Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Történelem Nyárád mentén


2007. október 13-14-én Erdélyben járt a történelem, a Marosvásárhelyhez közeli Nyárádszentimrén találkoztak államalapító királyunk legendás gyermekének nevét viselő települések küldöttei. A Szent Imre Millenniumi Emlékbizottság alkotta társaság - tíz település legkisebb lélekszámú és sajnos ki kell mondani: legszegényebb - tagja tárt karokkal várta „testvéreit", határon innenről és túlról.

 

Az embert próbáló, hosszú úttól megfáradva, a pörgő eseményekbe beleszédülve nehéz visszaidézni e két nap minden mozzanatát. Mint impresszionista festő, ki megfogyatkozott festéktubusaiból alkot egészet, úgy próbálom én is pillanatokból összerakni az események láncolatát. Kulcsszavakat keresek.

 

Összefogás. Igen, az volt. Sőt. Az volt a legnagyobb. Mindenki hozzájárult a maga módján a hétvége sikeréhez. Szombaton, ezen az úttalan úton megközelíthető kicsinyke faluban, ahol azt hinné az ember, hogy fiatalok sincsenek, megtelt a kultúrotthon szórakozni-mulatni vágyó ifjakkal. A vasárnapi vendéglátás - gondolva a felajánlásokból helyben sütött kenyérre és egyéb finomságokra - pedig csak fokozta az emberben ezt az életérzést.

Hazaszeretet. Ez veleszületett adottságuk az ittenieknek, apáról fiúra száll. A helyi kántor édesanyja, Berta néni szavalta Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus-át, az erdélyi költő örökérvényű sorait. A vers és hang egymásra talált, benne minden magyar összes fájdalma lüktetett. E fájdalmat egy helybéli ki is mondta, „decemberötödike". Szülőföld. Ragaszkodnak a gyökerekhez, a végsőkig. Művelni a földet itt a hegyek és erdők között olykor nem kis feladat, de a helyiek tudják a módját, miként kell hasznosítani javait. Itt vannak rokonaik, barátaik, ismerőseik, ide köti őket minden.


Oly szép a magyar nyelv, s oly szavakat szül, melyeket csak mondatokkal lehet leírni, vagy azokkal sem. Van egy szó, mit teljes tartalmában az emlékévnek köszönhetek. Ez a szó, „anyaország", mi nem csupán egy szó, hanem egy fogalom. Ám ez csak a határon túliak ajkáról hiteles, legyenek akár a Székelyföld mélyen, vagy a határ közelben. E szó egy tompa segélyhívás. Nekünk meg kell hallgatni a kintiek szavát, s gondoskodni kell róluk - határon belül maradtaknak.


A történeti valósághoz hozzátartozik a két nap minden eseménye. A szombati szüreti bál, ahol helyi népviseletbe öltözött fiatalok hívták táncba az egybegyűlteket; a vasárnapi istentisztelet, ahol zenével, verssel adtak hangsúlyt az isteni parancsnak; a szentimrés településeknek ajándékozott mellszobor felavatása, ahol történelmi példákon keresztül hívták fel a figyelmet kötelességünkre; az emlékező helyeken körbevitt pályázati gyermek rajzok kiállításával, adtak számot hazafiságukról. Mind az együtt emlékezést, a közös út keresésének vágyát hivatott képviselni és megtestesíteni.


A Szent Imre herceget ábrázoló szobor fizikailag ugyan csak egy „darab fém", de mint jelkép, kapocs kint és bent, múlt és jövő között.

 

Kéri Ferenc

 

Képtár


Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép