Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Tanévnyitó a kassai Szent Erzsébet-székesegyházban
2008. augusztus 31.

A kassai Szent Erzsébet-székesegyházban tartották mg szombaton a szlovákiai magyar iskolák országos tanévnyitóját, ahol az ökomenikus istentiszteletet követően a szónokok rendre az anyanyelvi oktatás fontosságáról beszéltek. Az ünnepélyes tanévnyitó magyarországi vendégszónoka Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke volt.

Lezsák Sándor a székesegyház altemplomában nyugvó II. Rákóczi Ferenc családjának címerén olvasható jelmondatot idézve kezdte ünnepi beszédét: "Ha Isten velünk, ki ellenünk?"

Az iskola nemzetmegtartó erejéről szóló Lezsák a magyar művelődés nagyjairól - az erdélyi Misztótfalusi Kis Miklós, a felvidéki Szenczi Molnár Albert írók, költők, bibliafordítók, iskola-és nyomdaalapítók példájáról - beszélt, akik "azzal az erkölcsi magatartással bírtak, amely szerencsére még nem veszett ki a magyar közösségek életéből".

"Történelmünk során ez az erő teremtette és tartotta meg a magyar iskolát, s ez tartja meg ma is. Ezt kell erősítenünk s ez által leszünk ma is erősebbek. Ennek esélye a Kárpát-medence mindegyik, még a legkisebb magyar településén is jelen van, de az összefogás ereje már kevésbé. Ezt kell megerősítenünk" - foglalta össze kassai beszédét az MTI-nek Lezsák Sándor.


Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke tarthatatlannak nevezte, hogy a Szlovákiában a magyar nemzetiségű szülők gyermekeinek 16 százaléka nem magyar tanítási nyelvű iskolába jár. Csáky a kassai tanévnyitó után az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: "Létérdekünk, hogy ezen változtassunk. Nemkülönben fontos, hogy kitérjünk a szlovák oktatási tárca által kijelölt kényszerpálya elől, amely úgy rendeli, hogy a szlovákiai magyar oktatás minősége kizárólag a szlovák nyelv ismeretének mércéjével mérhető. Azonosulunk a szlovák nyelv ismeretének fontosságával, de ha az anyanyelvünk és nemzeti kultúránk megőrzésének igényéről lemondanánk, az egyenlő lenne a teljes önfeladással. Ilyet senki ne várjon tőlünk és ne próbáljon ránk kényszeríteni. Hadd emlékeztessem itt is a szlovák oktatási tárcát arra, hogy az iskolának toleranciára is kell nevelnie a diákokat. Mondom ezt annak a lesújtó felmérés adatainak ismeretében, amely kimutatta, hogy a szlovák iskolák kilencedikes tanulóinak, a tizenöt évesek népes korosztályának soraiban a megkérdezettek 37 százaléka mindenki másnál minket, magyarokat tart a legnagyobb ellenségének, a legellenszenvesebb idegennek. Örömmel vennénk, ha a szlovák oktatási miniszter ennek az okait alaposan feltárná és levonná belőle a tanulságokat" - fogalmazott Csáky.


A tanévnyitót beszédet Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke tartotta, aki az MTI érdeklődésére "összesített adatok híján" még nem tudta megválaszolni a kérdést: vajon hány kiselsőst írattak be az új tanévben a szlovákiai magyar iskolákba? Szavai szerint azonban "félő, hogy ismét kevesebbet, mint tavaly".

 

fidesz.hu


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép