Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Templom épül Helvécián
2009. szeptember 21.

Református templom alapkövét rakták le szombaton, Helvécián, az úgynevezett feketeerdei iskola mellett. Ezzel valóra válik a helybeli református közösség régi vágya, álma. A kecskeméti prezsbiteri jegyzőkönyvben találni egy az 1910-es évek közepe tájáról, még az első világháború kitörése előttről származó bejegyzést, amely így szól: „Helvécián megvan a templomra való föld, az építkezéshez szükséges építőanyag, lehet kezdeni az építkezést."

Ezzel az idézettel kezdte köszöntőjét szombaton a házigazda Faragóné Bencsik Dóra, az új templom alapkövének lerakása alkalmából tartott ünnepségen. Az elképzelés megvalósítása azonban - konkrétan nem tudni, milyen okokból - meghiúsult. Templom helyett 1936-ban két imaház épült, egy bent, a „fönti faluban", egy pedig a feketeerdei iskola mellett. Mindkét imaházat közösen használta a helyi evangélikus és református közösség, a szolgálatot Kecskemétről érkező lelkészek látták el, mivel Helvécia akkortájt Kecskeméthez tartozott. Az ötvenes években a település elszakadt a hírös várostól, indokolttá vált, hogy saját lelkésze legyen. Akkor épült az imaházhoz a parókia. Nyolc éve, 2001-ben toronnyal szerették volna kiegészíteni az imaházat, de az a terület fölötti magasfeszültségű vezetékek miatt olyan sokba került volna, hogy célszerűbbnek tűnt új templomot építtetni. És most, 2009-ben a templomépítés végre elérkezett a megvalósítás „örömének kapujához" - zárta történeti visszatekintését a lelkésznő. Hozzátette: a templom megvalósítását a kecskeméti „patrónus" egyházközség nyolc-, a Dunamelléki Református Egyházkerület öt, míg egy magánszemély (Petz Márta) több mint kétmillió forinttal támogatta.

Az ünnepségen jelen volt Szabó István református püspök, a Zsinat lelkészi alelnöke, aki köszöntőjében felidézte azt az időszakot, amikor a környéken megjelenő új telepesek hozzáfogtak létfeltételeik megteremtéséhez, elkezdték a homok megfogását, a térség fával való betelepítését, a kertek létesítését. - Erről nekem az jut eszembe, hogy mintha valami nagy-nagy balszerencse miatt a mai Magyarország, a mai magyar lélek, mai közállapotaink olyanok lennének, mint kétszáz-kétszázötven éve az Alföld: futóhomok mindenütt, legfeljebb csak mocsarak, szittyók, időszaki erdőcskék, ahol nem lehet élni. És a történelmi jó- vagy balszerencse időnként fel-felkapja ezt a homoknépet, s hol ide teszi, hol odateszi... Meg kell kötni! Meg kel fogni! - hangsúlyozta a püspök. - Valamit el kell ültetni, ami majd kiterjeszti ágait, gyökereit, megtartja a vizet, a talajt, az életet, és lehetővé is teszi azt...

Az alapkő befedése után Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke mondott ünnepi beszédet. - Valóban ünnepi, egyben egyszerű pillanat volt, amikor az alapkő fölé beöntötték a betont, és néhány csuklómozdulattal, a vakolókanállal elsimították. Néhány pillanat, és mégis meg fogja őrizni nemcsak a helyi gyülekezet, de az egyháztörténet is. S nagyon bízunk benne, hogy semmiféle külső körülmény nem fogja tönkretenni - fogalmazott a politikus. Majd így folytatta: - Mert külső körülmények bizony belezavartak az elmúlt tíz-húsz  esztendőbe, belezavartak az elmúlt száz esztendőbe. S miközben a vezető gondolatsort hallgattam, azon tűnődtem: hány ember kínlódása, gyötrelme, szenvedése, kudarca, próbálkozása, nekifeszülése sűrűsödött össze az elmúlt több mint száz esztendőben itt, ezen a tájon, mire végül is eljutott oda, hogy egy pillanat és az alapkőletétel megtörtént, amely mögött megvan az az akarat és szándék, hogy valóban templom fog épülni itt a homokon. Azon a helyen, ahol annak idején szőlőültetvényeket pusztított el, az Amerikából behurcolt járvány: a filoxéra. Ma pedig a szellemi filoxéra pusztítja a gyökereinket, pusztítja a múltunkat, próbálja meg tönkretenni az ország, a nemzet idegrendszerét. Meg kell küzdenünk ezekkel a törpe tetvekkel, amelyek pusztították az ültetvényeket, s amelyek ellenében Wéber Ede tanár úr egy olyan szellemiséget hozott létre és erősített meg, amelynek következményeit és gyümölcseit, íme, egy ilyen pillanatban is megéljük - hangsúlyozta Lezsák Sándor. Végezetül hozzátette: Meghajtom a fejem a nagy elődök előtt és nagyon büszke vagyok, hogy közöm lehet ehhez a településhez. Mert egy olyan időszakban, amikor megszüntetnek, bezárnak, lerombolnak, felszámolnak, építeni nagyon nagy dolog.

Az ünnepség vendégeit - köztük Hegedűs Béla jelenlegi és Szabó Gábor volt esperest - emlékplakettel és -lappal ajándékozták meg.

Az eseményen jelen volt és felszólalt Kiss Vilmos, Helvécia római katolikus plébánosa is.


adalék:

Helvécia nevét és határainkon túli ismertségét egy svájci születésű pedagógusnak, bizonyos Heinrich Eduard Weber-nek köszönteti, akit Eötvös József miniszter hívott meg 1870-ben Magyarországra. Ő volt az, aki első munkahelyén, Balatonfüreden megismerkedett a magyar szőlősgazdákkal és megismerte a filoxéra pusztítását. A munkát az emberformálás legfőbb tényezőjének tekintő tanár által vezetett oktató-nevelő szeretetház is foglalkozott szőlőműveléssel, így ismerkedett meg a nevét időközben Wéber Edére magyarosító pedagógus az 1883-ban alapított és nemesített szőlővesszőket százezer-számra előállító kecskeméti „kormányszőlő" felügyelőjével, Gábor Józseffel, aki összehozta Miklós Gyulával, a telepítések kormánybiztosával. Utóbbinak árulta el Wéber Ede nagy tervét, azaz hogy kétszáz családnak megélhetést adó szőlőtelepet kíván létesíteni a Duna-Tisza közén. Elgondolásai kivitelezésére Miklós Gyula Kecskemétet ajánlotta.

 


Képtár


Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép