Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Írások, interjúk
Terrakotta hölgyek és urak

- Czinege Edit kiállításához -

Máig bennem áramlik a biblikus borzongás, ahogyan Jancsó Adrienne ólomkristályként tündöklő és metszően éles hangján kelti életre Földédesanyám előadóestjének balladáit, verseit.  Azóta bűvöl ez a szóösszetétel, ez az összevont szó, hangsor, és most Czinege Editke égetett agyagszobraival barátkozva, újra visszhangzik bennem és tartalmat módosítva alakot vált: föld, édesanya, anya, anyag, agyag, és ha mozdul az agyagot, földagyagot formázó kéz és a lélekkel összeér, akkor művek születnek, életes, beszédes, emberi művek.

Immár több mint két évtizede barátkozom Czinege Editke agyagból gyúrt világával. S ahogy a meggyúrt földből a látó ujjak formáznak beszédes szobrokat, úgy alakította, formázta a benne ingerkedő tehetség Czinege Editke életútját. Ahogy a tűzmeleg tűzpirosra égeti az agyagszobrot, úgy hevült a tehetsége művészetté.

Életközelből tudom megpróbáltatásait, sikerélményeit. Sorsát alakította a család fészekmelege, a szeretet oltalma, a három életrevaló gyermek, a megújulás, az újrakezdés bátorsága, küzdelme, és a keresztény hit megtartó ereje. Szobrainak varázsköréhez tartozom, talán ez is oka annak, hogy amikor valamelyik beszédes vagy mesélő szobrát megszólítom, akkor csak magázni tudom ezeket a tűzből kihűlt terrakotta hölgyeket és urakat. Igen csak magázni tudom a kacér vénkisasszonyt, vagy a bánatost, a titokzatost, csak magázni tudom a táncolókat, bálozókat, a muzsikásokat, de még a csöppnyi angyalkákat is. Mondom is az egyiknek:

- Maga kedves, hová igyekszik, hová siet?

- El innen, el. Az asztal széléről el. Törékeny a létünk, mert gyönge még a szárnyunk. A történelmi léghuzatban könnyen a taposó csizmák alá kerülünk.

- És maga kisasszony, mire olyan büszke?

- Illene tudni, hogy nem vagyok már kisasszony, nézze a ruhámat! Asszony vagyok, asszony, erre vagyok büszke.

Így társalgunk, magázódunk, derűs életképben vagy a valóságot elnyelő tükörben, tükörképben ismerkedünk, feleselünk.

Máriát és Erzsébetet megszólítani csak illően tegezve lehet, ahogy sóhajban, fohászban Emesét, Álmos vezért, Árpád fejedelmet. Igen csak tegeződve lehet az imában, énekben szólítani, kérni a Szent családot, Szent Istvánt, Boldog Gizellát és az Árpád-házi királyfit, a születő haza tündöklő csillagát, Szent Imre herceget és az Árpád-házi szenteket.

Ezek az agyagszobrok Czinege Edit gondolkodásának hangsúlyai felkiáltó és kérdőjelei, agyagból formázott biblikus és történelmi tablói.

S lehet-e őket másképpen szólítani, megszólítani, mint így:

- Üdvözlégy Mária!

Vagy így: - Hol vagy István király? Téged magyar kíván.

Igen, akihez rendkívüli bizalom köt, akitől várunk erőt, hitet, történelmi példázatot, azt megszólítani csak így lehet. Ezzel lesz teljessé az Életfa, a Családfa, a Gyökér, az érző és látó ujjakkal, a meggyúrt agyagból életre simogatott metafora.

Hitem szerint Czinege Edit ezzel a szegedi kiállítással lezár egy hosszú korszakot. Szakmai fölkészültsége birtokában művészi pályafutása új és rendkívüli élményeket ígér, úgy, ahogyan körülöttünk a történelmi haza, a magyar valóság is a nemzeti reneszánsz lehetőségét érleli.

Isten éltesse Czinege Editkét, Isten éltessen valamennyiünket!

Lezsák Sándor

Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép