországot Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, valamint Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke képviselte.


A vendégeket a házigazdák a topolyai szabadtéri strand vendéglőjében fogadták. Az ismerkedést követően, a Szerb Köztársaság Nemzetgyűlése (parlament) elnökének, Slavica Dukić-Dejanović asszonynak a társaságában megtekintették a tábor lakóinak otthont adó mezőgazdasági szakközépiskolát.


A szerb törvényhozás házelnöke lapunk kérdésére elmondta: a tábor jelentősége nem csak arra korlátozódik, hogy több mint százötven, valamelyik Duna-menti városból, vagy a kivételnek számító Isztria tartományból származó fiatal együtt tölt egy hetet Topolyán, hanem elsősorban abban, hogy közös együttlétük során egy sor olyan időszerű témát vitatnak meg, mint a gazdasági válság, a klímaváltozás, s mindezt a tolerancia jegyében teszik. Az elnök asszony úgy véli, az előző két tábor eredményei tapinthatóan éreztetik hatásukat. A fiatalok körében már fel sem merülnek a korábban markánsan érzékelhető nemzetiségi konfliktusok, úgyhogy a jövőben nagy valószínűséggel akár politikai témák megvitatására is sor kerülhet.


A nyitóünnepség helyszínéül szolgáló, a helyi tűzoltóság épületével szemközti nagy füves térség színpadán, a táborlakók, valamint több száz érdeklődő előtt elsőként Bábi Attila, Topolya polgármestere köszöntötte a vendégeket. - A tolerancia létfontosságú egy ilyen többnemzetiségű közösség számára, mint Topolya. Ezért a tábor programjaival azokat a falakat szeretnénk végérvényesen ledönteni, amelyek az elmúlt időszakban úgy az európai, mint a szerbiai nemzeti közösségek között felépültek - hangsúlyozta a többségében magyar anyanyelvű település első embere.


- Egy ilyen tábor szükséges, de nem elégséges lehetőség ahhoz, hogy a térség népei együttműködjenek. Sok-sok feltételt kell teljesíteni ahhoz, hogy az együttélés valóban békés legyen. Ezért is kísérjük nagy figyelemmel azt a szerb parlamentben jelenleg zajló vitát, amelyről az elnök asszony most érkezett - hangsúlyozta köszöntőjében Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke. A szerb parlament kedvező döntése példát adhat, nemcsak Európának, nemcsak ennek a térségnek, de a topolyai tábor résztvevőinek is, akik között feltehetően sok szó esik majd a toleranciáról, ezért érdemes lesz ezt a fogalmat is újra és újra átgondolni. Nyilván beszélnek majd az intoleranciáról, és a tolerancia ellentétjéről, a violenciáról (fizikai erőszak) is. Minél több szó esik majd ezekről a fogalmakról, annál nagyobb az esélye, hogy a jövőben ezek a fiatalok a tolerancia meghatalmazott és rendkívüli nagykövetei legyenek - fűzte hozzá a magyar országgyűlés alelnöke. A politikus szólt azokról a kételkedőkről is, akik szerint egy ilyen tábor képtelen megállítani azt a gyűlölethullámot, amely olykor tapasztalható a térségünkben. - Ez a tábor nem fogja megváltoztatni azt a nyelvtörvényt sem, amely most gyötör bennünket. Nem fogja letörölni azokat a falfirkákat, amelyek időnként provokálnak bennünket. Én mégis azt mondom, ha minden esztendőben százötven-száznyolcvan diák rendkívüli és meghatalmazott nagykövete lesz a toleranciának térségünkben, akkor már megérte Bácska-Topolyának türelmesnek, toleránsnak lenni ehhez a táborhoz, és gazdája lenni ennek a rendezvénynek - szögezte le Lezsák Sándor.


A diákokhoz szólva az ellenzéki magyar politikus a közlekedési szabályokat hozta fel annak a jogszabálynak példájaként, melyet a világ minden táján fajtól, nyelvtől, vallástól és politikai hovatartozástól függetlenül elfogadnak. Ellenkező esetben életveszélyes helyzeteket teremtenek saját maguk és közösségük számára. Ezért nincs az a liberális, aki elvetné a KRESZ-t, de olyan konzervatív sem akad, aki ne fogadná el a közlekedési szabályok ésszerű változtatásait. A békés egymás mellett élésnek is megvannak a hasonló szabályai. De ehhez előbb alaposan meg kell ismernünk egymást. Ezt a célt szolgálja a tolerancia-tábor.


Végezetül Lezsák Sándor egy türelemjátékra tanította a résztvevőket. Felmutatott egy régi népi játékot, az úgynevezett ördöglakatot, elárulta, miképpen kell megnyitni, végül több tucattal ajándékozta meg a tábor lakóit.


Az ünnepi köszöntők sorát Egeresi Sándor, a Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke zárta, aki egyben a tábort is megnyitotta. Topolya számára rendkívüli fontossággal bír a tolerancia-tábor. Elsősorban azért, mert zászlóin Vajdaság másik neve áll, nevezetesen: a multikulturális, többnyelvű, és többvallású tartománynak legfőbb jellemzője: a megértés és a tisztelet. Vajdaság olyan sajátos tartomány, ahol a szomszédok mondanivalójukat az egyik nyelven kezdik el, és a másikon fejezik be. És mindannyian megértjük egymást - szögezte le a délvidéki magyar politikus. Egeresi Sándor végezetül köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködtek abban, hogy harmadik alkalommal is sikerült megszervezniük a tolerancia-tábort. Ezzel lehetővé tették, hogy a multikulturalizmus fogalmát értékes tartalommal töltsék meg.


A késő estébe nyúló nyitóünnepség zenés műsorral folytatódott, melyben közreműködött Aleksander Dujin zenekara, a Nova Vojvodinska Muzika együttes, Stevan Mosa tamburazenekara és az Innuendo vonósnégyes.


adalék:

A tábor nyolc nemzet, több mint százötven - német, osztrák, szlovák, magyar, horvát, szerb, román és bolgár - résztvevőjét a Vajdaság Autonóm Tartomány, a Vajdasági Végrehajtó Tanács, valamint az újvidéki székhelyű Duna Iroda Barátokkal Vajdaságban, barátokkal a Dunán címmel meghirdetett pályázatára beküldött munkáik eredményei alapján választották ki.


Vendégek között jelen volt többek között: Gerda Weichsler-Hauer, Felső-Ausztria parlamentjének alelnöke, Gunther Zisch, Ulm polgármestere, Heinz Kelberer, a Baden-württembergi Tartományi Alapítvány vezetője, valamint Ivan Jakovčić, Isztria  megye ispánja is.


SZ.A.

 


Képtár


A Héjjas-nyárfa árnyékában című könyv bemutatója
2018. szeptember 19.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára
Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00
Tanévnyitó, harangszentelő és könyvtárátadó ünnepség

Csólyospálos
2018. szeptember 2. 17.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép