Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Tiszta küzdelem – Ötvenhatos magyarok sikertörténetei Kanadában
2017. július 25.

Kalandok, fordulatos események, tragédiák után végül mind Kanadában telepedtek le Dancs Rózsa Add tovább a lángot! című könyvének magyar emigráns hősei, akik az 1956-os forradalom következményeként kényszerültek elhagyni hazájukat.

Ám a sokrétű olvasmány nem pusztán életutakat bemutató arcképcsarnok: a drámai és katartikus személyes sorsok darabkáiból élményszerűen rajzolódik ki a szabadságharc. Különböző korú és temperamentumú emberek szemszögéből láttatja a szerző a történelmi eseményeket. A könyv számos szereplőjének visszaemlékezése a gyermekkor prizmáján keresztül kap formát, új oldalait világítva meg ötvenhatnak.

Az interjúkötet egyik fő erénye az, hogy magát a forradalmat történelmi forrásanyaghoz méltó részletgazdagsággal láttatja. Az összegyűjtött személyes élménybeszámolók bőségesen illusztrálják azt, a Hannah Arendttől származó meglátást, mely szerint az ötvenhatos magyar forradalom pusztán a szabadságért folytatott tiszta küzdelem volt, semmilyen önös egyéni vagy csoportérdek nem motiválta, és ebből a szempontból csak maroknyi hasonló történelmi eseményhez hasonlítható. Ezért az átlagemberek által a harcok közepette tanúsított hősiességről és becsületességéről olvasható személyes beszámolók – amellett, hogy lélekemelő parabolák – ritka közösségi jelenséget is rögzítenek. Ezt illusztrálja a Torontóban élő nyugdíjas informatikus, Csermely Péter története is, aki arra emlékezik vissza, hogy bár a kiégett tankok által tarkított Móricz Zsigmond körtéren található ékszerbolt üvege be volt törve, egy hét elmúltával sem hiányzott semmi a kirakatból. A forradalmárok megsegítésére elhelyezett utcai gyűjtőkosárkából sem vettek ki semmit a járókelők. Hasonlóan felemelők azok a leírások, amely a honvédeknek a szovjet elnyomást elutasító felkelők oldalára átállását mutatják be.

Nem hiányoznak persze az érdekfeszítő személyes történetek, az osztrák határon éppen csak hajszál híján átjutni képes menekülők, a kivándorlásról a pillanat hevében döntő családapa vagy éppen a tragikus sorsú ökölvívó, akinek várandós feleségét hasba lőtték a szovjet katonák, őt magát pedig félholtra verték a hazai kommunisták. A könyvben megszólaltatott emigránsok végül mind révbe értek, köztük Farkas László is, aki bokszolóból mérnökké képezte magát. A könyvben bemutatott magyar kivándorlókra egyébként kivétel nélkül igaz, hogy sikeres életpályákat jártak be az amerikai országban, sőt az említett Csermely Péter beszámolója szerint a Kanadába érkező 35 ezer ötvenhatos magyar közül két év elteltével csupán öt család élt segélyen, gyakorlatilag mindenki talált munkát.

A számos leírt életút tanúsítja, hogy milyen szerepe lehet a hitnek és a vallásnak a személyes boldogulásban és a közösség fennmaradásában. A megszólaltatott kivándorlók többsége említette a spiritualitás fontosságát, közülük néhányan Fábián Lajoshoz hasonlóan hivatásuknak érezték, hogy a hitnek szentelt szolgálat által tartsák össze a magyar diaszpórát. A lelkész nevéhez köthető a Vancouveri Magyar Református Egyház megalakítása. Emellett meglepően sok egyéb, aktívan működő kinti magyar kulturális és művészeti társaságról kapunk beszámolót. A könyv olyan szellemi táplálékot nyújt, amely az itthon élő olvasót is segíti azonosságtudata megerősítésében.

(Dancs Rózsa: Add tovább a lángot! A kanadai emigrációba kényszerültek élettörténetei. Antológia Kiadó, Lakitelek, 2017, 287 oldal. Ára: 2500 forint)

Magyar Idők


Képtár


Első adventi gyertya meggyújtása Kiskunfélegyházán
2017. december 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
A rendszerváltás tudományos feldolgozása c. konferencia
Lakitelek Népfőiskola
2017. december 13-14.
Kölcsey Kör: Atilla fia, Csaba királyfi

Budapest, Polgárok Háza
2017. november 22. 18.00

Meghívó Sass Kálmán mellszobrának avatására
Érmihályfalva (Partium)
2017. november 19.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép