Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Tanévnyitó a kassai Szent Erzsébet-székesegyházban
2008. augusztus 31.

A kassai Szent Erzsébet-székesegyházban tartották mg szombaton a szlovákiai magyar iskolák országos tanévnyitóját, ahol az ökomenikus istentiszteletet követően a szónokok rendre az anyanyelvi oktatás fontosságáról beszéltek. Az ünnepélyes tanévnyitó magyarországi vendégszónoka Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke volt.

Lezsák Sándor a székesegyház altemplomában nyugvó II. Rákóczi Ferenc családjának címerén olvasható jelmondatot idézve kezdte ünnepi beszédét: "Ha Isten velünk, ki ellenünk?"

Az iskola nemzetmegtartó erejéről szóló Lezsák a magyar művelődés nagyjairól - az erdélyi Misztótfalusi Kis Miklós, a felvidéki Szenczi Molnár Albert írók, költők, bibliafordítók, iskola-és nyomdaalapítók példájáról - beszélt, akik "azzal az erkölcsi magatartással bírtak, amely szerencsére még nem veszett ki a magyar közösségek életéből".

"Történelmünk során ez az erő teremtette és tartotta meg a magyar iskolát, s ez tartja meg ma is. Ezt kell erősítenünk s ez által leszünk ma is erősebbek. Ennek esélye a Kárpát-medence mindegyik, még a legkisebb magyar településén is jelen van, de az összefogás ereje már kevésbé. Ezt kell megerősítenünk" - foglalta össze kassai beszédét az MTI-nek Lezsák Sándor.


Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke tarthatatlannak nevezte, hogy a Szlovákiában a magyar nemzetiségű szülők gyermekeinek 16 százaléka nem magyar tanítási nyelvű iskolába jár. Csáky a kassai tanévnyitó után az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: "Létérdekünk, hogy ezen változtassunk. Nemkülönben fontos, hogy kitérjünk a szlovák oktatási tárca által kijelölt kényszerpálya elől, amely úgy rendeli, hogy a szlovákiai magyar oktatás minősége kizárólag a szlovák nyelv ismeretének mércéjével mérhető. Azonosulunk a szlovák nyelv ismeretének fontosságával, de ha az anyanyelvünk és nemzeti kultúránk megőrzésének igényéről lemondanánk, az egyenlő lenne a teljes önfeladással. Ilyet senki ne várjon tőlünk és ne próbáljon ránk kényszeríteni. Hadd emlékeztessem itt is a szlovák oktatási tárcát arra, hogy az iskolának toleranciára is kell nevelnie a diákokat. Mondom ezt annak a lesújtó felmérés adatainak ismeretében, amely kimutatta, hogy a szlovák iskolák kilencedikes tanulóinak, a tizenöt évesek népes korosztályának soraiban a megkérdezettek 37 százaléka mindenki másnál minket, magyarokat tart a legnagyobb ellenségének, a legellenszenvesebb idegennek. Örömmel vennénk, ha a szlovák oktatási miniszter ennek az okait alaposan feltárná és levonná belőle a tanulságokat" - fogalmazott Csáky.


A tanévnyitót beszédet Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke tartotta, aki az MTI érdeklődésére "összesített adatok híján" még nem tudta megválaszolni a kérdést: vajon hány kiselsőst írattak be az új tanévben a szlovákiai magyar iskolákba? Szavai szerint azonban "félő, hogy ismét kevesebbet, mint tavaly".

 

fidesz.hu


Képtár


Márton-napi libavacsora a Népfőiskolán
2018. november 10.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
XVIII. Lakiteleki Filmszemle
Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép