Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Szükséges, de nem elégséges
2009. július 30.

Harmadik alkalommal rendezték meg Topolyán a Duna-menti fiatalok tolerancia-táborát. Ezen a héten a vajdasági Bácska-Topolya a tolerancia, az egymás iránti türelem európai fővárosa - hangoztatta megnyitó beszédében Egeresi Sándor, a Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke.

Kapcsolódó hír:

 

Vasárnap este ünnepi nagygyűlés keretében nyitották meg a Duna-menti városok és régiók fiataljainak sorrendben harmadik tolerancia-táborát. Az eseményen a résztvevő országok többségének politikusai is részt vettek. Magyarországot Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, valamint Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke képviselte.


A vendégeket a házigazdák a topolyai szabadtéri strand vendéglőjében fogadták. Az ismerkedést követően, a Szerb Köztársaság Nemzetgyűlése (parlament) elnökének, Slavica Dukić-Dejanović asszonynak a társaságában megtekintették a tábor lakóinak otthont adó mezőgazdasági szakközépiskolát.


A szerb törvényhozás házelnöke lapunk kérdésére elmondta: a tábor jelentősége nem csak arra korlátozódik, hogy több mint százötven, valamelyik Duna-menti városból, vagy a kivételnek számító Isztria tartományból származó fiatal együtt tölt egy hetet Topolyán, hanem elsősorban abban, hogy közös együttlétük során egy sor olyan időszerű témát vitatnak meg, mint a gazdasági válság, a klímaváltozás, s mindezt a tolerancia jegyében teszik. Az elnök asszony úgy véli, az előző két tábor eredményei tapinthatóan éreztetik hatásukat. A fiatalok körében már fel sem merülnek a korábban markánsan érzékelhető nemzetiségi konfliktusok, úgyhogy a jövőben nagy valószínűséggel akár politikai témák megvitatására is sor kerülhet.


A nyitóünnepség helyszínéül szolgáló, a helyi tűzoltóság épületével szemközti nagy füves térség színpadán, a táborlakók, valamint több száz érdeklődő előtt elsőként Bábi Attila, Topolya polgármestere köszöntötte a vendégeket. - A tolerancia létfontosságú egy ilyen többnemzetiségű közösség számára, mint Topolya. Ezért a tábor programjaival azokat a falakat szeretnénk végérvényesen ledönteni, amelyek az elmúlt időszakban úgy az európai, mint a szerbiai nemzeti közösségek között felépültek - hangsúlyozta a többségében magyar anyanyelvű település első embere.


- Egy ilyen tábor szükséges, de nem elégséges lehetőség ahhoz, hogy a térség népei együttműködjenek. Sok-sok feltételt kell teljesíteni ahhoz, hogy az együttélés valóban békés legyen. Ezért is kísérjük nagy figyelemmel azt a szerb parlamentben jelenleg zajló vitát, amelyről az elnök asszony most érkezett - hangsúlyozta köszöntőjében Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke. A szerb parlament kedvező döntése példát adhat, nemcsak Európának, nemcsak ennek a térségnek, de a topolyai tábor résztvevőinek is, akik között feltehetően sok szó esik majd a toleranciáról, ezért érdemes lesz ezt a fogalmat is újra és újra átgondolni. Nyilván beszélnek majd az intoleranciáról, és a tolerancia ellentétjéről, a violenciáról (fizikai erőszak) is. Minél több szó esik majd ezekről a fogalmakról, annál nagyobb az esélye, hogy a jövőben ezek a fiatalok a tolerancia meghatalmazott és rendkívüli nagykövetei legyenek - fűzte hozzá a magyar országgyűlés alelnöke. A politikus szólt azokról a kételkedőkről is, akik szerint egy ilyen tábor képtelen megállítani azt a gyűlölethullámot, amely olykor tapasztalható a térségünkben. - Ez a tábor nem fogja megváltoztatni azt a nyelvtörvényt sem, amely most gyötör bennünket. Nem fogja letörölni azokat a falfirkákat, amelyek időnként provokálnak bennünket. Én mégis azt mondom, ha minden esztendőben százötven-száznyolcvan diák rendkívüli és meghatalmazott nagykövete lesz a toleranciának térségünkben, akkor már megérte Bácska-Topolyának türelmesnek, toleránsnak lenni ehhez a táborhoz, és gazdája lenni ennek a rendezvénynek - szögezte le Lezsák Sándor.


A diákokhoz szólva az ellenzéki magyar politikus a közlekedési szabályokat hozta fel annak a jogszabálynak példájaként, melyet a világ minden táján fajtól, nyelvtől, vallástól és politikai hovatartozástól függetlenül elfogadnak. Ellenkező esetben életveszélyes helyzeteket teremtenek saját maguk és közösségük számára. Ezért nincs az a liberális, aki elvetné a KRESZ-t, de olyan konzervatív sem akad, aki ne fogadná el a közlekedési szabályok ésszerű változtatásait. A békés egymás mellett élésnek is megvannak a hasonló szabályai. De ehhez előbb alaposan meg kell ismernünk egymást. Ezt a célt szolgálja a tolerancia-tábor.


Végezetül Lezsák Sándor egy türelemjátékra tanította a résztvevőket. Felmutatott egy régi népi játékot, az úgynevezett ördöglakatot, elárulta, miképpen kell megnyitni, végül több tucattal ajándékozta meg a tábor lakóit.


Az ünnepi köszöntők sorát Egeresi Sándor, a Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke zárta, aki egyben a tábort is megnyitotta. Topolya számára rendkívüli fontossággal bír a tolerancia-tábor. Elsősorban azért, mert zászlóin Vajdaság másik neve áll, nevezetesen: a multikulturális, többnyelvű, és többvallású tartománynak legfőbb jellemzője: a megértés és a tisztelet. Vajdaság olyan sajátos tartomány, ahol a szomszédok mondanivalójukat az egyik nyelven kezdik el, és a másikon fejezik be. És mindannyian megértjük egymást - szögezte le a délvidéki magyar politikus. Egeresi Sándor végezetül köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködtek abban, hogy harmadik alkalommal is sikerült megszervezniük a tolerancia-tábort. Ezzel lehetővé tették, hogy a multikulturalizmus fogalmát értékes tartalommal töltsék meg.


A késő estébe nyúló nyitóünnepség zenés műsorral folytatódott, melyben közreműködött Aleksander Dujin zenekara, a Nova Vojvodinska Muzika együttes, Stevan Mosa tamburazenekara és az Innuendo vonósnégyes.


adalék:

A tábor nyolc nemzet, több mint százötven - német, osztrák, szlovák, magyar, horvát, szerb, román és bolgár - résztvevőjét a Vajdaság Autonóm Tartomány, a Vajdasági Végrehajtó Tanács, valamint az újvidéki székhelyű Duna Iroda Barátokkal Vajdaságban, barátokkal a Dunán címmel meghirdetett pályázatára beküldött munkáik eredményei alapján választották ki.


Vendégek között jelen volt többek között: Gerda Weichsler-Hauer, Felső-Ausztria parlamentjének alelnöke, Gunther Zisch, Ulm polgármestere, Heinz Kelberer, a Baden-württembergi Tartományi Alapítvány vezetője, valamint Ivan Jakovčić, Isztria  megye ispánja is.


SZ.A.

 


Képtár


A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép