Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Terítéken a biogazdálkodás
2014. január 14.

Ősztől a Lakitelek Népfőiskolán is biogazdálkodás kereteiben termelik meg a konyhára valót. Az elképzelések között az is szerepel, hogy hamarosan termálvízzel fűtik üvegházaikat. Az ökogazdálkodás fontosságáról professzor dr. Dinya Zoltán tartott elődadást a népfőiskolán.

A neves szakember elmondta, nagy bajban van az egészségügy szerte a világban. Véleménye szerint, egészséges táplálkozással azonban számos betegség megelőzhető. Ehhez járulhat hozzá a biogazdálkodás egyre nagyobb körben való elterjesztése. Mint mondta, a magyar termelési lehetőségek jók, és ezt ki kell használni. Termelési kultúrában a magyar biogazdák nagyon erősek. A talajadottságaink is sokkal jobbak más országokénál – hangsúlyozta Dinya Zoltán. A professzor mindenkinek ajánlotta a biotermékek fogyasztást, amennyiben az ellenőrzött, jó körülmények között termelődött. Fontos lenne viszont a gazdák egészségügyi szemléletű továbbképzése. A világ ugyanis egyre inkább abba az irányba halad, hogy a jó minőségű alapanyagokat dolgozzák fel. A tájékoztatásnak nagyon fontos szerepe van abban is, hogy mit fogyasztanak az emberek. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy nem kezelni, hanem megelőzni kell a betegségeket! Minél több korrekt tájékoztatást kell szervezni, és mindenki tudomására hozni, hogy milyen is a helyes táplálkozás. Nem az a lényeg ugyanis, hogy mennyit eszünk, hanem az, hogy abból mennyi hasznosul a szervezetünkben. A vitaminok is jobban hasznosulnak táplálékban, mint tablettákban. Éppen ezért jól kell megválasztani és felhasználni az alapanyagokat.

Dinya Zoltán szerint a rák kialakulása és a táplálkozás között nagy az összefüggés. Az elkövetkezendő negyven-ötven évben akár ötven százalékkal is nőhet a rákos megbetegedések száma. Sok gyümölcs és zöldség fogyasztásával azonban csökkenthető a rák kialakulása.

A Lakitelek Népfőiskolán jelenleg ezer négyzetméteres üvegházban termelnek ökológiai körülmények között olyan növényeket, amelyek fűtés nélkül is áttelelnek. Ezeket a zöldségeket a népfőiskola konyháján használják fel – tudtuk meg Tóth Adrienn, kertészmérnöktől. Elmondta, a biotermesztésnek fontos eleme az is, hogy egy területről egy évben akár három növény termését leszedhetik. A konyha zöldség fogyasztásához igazítják azt, hogy milyen növényeket ültetnek, és milyen termést kell elérni ahhoz, hogy önellátóak legyenek. Az elkövetkezendő időben viszont bővítik azt a területet, ahol biogazdálkodást folytatnak. A bővítés célja a biogazdálkodás népszerűsítése és saját konyhájuk teljes ellátása.

Szentirmay Tamás

(Forrás: BAON.hu)


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép