Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Törvény védi majd a hungarikumokat
2010. március 4.

„Az érték egyben mérték is, és a minőséget szabályozza, erősíti" - hangsúlyozta Lezsák Sándor Szegeden, a Móra Ferenc Múzeumban. Az Országgyűlés alelnöke egyben a hungarikum munkacsoport vezetője is, melynek koordinálásával feltérképezik a Kárpát-medence helyi értékeit.

Ezeket aztán törvénnyel fogják védeni. Csongrád megyében lassan le is zárul ezen munkának egy szakasza, március 27-én a Mórahalmi Kistérség tárja az érdeklődők elé kincseit.

Az Országgyűlés 2008-ban határozatot hozott a helyi értékek, hungarikumok védelméről. Ezt követően Bács-Kiskun, Veszprém, majd Csongrád megyében is elkezdték számba venni kistérségenként a helyi értékeket. „A Csongrád Megyei Önkormányzat Általános Művelődési Központjának munkatársai kistérségről kistérségre jártak és a helyi önkormányzatok, művelődésszervezők segítségével igyekeztek felmérni azokat az értékeket, melyekre büszkék lehetünk” – mondta el Zakar Péter. A közgyűlési alelnök hozzátette, hogy ezek nagyon sokszínűek, hiszen szellemi értékek is találhatók közöttük vagy például találmányok, mint az üvegbeton, növények, mint a szőregi rózsa, továbbá számtalan termék és termény képvisel értéket megyénkben. A konferenciával és bemutatóval egybekötött gyűjtőmunka megyénkben március 27-én Mórahalmon zárul. Mint elmondta, a Csongrád Megyei Önkormányzat testvérmegyéjében, a lengyelországi Lódz vajdaságban is bemutatta a megyénk a kincseit, továbbá egy albumba fogják ezeket rendezni. Magyar Anna közgyűlési elnök a múzeumban tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Csongrád megye kiemelten kezeli a hungarikumok ügyét. A franciákról is példát vehetnénk szerinte, akik több száz francia sajtot védettek már le.


Lezsák Sándor: „Az érték egyben mérték is”

„Nagy értékfeltáró munka áll befejezés előtt Csongrád megyében” – fogalmazott Lezsák Sándor, a Parlament alelnöke, a hungarikum munkacsoport vezetője. Ám a kistérségek bemutatói korántsem jelentik a folyamat végét, hiszen „ezután kezdődhet el az az alapos munka, melynek során el kell jutnunk oda, hogy egy helyi önkormányzat dönt arról, mit tekint a helyi örökség részének” – tette hozzá Lezsák.

Csongrád után Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye feltérképezése fog megtörténni, majd az egész Kárpát-medence helyi értékeinek összegyűjtése kezdődik meg. „A parlamenti konferenciasorozatban megszólalt Kárpátalja, Délvidék, Erdély, Felvidék, sőt a tengerentúli emigráció képviselői is. Elindult egy olyan munka, mely révén az ottani önkormányzatok, alapítványok és egyesületek segítségével dolgozzuk ki azt a technikát, amellyel a közös asztalra a történelmi haza értékeit le tudjuk tenni” – hangsúlyozta Lezsák.

Az új törvénynek egyszerűnek és átláthatónak kell lennie, az értékek védelméről kell szólnia, de mint a parlament alelnöke elmondta, az értékek is védenek bennünket. „Az érték egyben mérték is, és a minőséget szabályozza, erősíti” – fogalmazott.

A készülő törvénnyel kapcsolatban Lezsák Sándor a SZEGEDma.hu-nak elmondta, hogy társadalmi vitában is kívánják csiszolni a jogszabályt. Szerinte fontos lenne, hogy azt a rendkívüli gazdaságot, mellyel hazánk rendelkezik, megőrizzük és akár anyagilag is támogassuk előállítóját, őrzőjét.

Mint elmondta, 2008-ben második felében Bács-Kiskun megyében kezdődött a helyi értékek számbavétele, akkor 10 kistérséget jártak akkor végig, melyhez a parlamenttől anyagi támogatást nem kaptak. Szerinte az idei választások nem fogják ezt a megkezdett folyamatot megakasztani. „Nincs jobb- vagy baloldali fűszerpaprika-őrlemény, az érték bárhonnan nézzük is, érték” – hangsúlyozta Lezsák Sándor, aki szerint a helyi értékek számbavételével egy folyamat indult el, melynek nem lesz vége.

Lezsák Sándor a szegedi sajtótájékoztatón azt is bejelentette, hogy a Lakiteleki Népfőiskola és a Nemzeti Fórum Egyesület „Hungarikumok” címmel versenyt hirdet 12-14 éves gyerekek részére. A kétfordulós vetélkedő feladatai március 15-étől a www.nemzetiforum.hu és a www.lakitelek.hu/nepfoiskola honlapokon lesznek elérhetőek. Az internetes fordulókon a döntőbe jutott 20 csapatot pedig a Lakiteleki Népfőiskolára is meginvitálják májusban.


Varga Anna
szegedma.hu

 


Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
10:30 Mindszenty Emlékérem átadás
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép