Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Tárlat és konferencia
2009. május 25.

A harminc évvel ezelőtti "szép napokra" emlékeztek azok az írók, akik Lezsák Sándor hívására két, tényleg szép napot tölthettek együtt a Lakitelek Népfőiskolában tegnap és tegnapelőtt. Az első napon Füzi László irodalomtörténész, a kecskeméti Forrás című folyóirat főszerkesztője nyitotta meg Bahget Iskander fotóművész kiállítását.

Kapcsolódó hír:

 

A fekete-fehér képek könyörtelenül visszaidézték az akkori fiatal írókat, sugárzó, remélő vagy éppen nekikeseredett arcukat. A Kölcsey ház falain megjelentek azok a képek is, amelyeken ott volt Illyés Gyula derűs, néha kópés mosolyú arca, mellette Flóra néni, Illyés védangyala.

Bahget Iskander képei bebizonyították, hogy a művész szemüvegén, illetve gépe lencséjén át atomjaira hullhat a kínkeservesen létrehozott protokoll, az írókból ember lesz, olyan valaki, aki közvetlenül képes behatolni a valóságba, minden udvariasság nélkül faggatja korának társadalmát. S ezek az akkori fiatal írók erre szánták el magukat, mint azt Tóth Erzsébet is kifejtette, az antológia egyik szerkesztőjeként, mely erre a napra jelent meg Fiatal Írók Találkozója, Lakitelek, 1979–2009 címmel.

2009-05-25_2.jpg

Füzi László irodalomtörténész, Bahget Iskander fotóművész és Lezsák Sándor
(Fotó: Sárkyözy György)


Az antológia összegzése annak a sokféle indulatnak, amely legtisztábban abban a törekvésben nyilvánult meg, hogy megszervezzék autonómiájukat, ha kell, a pártállammal szemben is. A könyv szerzői ezután meghallgatták azt a hangfelvételt, amelyről Illyés Gyula tágas szerkezetű mondatai egyként szóltak fiatal írókhoz, a hatalom jelen lévő és jelen nem lévő képviselőihez a hazáról és a nemzeti önismeretről.

Tóth Erzsébet és Lezsák Sándor elmondták az antológia születésének történetét, a meghívottak tisztelettel emlékeztek korán elhunyt pályatársaikról, kevés mondattal emlékeztek az akkori tanácskozásról és személyes életük harminc esztendejéről.

Másnap négy előadó: Alexa Károly, Bíró Zoltán, Kiss Gy. Csaba irodalomtörténészek és Szilágyi Ákos költő, esztéta fejtette ki nézeteit Lakitelek irodalmi-társadalmi szerepvállalásáról.

 

AM
Magyar HírlapKéptár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép